Източник: Стоян Георгиев, Goodlife.bg

Master pizzaiolo

Радостин Кирязов

Master of pizza. Master pizzaiolo. Pizzaiolo master chef.

По този начин можем да наречем само един българин - Радостин Кирязов.

Опитвам се да се запозная и да направя интервю на живо с Радостин от няколко месеца.

Това, когато става въпрос за него е много трудно, защото непрекъснато пътува и рядко стига до София.

Преди няколко седмици видях, че споделя в профила си във фейсбук, снимка на която  прави хляб в ресторанта на Андре Токев – “Andre”, писах му и се договорихме да се видим на следващия ден.

Бях планирал едно кратко интервю, но то се превърна в разговор от близо 3 часа.

За тези, които не са запознати с кариерата на Радостин Кирязов ще маркирам най-важното:

Носител на редица престижни награди, сред които шесто място за пица презентация на Световно първенство през 2009 г, трето място на Европейско първенство през 2011 г и осмо място за пица Класика на Световно първенство през 2011 година.

През 2012 година Радостин Кирязов е част от журито на Световното първенство в Салсомаджоре Терме.

В момента Радостин е главен технолог (Tecnico Pizzaiolo) на фирмата Morello Forni, която е световен лидер на пазара за фурни за пица.

Като тecnico pizzaiolo той обучава персонала на вериги ресторанти, които използват фурните на Morello Forni и постоянно е в движение. Последната дестинация беше Китай...

Радо е и главен лектор в четири школи в Европа и Азия – Болоня, Генуя, Москва и Шанхай.

Интересен факт е, че Радостин Кирязов е по-известен в Италия и Германия, отколкото в България.

Как се става master pizzaiolo?

През 1996 година напуснах България и отидох при моята сестра, която от години живееше в Сардиния.

Преди да замина за Италия, след казармата изкарах морска школа за корабен готвач.

Моят учител тогава ми каза: "За да бъдеш добър корабен готвач трябва да се научиш да правиш тесто, да правиш хляб, защото всеки един моряк може да сложи един боб в казана и да го остави да се вари и да направи бобена чорба или боб с месо. Но хляб малко хора могат да правят."

След школата всички започнахме специализация, повечето от нас отидоха в ресторанти, аз обаче... отидох в една баничарница.

Там започнах да правя хляб и закуски, и сега ще изпреваря останалата част от историята – преди 2 месеца се върнах във Варна за малко, и научих моя учител от онова време, да прави пица и хляб.

Този човек ме учеше да правя тесто, милинки, баници, кифли, козунаци. Благодарение на него аз се запалих да работя с тесто.

И после сестра ми каза – айде идвай при нас да научиш италианската кухня. Това беще моя мечта. И аз заминах.

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара