Фестивал вино и храна

Варна - 13-и-15-и април 2018 г.

Гурме фестивал "Варна 2018"

13.04.2018 г.

Петър Бураков & Ани Боланд

Пролетни салатки с хумус от червена леща

Сирене с женско биле и аромат на лимон, хрупкави морски „череши“, рапани конфи, чери домати с билки и дресинг с куркума

Хляб 100 лета от пекарна "Хатори"

Пълнозърнест спелтово - ръжен хляб с квас ръж 40% в т.ч. квас, спелта 60%, заредена изворна вода - сребро, слънце, зеолит, сусам, копривено брашно, резене, кимион, хималайска сол

Опашка от морски дявол в пушен спек

Крем от млечен грах, гъби намеко, сушени домати, сос с черноморска бяла пясъчна мида и шафран

Чийзкейк с малини

Бял шоколад и дехидратирано ягодово меренге

Часове гурме-зона: 18:00 ч. - 50 места, куверт 25 лв.

14.04.2018 г.

Кристиян Пашов & Анна Павлова

Вариация от цвекло

Сирене с кашу и черен трюфел, кресен, мелба тост

Хляб 100 лета от пекарна "Хатори"

Пълнозърнест лимецово - ръжен хляб с квас ръж 50%, в т.ч. квас, лимец 50%, заредена изворна вода - сребро, слънце, зеолит, орехи, сушени домати, пушен червен пипер, чесън на прах, риган, хималайска сол

Бут от източнобалканска свиня с черен трюфел

Крем от грах със зелен боб и мента,

Качамак с краве сирене и опушена сланина

Мини градинка от сезонни зеленчуци, сос марсала

„Cremeux“ от българска роза с маракуя и дакуаз от шам фъстък

Часове гурме-зона: 13:00ч. - 50 места, 16:00ч. - 50 места, куверт 25 лв.

15.04.2018 г.

Пламен Петров & Стоян Пенев

Артишок в гуацето от нахут с миди, панчета и черен трюфел

Хляб 100 лета от пекарна "Хатори"

Пълнозърнест безглутенов хляб с квас - Нахут 18% - квас, елда 43%, кафяв ориз 39%, заредена изворна вода - сребро, слънце, зеолит, шарлан, цвекло на прах, кимион, нигела, хималайска сол

Филе от есетра

Запечено с шисо масло, тапиока със сепия и тай къри

Манго | кокос | мента

часове гурме-зоната: 12:00 ч. - 50 места; 15:00 ч. - 50 места, куверт 25 лв.

Забележка: Куверти за зона "ресторант" се закупуват на рецепцията на фестивала в петък след 16.00 ч. за трите дни!

За шеста поредна година Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура в партньорство с община Варна, организират национално изложение „Фестивал вино и храна”.

Фестивалът ще се проведе в гр. Варна от 13-и до 15-и април 2018 г. в сграда 115 на бул. "Осми приморски полк" 115.

Тази година отново ще има и съпътстващ гурме фестивал "Варна 2018" в гурме-зона „Ресторантът”, организирана от шеф готвач Петър Йоргов и екипът му.

По време на „Фестивал вино и храна” 2018 ще има и няколко много интересени семинари за здравословно хранене и съчетаване на храна и вино.

Програма

13 април 2018

Официално откриване: 16:00 ч.

Отворено за професионалисти (ХОРЕКА) – вход с покани 14:00 – 16:00 ч.

Отворено за граждани: 16:00 - 20.00 ч.

14 април 2018

Отворено: 11:00 - 19.00 ч.

15 април 2018

Отворено: 11:00 - 17.00 ч.

 

Цени на билети

Вход за посетители с входен билет от  10.00 лв. за един ден, 20 лв за три дни

Входът за гурме зоната  „Ресторантът” е с меню на стойност 25.00 лв. на ден

Зона „Street food”:

- Пици с натурален квас ще представят ресторанти ”Стария Чинар”

- Great Western Barbecue

Семинари - програма

13 април - домакин Culture club studio 21

Сингъл малц скоч уиски tasting  и усещането за място - има ли "тероар" в уискито?

Райони, техники , стилове в Шотландския сингъл малц.

Дегустиране на: Benromach 10 YO, BenRiach 16 YO, GlenDronach Cask Strength Batch 5, Kilchoman 100% Islay 7th Edition

Лектор - Асен Станев, вино и уиски ентусиаст, част от проекта Two Owls, с интереси в производството и налагането на независими, нишови, традиционни вина и високоалкохолни напитки.

Вход – 30 лв

14 април - домакин Culture club studio 21 

От 13.00 ч. до 14:00

Професионална дегустация на испански зехтини

Дегустация на няколко вида испански зехтини екстра върджин с интересна и полезна информация за испанските зехтини, като: - кратка история на маслината и зехтина - сортовете маслини в Испания - видове зехтини и начин на производство - как се дегустира зехтин - качества и кулинарно приложение.

Лектор: Радослав Кирилов.

Вход 10 лв

15 април - домакин Culture club studio  21   

От 13:00 ч.

Една вълнуваща винена дегустация в памет на Алекс Велянов, една от най-ярките звезди на българския винен небосклон, напуснал ни без време!

Дегустация на три бели и три червени вина от последните два български проекта на Алекс Велянов - Thirstwines и Two Owls, реализирани съответно с партньорите Стефан Гьонев и Асен Станев.

На вниманието на публиката ще бъдат представени вина, които отразяват визионерския дух на Алекс, като дегустацията ще бъде водена и коментирана от Борис Добрев, съдържател на пловдивския винен бар Vino Culture.

Вход - 12 лв (задължителна предварителна резервация на Рецепция на Фестивала)

Съпътстваща програма

Съпътстваща програма  на  шестото Изложение  „Фестивал Вино и Храна Варна 2018“ ще бъде развитието на кафе културата в България.

В трите дни на Изложението ще се проведе  Регионалното  състезание ЛАТЕ АРТЕ.

Награден фонд: общо 2000 лв.

1000 лв - I– во място

 600 лв - II– ро място

 400 лв - III– то място

Състезанието ще се провежда по стандартите на SCA с официалните за 2018 г. кафемашини.

Жури:  Dario Ciarlantini и Michael McCauley

Брой участници: неограничен (в зависимост от интереса ще се проведе в 1, 2 или 3 тура). 

 

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара