Източник: Филип Захариев

Рестописи - Филип Захариев в Азия (Част II)

От Видин до Доха

Филип Захариев е главен готвач в Gruvelageret – ресторант на годината в Норвегия (2017) на Luxury Travel Guide. С Филип се запознах преди година, когато направих интервю с него за Chivas Goodlife. След това той написа страхотен материал за посещението си в Jose Calros Garcia Restaurant в Малага и така сложихме началото на поредицата "Рестописи". Сега ви предлагаме серия от материалi за пътуването на Филип Захариев в Азия. В част втора Филип тръгва към Азия...

В крайна сметка реших този път да отида в Азия. В Банкок се намират два от World's 50 best restaurants. Nahm, който е на 28-мо място и Gaggan -7-мо място. 

Gaggan, въпреки, че се намира в Тайланд, е индийски ресторант. Единственият индийски ресторант, трансформирал индийската кухня до неузнаваемост.

Абсолютен гений!

Първият ми избор беше Gaggan, но освен, че беше резервиран за два месеца напред, самият Гаган Ананд, по това време беше в Сочи, Русия за кулинарния фестивал Икра.
Затова реших да посетя Nahm. Автентична тайландска кухня, приготвена от свръх талантливия австралиец Дейвид Томпсън.

Да получиш маса в подобен ресторант, трябва да резервираш доста време преди това. Аз обаче го направих два дни преди да отида в Банкок от остров Пхи Пхи, където прекарах около седмица.
И понеже нито чрез сайта на ресторанта, нито по телефона успях да си резервирам маса, тъй като беше ''heavy booked'', както ми обясниха, реших да им изпратя имейл, в който да обясня, как идвам от северния полюс, където съм главен готвач на най-северния ресторант на планетата и т.н.

Методът вече беше изпробван и работеше.

Преди няколко месеца по същата схема моят шеф и приятелката му получиха маса в Arzaк (3* Мишлен), който е резервиран за 6 месеца напред. Освен това специално внимание им обърна и дъщерята на Хуан Мари Арзак - Елена Арзак, а аз получих възможност да отида на стаж в ресторанта, и мисля скоро да се възползвам.

Имейлът проработи. Благодариха ми за интереса и казаха, че ще ми сложат допълнителна маса до басейна.

На 3-ти януари тръгнах към Азия. Както обикновено с еднопосочен билет и разбира се супер неподготвен!

За малко да не отида никъде. Резервирах си билет от София до Пукет (Тайланд) 4 дни преди да тръгна, без изобщо да ми мине през главата, че за Тайланд ми е необходима виза.
До последния момент не можех да реша, накъде да тръгна.

На 1-ви януари обаче, някаква сила на подсъзнанието ме накара да проверя какви документи са ми необходими за Тайланд и се оказа, че всъщност виза мога да получа и при пристигането си там. Вярно цената е двойна в сравнение с тази, която се заплаща за вадене на виза в Тайландското консулство в София, но не е болка за умиране, особено когато си от хората оставящи всичко за последния момент и мразещи да планират.

Дотук добре. Обаче в сайта на Външно минестерство прочетох също, че за да влезеш в Тайланд, трябва да имаш валиден задграничен паспорт, който изтича не по-рано от 6 месеца след влизането ти в страната.

Познайте, кога изтичаше моят? След 5 месеца и 29 дни от деня, в който трябваше да кацна в Тайланд. Браво на мен!

И го открих, точно 2 дни преди да замина и то на 1-ви януари, когато всички посолства са отворили широко вратите си, специално за мен. Не мога да кажа, че се паникьосах, но неприятна нотка на притеснение засвири в главата ми.

Сутринта на 2-ри януари се обадих в посолството на Тайланд в София, за да попитам дали тези два дни ще са проблем или ще мина метър.

Обясниха ми, че нямам никакъв шанс и, че няма да ме пуснат дори да се кача на самолета.

В момента, в който затворих телефона се отправих директно към МВР Видин, където си поръчах чисто нов паспорт с експресна поръчка за същия ден срещу 200 лева.
В рамките на работния ден това е условието на експресната поръчка. Малко любезност и умилителна усмивка обаче, могат да накарат и най-закоравелите лелки зад гише в държавна институция да станат по-добри.
Напечатаха ми новия паспорт за 2 часа. Преди обедната им почивка дори!

След обяд вече бях в София, а на следващия ден отидох да си изкарвам виза за Тайланд с чисто новия си паспорт. Посолството работеше от от 10:00 до 12:00 и от 14:00 до 16:30. Бях там около 14:30 часа, като имаше доста сериозна опашка. Посолството е на 7-ми етаж в сградата и се качвахме с асансьор на групи от по 5-6 души.

Докато дойде моят ред вече беше станало 15:30, когато ми направи впечатление, че всички държат някакви листа и паспортни снимки.

Това било попълнен формуляр за кандидатстване за виза. Аз нямах такова нещо. Нямах и снимки. Нямах и двупосочен самолетен билет. Само паспорта си държах в ръце, но пък беше чисто нов.

Влязох в кабинета и с наведана глава съобщих, че не съм особено подготвен. Срещу само 10 лева повече от тези 60, които струва визата, нито снимките, нито формуляра, нито билетът бяха проблем. Визата ми беше готова за 5 минути.

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара