Източник: Стоян Георгиев, Goodlife.bg

Какво говори вашето кафе за вас

След като капучиното вече е демоде, какво ще пиете?

Любители на капучино от цял свят, съединявайте се! Съществуването ви е изложено на риск. Тази седмица стана известно, че Starbucks – пангалактическият продавач на базирани на кафе горещи млечни продукти за бързащите градски професионалисти – са започнали да премахват капучиното от менютата си.

Някога считано за върха на изискаността (през 1964, може би), комбинацията от еспресо и мляко с пяна не успя да устои на конкуренцията от латето, flat white и дрип филтъра.

Компанията потвърди, че е спряла да предлага в менюто си капучино в Сан Франциско, Ню Йорк и Сиатъл (местата, където са се появили първите заведения Starbucks).

За жалост, когато Америка поема в посока поръсване с шоколад и бадемово мляко, Европа обикновено я следва – и вероятно е само въпрос на време алтернативи като Costa да последват примера им. Дано поне в някои традиционни европейски страни капучиното издържи малко по-дълго.

Какво направи капучиното, за да заслужи тази съдба?

Според бивш служител на Starbucks, то е не толкова на мода, колкото по-силното и кадифено на вкус flat white, и е много по-пипкаво за правене от латето. Очевидно баристите са имали трудности при правенето на точната пяна. Което е странно, защото всеки служител в кафене в Италия може да я прави перфектно, без дори да се нарича “бариста”.

Истината е, че капучиното винаги е постигало пълното си величие само в родината си, където се сервира сутрин (никога след вечеря!), в хубава порцеланова чаша (никога в хартия!) и остава фино малко удоволствие.

Според изследване в САЩ, пиещите капучино ще приемат загубата му болезнено, защото тези, които поръчват капучино, са "контролиращи" и "прекалено чувствителни". За разлика от пиещите разтворимо кафе ("спокойни"), залагащите на черно кафе ("пуристи") и консумиращите лате ("невротици").

Все пак внимателните наблюдения върху клиентите в британските кофишопове разкриват, че нещата са малко по-сложни от това. Можете да научите много за някой от дневната му чаша кафе. 

Ето няколко предложения.

Обезмаслено лате

Диетичната кола на света на горещите напитки и стандартният избор на леко изтормозените майки/кариеристки. То обещава майчинската утеха на топлото мляко и леката доза кофеин, но без калориите.

Естествено, всъщност това е само в тяхна вреда, тъй като науката сега твърди, че пълномасленото мляко води до по-малко затлъстяване от обезмасленото (очевидно това е свързано някак с начина на преработка на захарите). Толкова пропилени години!

Обикновено лате

Изборът на уважавания мъж, който никога няма да се издигне отвъд средното ниво на мениджмънт. Някога предпочитана беше джинджифиловата версия – което е донякъде глупаво! Той обаче обича от време на време и малко ягодова добавка.

Соев флет уайт

Показател, че си имате работа с непонасящ глутен, имащ лактозна нетолерантност орторексичен маниак на тема контрол. Ако страдате от някой от тези модерни недъзи, достойната поръчка е обикновено черно кафе.

Флет уайт с бадемово мляко

Същото като по-горе, но с многобройни последователи в Instragram, собствена линия йога-облекло и станала бестселър готварска книга.

Ъъъъ… може ли просто… обикновено кафе… две захарчета… ох, мамка му, как му казват в наши дни?

Надали можете да вините един честен пенсионер за мига си на паника, докато машините за мляко съскат и бързащите служители не успяват да разберат поръчката им.

За съжаление, "кафето" спря да съществува някъде през 2003. Това, което искате, се нарича "бял филтър" (нещо като кафеникава вода от измити чинии) или "бяло американо" (еспресо, допълнено с твърде много вода.)

Разтворимо кафе

"Кафето на строителите" може да бъде трудно за откриване извън заведенията за бързо хранене и кафе-сутрините в църквата, но когато типична утринна чаша кафе струва 2.30 британски лири и за целта някой пише името ви на хартиена чаша с маркер, вероятно има какво да се изтъкне като плюс на стимулант, приготвящ се за пет секунди на цена около 2 пенса.

Дискретен чайник или кутия с Gold Blend е изборът на гонещият крайни срокове, който има правилни приоритети.

Манго фрапучино

Ако сте на осем години, чудесно. Ако сте по-големи, моля преразгледайте житейските си приоритети.

Двойно еспресо

Изборът на изискания интелектуалец.

Дрип филтър

Кафе, изведено до висините на чистотата… което се компенсира от факта, че струва 3.95 лири, приготвя се цяла вечност и се сервира от хора с нагласа на жители на Източен Лондон.

Студена пресa с масло

Това всъщност е хит. Бъдещите историци ще си извадят ужасни изводи от този факт.

Безкофеиново

Не излизате особено много, нали?

Късо капучино

Starbucks обещават, че все още ще можете да получите капучино, ако наистина го желаете. Просто ще се наложи да не разчитате на менюто. Същият принцип важи и ако искате да поръчате малко кафе. Посочените размери са grande (голямо), medio (твърде голямо) и venti (свръхголямо). Умните хора поръчват "късо". То струва по-малко и е напълно достатъчно.

Междувременно, докато модните части на всеки голям град биват превзети от извадени от един и същ калъп независими кафе-заведения, в които ви обслужват брадати хипстъри, Starbucks започва да изглежда като разумно, приятно, дори донякъде бунтарско предложение.

Така че "късо капучино" парадоксално се превръща в най-изисканото нещо, което можете да поръчате. И цикълът се затваря отново.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Телеграф

01.01.2022 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара