Миди с ориз и песто
Свежо песто от девисил и магданоз
ПРОДУКТИ:
- Черни миди - 1 килограм
- Лук - 2 глави
- Бял ориз - 300 г
- Морков - 1/2 брой
- Чесън - 6-7 скилидки
- Целина стъбла - 1/2 стрък
- Домати - 2 броя
- Магданоз - 1/3 връзка
- Люта чушка - 1 брой
- Бяло вино - 300 мл
- Масло - 50 г
- Кайенски пипер - 1 щипка
- Зехтин - 100 мл
- Лимон - 1 брой
- Черен пипер и сол - На вкус
Миди с ориз
Начин На Приготвяне
-
1
Нарежете зеленчуците
Нарежете лука, моркова, чесъна и целината на малки кубчета.
-
2
Запържете зеленчуците в масло и зехтин
В дълбок съд загрейте зехтина и маслото и запържете за 2-3 минути моркова, лука и целината. Посолете, подправете с черен пипер и кайенски пипер и добавете лютата чушка и по-голямата част от чесъна.
-
3
Запържете ориза
Добавете ориза, разбъркайте добре за да се намасли и след като стане прозрачен налейте виното.
-
4
Сварете ориза почти до готовност
Намалете котлона, оставете ориза да поеме почти цялото вино и варете около 10 минути, като наливате по малко гореща вода в съда. След всяко добавяне разбърквайте добре.
-
5
Добавете мидите
Измийте и почистете добре мидите. Добавете ги към ориза, разбъркайте добре и сложете част от ситно нарязаните магданоз и девисил. Захлупете с капак и варете около 6-7 минути
-
6
Накрая сложете доматите
Добавете към ястието и обелените и нарязани на парченца домати.
-
7
Пригответе пестото
От останалия чесън, девисил и магданоз пригответе песто, като намачкате всичко в хаван с малко сол и прилично количество зехтин. Накрая сложете и малко настъргана лимонова кора и сока на половин лимон.
-
8
Овкусете с лимон
Преди да свалите ястието от котлона, добавете нарязан на много тънки резенчета лимон
-
9
Поднесете с хубаво бяло вино
Поднесете мидите с хубав хляб, пестото и бяло вино