Източник: flickr.com

Как Джулия Чайлд промени света

Прочутата кулинарна звезда промени начина, по който мислим за храната

В кулинарния свят малко са фигурите, които са по-мащабни от тази на Джулия Чайлд.

Въпреки че никога не е готвила в професионална кухня, Чайлд промени завинаги начина, по който гледаме на храната, и остави неизличима следа върху телевизията, готварските книги и гастрономията като цяло.

Родена под името Джулия Макуилямс  в заможно семейство в Пасадина, Калифорния през 1912 г., Джулия първо си намира работа като копирайтър в рекламния бранш, преди да започне работа в службата за стратегически услуги през Втората световна война, ръководейки комуникациите със свръхсекретни азиатски постове.

Докато се намира в Цейлон (сегашна Шри Ланка), тя среща дипломата и любител на изкуството Пол Чайлд, за който се омъжва през 1946.

Пол има изтънчено небце, и запознава Джулия с висшата кухня, когато след мисията на Пол те се местят във Франция през 1948 г.

Джулия се влюбва във френската кухня (по време на вечеря със стриди и морски език - sole meunière, в Руан), и след кaто посещава готварски курсове в уважаваната школа Le Cordon Bleu и учи при други майстори готвачи, се присъединява към женски готварски клуб, където среща Симон Бек, която работи върху френска готварска книга за американци.

Двете подготвят книгата заедно (заедно с още един френски кулинарен експерт - Луизет Бертоле) в продължение на повече от десетилетие, като Чайлд се концентрира върху превода от френски на английски и придаването на максимална детайлност и интерес на рецептите.

Когато е издадена през 1961, книгата, озаглавена "Овладяване на изкуството на френската кухня" (Mastering the Art of French Cooking), се превръща в бестселър и изстрелва Чайлд към световна слава.

Впоследствие тя издава повече от 20 готварски книги, но става културна икона заради готварските си шоута, най-вече The French Chef.

Като водещ на едно от първите излъчвани в Америка национални телевизионни готварски шоута, нейната бодрост и позитивизъм, ентусиазъм и непосредствено поведение й печелят многобройни фенове през 10-те години излъчване на шоуто, много от които й се прекланят и до наши дни. Чайлд почина през 2004 г., два дни преди да навърши 92 години.

Джулия Чайлд беше нещо повече от кулинарен титан. По-долу ще откриете десет (често неочаквани) начина, по които тя промени света.

Тя показа на обикновените американци път към френската култура чрез храната

Джулия никога не е създавала свои "версии" на класически ястия; тя приготвя coq au vin в класическия френски стил. Това не само демонстрира, че нещата, които считаме за модни ресторантски ястия, са всъщност пример за добра френска домашна кухня, но и ни пренася в традиционната френска кухня, дава ни поглед към културата на Франция чрез начина, по който се хранят семействата там.

Тя пренесе елитната кухня извън ресторантите и в домовете

Американците знаеха за френската храна и преди Чайлд, но Чайлд направи coq au vin достъпен за американците от средната класа и ги запозна с продукти като артишок, който днес изглежда ежедневие, но през 60-те години изискваше разходка до специализираните магазини.

Тя показа на американците различен начин на хранене

Следвоенна Америка се интересуваше от бърза и удобна храна. 50-те години стартираха ерата на фастфуд ресторантите и индустриалното земеделие изтъкваше предимствата на консервираните, замразени и преработени храни.

Чайлд показа на гладните американци друг начин на хранене. Преди още да излязат на мода "местните храни", "устойчивото развитие" и "органичните продукти", Джулия Чайлд популяризираше пресни, истински продукти.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

11.09.2020 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара