Източник: Flickr.com

10 здравословни храни, които трябва да имате в килера си

Запасете се с тези дълготрайни хранителни продукти

Неизбежно е в килера ни да има консерви с домати, боб, брашно, бисквити, които ни помагат в приготвянето на семейните ястия.

Добре е да се запасите и със следните продукти, които ще ви помогнат да разнообразите готвенето си.

Запасете се с тези продукти, които могат се съхраняват дълго, и ще ви бъдат под ръка,винаги когато сте готови да сготвите нещо вкусно и здравословно.

Бадеми

Бадемите са пълни с мононенаситена мастни киселини, и те са чудесен източник на витамин Е и фибри.

Сравнено с плодовете и зеленчуците, те може да се съхраняват до една година, когато се в хладилник. Добре е винаги да имате пакет сурови бадеми. Ползвайте за сладкиши, за закуска, или пригответе собствено бадемово мляко.

Кафяв ориз

Богат на фибри, витамин Е и голямо разнообразие от антиоксиданти, неотворена опкаковка кафяв ориз може да съхранявате една година при стайна температура.

След отваряне той ще бъде годен законсумация  около шест месеца.

Семена чиа

Семената са богати на фибри и калций, и са полезни за понижаване на кръвното налягане. Когато се съхранява в херметически затворена кутия в хладилник, те могат да останат свежи в продължение на една година.

Фурми

Фурмите са естествено "дехидратирани" плодове, богати на фибри и са чудесен естествен подсладител.

Те могат да се съхраняват при стайна температура в херметически  затворен съд, в продължение на няколко месеца, или в хладилник в продължение на една година.

Сушени бобови култури

За разлика консервите с  бобови растения, които често се съхраняват в натрий, сушените са без добавки и консерванти.

Те са също отличен източник на протеини без холестерол и може да ги съхранявате до две години в килера.

Гответе супи, яхнии, пастети и всякакви други ястия, които да ги добавят в менюто ви.

Фъстъчено масло

Богато на  протеини полезни за сърцето мононенаситени мазнини, фъстъченото масло може да съхранявате при стайна температура в продължение на девет месеца неотворено. Веднъж отворено, маслото ще остане годно месеца.

Овесени ядки

Овесът е отличен източник на фибри, и може да помогне да поддържате холестерола си под контрол,  съдържа витамини, минерали и дори известно количество протеини.

Затворена опаковка може да се съхранява на хладно и сухо място за срок до четири месеца.

Зехтин

Отличен източник на мононенаситени мазнини, зехтинът е чудесен поръсени върху препечен хляб, или да се използван в салати и всякакви ястия.

Една неотворена бутилка може съхранявате при стайна температура в продължение на една година, а след като тя е отворена, че ще се запази в продължение на шест месеца.

Киноа

Киноа съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, което означава, че това е "пълноценен протеин," и може да я съхранявате до четири месеца в килера.

Добавете този чудесен, богат на фибри продукт в салати, бурито или пригответе кюфтенца.

Тиква

Тиквата е чудесна! Има толкова много видове, с които да приготвяте разнообразни ястия у дома.  

Могат да останат свежи в продължение на три месеца, ако ги съхранявате на хладно и сухо място, далеч от слънчева светлина.

Един добър източник на витамин С, опитайте печена солена тиква за гарнитура, или с мляко, захар и яйца, с мед и орехи, или пригответе вкусна тиквена супа.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара