Източник: Flickr.com

"Забраненият" черен ориз

Черният ориз е поне с едно ниво над другите

Не сте чували за черен ориз?

Това не е особено изненадващо, тъй като той е доста рядък в сравнение с кафявите и белите си събратя.

Но отвсякъде погледнато, черният ориз е поне с едно ниво над другите, когато става дума за съдържание на хранителни вещества и ползи за здравето.

Древни китайски легенди твърдят, че черният ориз е бил запазен само за императора и семейството му, заради хранителния си профил и здравословни свойства.

В онези времена, ако биха ви хванали да го консумирате без разрешение, животът ви би бил изложен на риск!

Сега черният ориз е достъпен за масите. Дали китайският император е бил прав, когато е решил да го задържи за себе си?

Струва ли си да го търсите заради здравословните му характеристики?

Превъзхождащ по хранителни вещества кафявия и белия ориз

Белият ориз не е чак толкова богат на хранителни вещества и е прост въглехидрат, което означава бързо повишаване и спадане на нивата на кръвната захар, след което оставате изморени, раздразнителни и гладни.

Кафявият ориз е много по-добър вариант. Но може ли черният ориз да го надмине?

Ето с какво снабдява тялото ви типична порция черен ориз (четвърт чаша, несварен):

  • 160 калории
  • 5 г мазнини – 2% от препоръчителната дневна стойност (RDV)
  • 34 г въглехидрати – 11% RDV
  • 2 г диетични фибри – 8% RDV
  • 1 г захар
  • 5 г протеин
  • Без наситени мазнини
  • Без холестерол

Нека сравним това с кафявия и белия ориз.

Кафявият ориз има 170 калории, 45 г въглехидрати и 4 г протеин, а белият — 180 калории, 53 г въглехидрати и 3 г протеин.

Както можете да се убедите, черният ориз съдържа малко по-малко калории, по-малко въглехидрати и повече протеин от кафявия или белия ориз.

Разликата не е огромна, но това означава, че като хранителни вещества черният ориз е по-добър избор.

Богат източник на антиоксиданти

Областта, където черният ориз сериозно изпреварва кафявия или белия ориз, е съдържанието в него на антиоксиданти.

Анализ на 12 различни вида ориз установява, че съдържанието на антиоксиданти в черния ориз е около шест пъти по-високо от това в кафявия или белия ориз.

Нещо повече, черният ориз се конкурира с боровинките по количество антиоксиданти. Това не е малко, като се има предвид, че боровинките оглавяват класацията по съдържание на антиоксиданти в сравнение с 40 други плодове и зеленчуци.

Изследване на Американската химическа асоциация от 2010 констатира, че една лъжица черни оризови трици (еквивалентът на 10 лъжици сварен черен ориз) съдържа същото количество антоцианин като лъжица пресни боровинки.

Антоцианинът е много силен антиоксидант, който е причината и за дълбокия цвят на боровинките, и за невероятните ползи от тях за здравето на човека.

Освен че е подобен на боровинките като нива на антиоксиданти, черните оризови трици съдържат по-малко въглехидрати и повече фибри и витамин E от тях.

Редовната консумация на черен ориз със сигурност е по-достъпна алтернатива на боровинките, ако целта ви е прием на много антиоксиданти.

Борба с възпаленията

Възпаленията са здравословна реакция на тялото на внесени отвън бактерии и вируси, но понякога възпаленията излизат от контрол, което със сигурност не е нещо положително.

Този тип хронични възпаления се считат от много експерти и лекари за стоящи в основата на много съвременни разпространени болести - от астмата през артрита до рака.

Учените от университета "Сувон" в Южна Корея са провели изследвания върху животни с черни оризови трици и кафяви оризови трици, за да проверят ефективността им по отношение на кожни възпаления.

Докато кафявите оризови трици не са потискали възпаленията, черните оризови трици са дали резултат! Това е накарало учените да заявят, че черният ориз може да бъде полезен ‘терапевтичен агент за лечение и превенция на заболявания, свързани с хронични възпаления’.

Друго изследване, публикувано в изданието Journal of International Immunopharmacology, установява, че основната съставка на черния ориз (C3G) е много ефективна в потискането на възпаленията на тялото.

Естествено, няма да преодолеете хронични възпаления, като консумирате само ориз! Препоръчваме ви да включите черен ориз или черни оризови трици като част от цялостна противовъзпалителна диета.

Контрол на теглото

Друга възможна полза за здравето от консумацията на черен ориз е способността му да помага на хората да достигат или поддържат здравословно тегло.

Трябва да признаем, че когато става дума за продукти, които твърдят, че осигуряват подобен ефект, сме невероятно скептични. Има твърде много продукти на пазара в момента, които претендират да правят точно това.

До каква степен науката потвърждава твърденията за черния ориз и борбата с мазнините?

Изследване от 2008 на факултета по храни и диетология към корейския университет "Ханян" е разделило 40 жени в зряла възраст с наднормено тегло в две групи за 6-седмично изследване.

Едната група е консумирала храни, съдържащи бял ориз, докато другата е консумирала почти идентични ястия – единствената разлика е била, че белият ориз е бил заменен от смесица от черен и кафяв.

Въпреки че и двете групи са постигнали сериозно понижение на теглото, индекса на телесна маса и мазнините в тялото, групата, употребявала кафяв/черен ориз е отбелязала по-голямо намаление и по трите показателя, сравнена с консумиралата бял ориз група.

Естествено, това е само едно изследване — и то е включвало комбинация от черен и кафяв ориз.

Това донякъде затруднява преценката дали черният ориз води до допълнително намаляване на теглото, или просто това се дължи на високото съдържание на фибри и в черния, и в кафявия ориз.

Със сигурност са нужни още изследвания в областта на черния ориз и промяната на телесното тегло.

И все пак това изследване (и много други) подчертават важността на фибрите за поддържането на здравословно тегло. Тъй като тялото ни преработва бавно фибрите, богатите на фибри храни ни засищат за по-дълго, като предотвратяват глада и желанието за нездравословни лакомства.

Независимо дали избирате кафяв или черен ориз, и двата вида винаги ще са по-добра алтернатива на белия!

Ползи за сърцето

Подразбира се, че поддържането на здраво сърце е жизненоважно за общото здраве на организма.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията заявяват, че сърдечните заболявания са водеща причина за смъртта на много мъже и жени, като са причинител за един от всеки четири смъртни случая.

Може ли черният ориз да изиграе роля за поддържането на здраво сърце?

Според някои изследвания - да, може.

Едно такова изследване, публикувано в изданието Journal of Nutrition, констатира, че черният ориз намалява атеросклеротичната плака в артериите.

Когато тази плака се натрупа, тя причинява втвърдяване и запушване на артериите.

Това е основен рисков факто и за инфаркт, и за инсулт. В това конкретно изследване, мъжки зайци са били инжектирани с високи нива на холестерол, за да се причини образуването на такава плака. После те са били разделени на пет групи, които са били на диета с висок холестерол, на диета без ориз, и на диети, включващи различни типове ориз, включително и черен.

Плаката е била с 50% по-малко при зайците, хранени с черен ориз (или червен ориз), отколкото при тези, които са се хранили с бял ориз. Учените стигат до извода, че антиоксидантите в черния ориз играят роля в намаляването на атеросклерозата.

Това обаче не е всичко… има допълнителни доказателства, че черният ориз поддържа сърцето здраво.

Изследване от 2013 е анализирало способността на черния ориз да спира усвояването на холестерол. Учените са стигнали до извода, че черният ориз наистина играе важна роля в това, заради присъствието на оксидантите антоцианини.

Ползи за черния дроб

Черният дроб е един от най-големите ни органи, преобразуващи хранителните вещества в храната в нещо, което тялото ни да може да използва. Той също така регулира хормоните и играе жизненоважна роля в дезинтоксикацията на тялото.

Според някои изследвания, черният ориз има сериозни ползи за здравето на черния дроб.

През 2012 г. изданието Nutrition & Metabolism публикува изследване, което анализира ефекта от екстракта от черен ориз върху неалкохолна стеатозна болест на черния дроб.

Това разпространено заболяване, което засяга около 90 млн. американци (дори деца!), се случва, когато мазнини започват да се натрупват върху черния дроб.

В изследването мишки с мастни натрупвания върху черния дроб са били на диета с нормално съдържание на мазнини, високомазнина диета, или високомазнинна диета, допълнена с екстракт от черен ориз.

След седем седмици учените са установили, че мишките, които са били хранени с черен ориз, са имали подобрени нива на липиди в кръвта и осезаемо по-ниски нива на триглицериди и общи холестеролни нива от другите.

Това е накарало учените да смятат, че черният ориз може да предотвратява неалкохолната стеатозна болест.

Китайската академия по селскостопански науки е провела отделно изследване за ефекта от богатия на антоцианин екстракт от черен ориз върху мишки с хронично увреждане на черния дроб, предизвикано от алкохол.

Плъховете са били разделени на две групи и им е бил приложен алкохол, за да се предизвика увреждане на черния дроб. Една от групите също така е получавала и антоцианин от черен ориз, наравно с алкохола. Учените са установили, че плъховете, консумирали антиоксиданта, са били с по-ниски нива на увреждане на черния дроб заради алкохола.

И двете изследвания сочат полезен ефект от черния ориз за здрав черен дроб, най-вероятно заради високото му съдържание на антиоксиданти.

Когнитивни функции

Вярно е, че определени храни засилват паметта. Въпреки че не сме попадали на изследвания, които специално разглеждат ефекта от черния ориз върху паметта и усвояването на нова информация, има предостатъчно такива, които свързват антиоксидантите, и по-конкретно антоцианина, с мозъчните функции.

В крайна сметка оксидативният стрес допринася за загубата на памет, така че има смисъл, че антиоксидантите противодействат до известна степен на това.

6-годишно изследване на над 16 000 пациенти е констатирало, че консумацията на богати на антоцианин храни забавя остаряването на мозъка с до 2.5 години. Резултатите също така са показали, че още по-големият прием на антоцианини и други флавоноиди се свързва с още по-бавни нива на спадане на когнитивните функции.

Тази конкретна група антиоксиданти не просто забавя процеса на остаряване на мозъка, но и засилва способността за усвояване на нова информация и паметта.

Изследване от 2009 върху плъхове показва, че третираните с антоцианини плъхове демонстрират подобрени функции за усвояване на информация и по-силна памет, в сравнение с такива, които не са консумирали никакви антоцианини.

Все пак тези изследвания не свързват изрично черния ориз с подобрени когнитивни функции, но има милиарди изследвания, които правят връзка между основния антиоксидант в черния ориз и по-добрата памет.

Противораков ефект

Антоцианините, подобно на другите антиоксиданти, спомагат за предпазването на тялото от увреждане от свободни радикали, което може да доведе до рак.

Изданието Chemico-Biological Interactions е публикувало изследване, което разглежда способността на антоцианините в черния ориз да спират туморните метастази, разпространението на рака в други части на тялото.

Това разпространение е сред водещите причини за смъртни случаи от рак, така че учените постоянно търсят начини да го предотвратят.

В това конкретно изследване е било установено, че антоцианините, извлечени от черен ориз, демонстрират ‘забележително възпиране’ на разпространението на определени ракови клетки.

По-скорошно изследване, от 2014, отново показва, че антоцианините в черния ориз имат потенциала да спират туморните метастази в клетките на рака на гърдата.

Други изследвания потвърждават способността на черния ориз да се бори с рака на гърдата, като предизвиква умиране на раковите клетки.

Въпреки че тези изследвания показват, че черният ориз демонстрира известен потенциал за предотвратяване на разпространението на рака, той по никакъв начин не е лекарство за тази болест. Нужни са още много изследвания в тази област.

Заключение

Очевидно е, че черният ориз има някои ползи за здравето, като най-важната от тях е съдържанието му на антиоксиданти.

Ценността от гледна точка на антиоксиданти на този ориз не се оспорва от никой, както и ползите от него за здравето.

Други позитивни ефекти от черния ориз, като спомагането за отслабването и потенциала му за борба с рака, имат нужда от много повече проучване, преди да можем да кажем със сигурност, че той дава реален и траен резултат в тези области.

И все пак подкрепяме разнообразната диета, така че всякакви здравословни храни би трябвало да се включват в здравословен хранителен режим, за да имаме по-голямо разнообразие. Черният ориз със сигурност е здравословен - и същевременно изглежда по-интересно от кафявия, а и има уникален ядков вкус, който някои хора обожават.

Ако обичате ориз и описаните ползи за здравето ви допадат, непременно пробвайте този ‘забранен ориз’. Само не забравяйте, че той не е ‘вълшебен лек’ за всичко.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Nutrition Secrets

09.11.2017 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара