Ябълков щрудел с крема сирене и орехи
Поднесете за десерт или закуска
ПРОДУКТИ:
- 1 лист - Охладено бутер тесто
- 125 г - Крема сирене
- 3 с.л. - Кафява захар
- 3-4 с.л. - Орехови ядки
- 2 чаши - Ябълков пълнеж
- 2 с.л. - Разтопено масло
- 1 кг - Ябълки
- 120 г - Кафява захар
- 200 мл - Вода
- 3 с.л. - Царевично нишесте
- 2 с.л. - Лимонов сок
- 1 ч.л. - Канела на прах
- 1/4 ч.л. - Индийско орехче
Начин На Приготвяне
-
1
Пригответе ябълковата плънка
Измийте и обелете ябълките. Нарежете на парчета с еднаква големина, за да могат да се сготвят едновременно. Поставете резенчета ябълка в голяма купа. Залейте ябълките с лимоновия сок и половината от водата и разбъркайте, за да не потъмнеят.
-
2
Гответе ябълките до омекване
Смесете останалата вода и царевичното нишесте и разбъркайте добре. Изсипете в тенджера и добавете ябълките. Добавете канелата, захарта и индийското орехче. Разбъркайте и загрейте сместа. Варете на слаб огън 10 минути под капак, докато ябълките омекнат, но са запазили формата си. Свалете от котлона и охладете.
-
3
Останалата плънка приберете в хладилника
Останалото количество ябълкова плънка сложете в буркан и съхранявайте в хладилник до 1 седмица. Ползвайте за ябълков пай, за гарниране на палачинки, пържени филийки или сладолед.
-
4
Разбъркайте крема сиренето и захарта
Разбийте крема сиренето със захарта до пухкав крем.
-
5
Сложете плънката върху тестото
Развийте бутер тестото върху хартия за печене. Сложете в средата по дължина крема сиренето, а отгоре подредете резенчета ябълка. Поръсете с едро нарязани орехови ядки. Направете 4-5 диагонални разреза от плънката навън с нож за пица. Покрийте плънката с горния и долен край на тестото, а след това покрийте със страничните ленти, като ги редувате, без д аги застъпвате плътно.
-
6
Печете около 20 минути
Намажете с разтопеното масло и поръсете с малко кафява захар. Печете щрудела 15-18 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна, или докато тестото бухне и добие приятен загар. Извадете и охладете преди да сервирате.
-
7
Охладете преди поднасяне
Охладете щрудела преди да сервирате. Поднесете с топка сладолед.
Подобни рецепти
