Източник: Стоян Георгиев, Goodlife.bg

7 основни начина за консервиране на домати

Доматите са навсякъде в една добре заредена кухня

Доматите са навсякъде в една добре заредена кухня — консервирани домати в килера, кетчуп в хладилника, може би няколко пресни домата на плота.

Имаме късмета да живеем във време, в което доматените продукти са масово достъпни в много различни форми.

Не е необходимо да бъдете зависими от продаващите се в магазина доматени пюрета и кетчупи.

С помощта на базови кухненски прибори и уреди и един следобед през уикенда, можете да заредите добре кухнята си с домашно приготвени доматени продукти.

Пасирани домати

Пасираните домати са основна съставка за приготвяне на сосове и овкусяване на супи и гъсти яхнии. Те не са особено трудни за приготвяне, а домашно направените пасирани домати имат много повече вкус от продаващите се в магазина.

Търсете домати като за сосове и паста ("Рома" или "Сан Марцано"), по възможност на разпродажба, защото са ви нужни поне 5 кг домати, за да направите наистина голямо количество, което да си заслужава затварянето в буркани.

Сушени на фурна домати

Сушените на фурна домати са като по-млади и симпатични сестри на сушените на слънце домати. Да, те няма да издържат толкова дълго като затворените в буркани сушени на слънце видове, и трябва да се държат постоянно в хладилника, но сочната им кадифена текстура напълно компенсира по-краткия им срок на годност.

Доматено пюре

Доматеното пюре е друг изненадващо прост за приготвяне основен компонент, който само става още по-вкусен, когато се прави в домашни условия. Той е превъзходен начин да употребите не съвсем перфектни домати или необикновено голяма реколта от градината ви. Дръжте домашното доматено пюре във фризера за дългосрочно съхранение.Консервирани домати

Консервираните домати би трябвало да присъстват в килера на всеки готвач. Не само че с тях се правят бързи паста сосове, но и могат да се добавят към супи, чили, или дори да стават основа за задушаване на месо.

Въпреки че много от поддръжниците на консервираните домати настояват, че е най-добре да консервирате само цели домати, нашата препоръка е да заредите килера си с консервирани домати, които са най-подходящи за начина, по който готвите. Ние например винаги дръжте консервирани нарязани на кубчета домати и такива с накълцани на ситно люти чушлета (за по-люти ястия).

Ферментирала салса

Пробвали ли сте маринована салса? Тя придобива изключително богат вкус при бързото ферментиране — резултатът е по-вкусен, а освен другото и издържа доста по-дълго в хладилника от прясната салса. Това е чудесен начин да употребите чери домати.

Доматен сос

Доматеният сос е задължителен за бързи делнични вечери с паста, нощна пица в петък и вкусни неделни касероли. Базовият сос от пресни домати е прекрасна основа, която може да овкусите, когато сте готови да поднесете ястието. Търсете зрели и сочни летни домати (от рода на розовите домати или биволско сърце), за да ги направите на богат сос.

Доматен кетчуп

Използвайте уред за бавно готвене, за да превърнете летните домати в съвършения кетчуп. Има много рецепти, и обикновено те са предвидени за консервирани пасирани или нарязани на ситно домати, но можете да ги замените със същото количество обелени домати за паста ("Рома" и други подобни), докато са в сезон.

Ако имате повече домати, най-добре удвоете количеството, защото винаги ще ви се услади повече домашен кетчуп.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара