

Гурме фестивал "Варна 2018"
13.04.2018 г.
Петър Бураков & Ани Боланд
Пролетни салатки с хумус от червена леща
Сирене с женско биле и аромат на лимон, хрупкави морски „череши“, рапани конфи, чери домати с билки и дресинг с куркума
Хляб 100 лета от пекарна "Хатори"
Пълнозърнест спелтово - ръжен хляб с квас ръж 40% в т.ч. квас, спелта 60%, заредена изворна вода - сребро, слънце, зеолит, сусам, копривено брашно, резене, кимион, хималайска сол
Опашка от морски дявол в пушен спек
Крем от млечен грах, гъби намеко, сушени домати, сос с черноморска бяла пясъчна мида и шафран
Чийзкейк с малини
Бял шоколад и дехидратирано ягодово меренге
Часове гурме-зона: 18:00 ч. - 50 места, куверт 25 лв.
14.04.2018 г.
Кристиян Пашов & Анна Павлова
Вариация от цвекло
Сирене с кашу и черен трюфел, кресен, мелба тост
Хляб 100 лета от пекарна "Хатори"
Пълнозърнест лимецово - ръжен хляб с квас ръж 50%, в т.ч. квас, лимец 50%, заредена изворна вода - сребро, слънце, зеолит, орехи, сушени домати, пушен червен пипер, чесън на прах, риган, хималайска сол
Бут от източнобалканска свиня с черен трюфел
Крем от грах със зелен боб и мента,
Качамак с краве сирене и опушена сланина
Мини градинка от сезонни зеленчуци, сос марсала
„Cremeux“ от българска роза с маракуя и дакуаз от шам фъстък
Часове гурме-зона: 13:00ч. - 50 места, 16:00ч. - 50 места, куверт 25 лв.
15.04.2018 г.
Пламен Петров & Стоян Пенев
Артишок в гуацето от нахут с миди, панчета и черен трюфел
Хляб 100 лета от пекарна "Хатори"
Пълнозърнест безглутенов хляб с квас - Нахут 18% - квас, елда 43%, кафяв ориз 39%, заредена изворна вода - сребро, слънце, зеолит, шарлан, цвекло на прах, кимион, нигела, хималайска сол
Филе от есетра
Запечено с шисо масло, тапиока със сепия и тай къри
Манго | кокос | мента
часове гурме-зоната: 12:00 ч. - 50 места; 15:00 ч. - 50 места, куверт 25 лв.
Забележка: Куверти за зона "ресторант" се закупуват на рецепцията на фестивала в петък след 16.00 ч. за трите дни!
За шеста поредна година Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура в партньорство с община Варна, организират национално изложение „Фестивал вино и храна”.
Фестивалът ще се проведе в гр. Варна от 13-и до 15-и април 2018 г. в сграда 115 на бул. "Осми приморски полк" 115.
Тази година отново ще има и съпътстващ гурме фестивал "Варна 2018" в гурме-зона „Ресторантът”, организирана от шеф готвач Петър Йоргов и екипът му.
По време на „Фестивал вино и храна” 2018 ще има и няколко много интересени семинари за здравословно хранене и съчетаване на храна и вино.
Програма
13 април 2018
Официално откриване: 16:00 ч.
Отворено за професионалисти (ХОРЕКА) – вход с покани 14:00 – 16:00 ч.
Отворено за граждани: 16:00 - 20.00 ч.
14 април 2018
Отворено: 11:00 - 19.00 ч.
15 април 2018
Отворено: 11:00 - 17.00 ч.
Цени на билети
Вход за посетители с входен билет от 10.00 лв. за един ден, 20 лв за три дни
Входът за гурме зоната „Ресторантът” е с меню на стойност 25.00 лв. на ден
Зона „Street food”:
- Пици с натурален квас ще представят ресторанти ”Стария Чинар”
- Great Western Barbecue
Семинари - програма
13 април - домакин Culture club studio 21
Сингъл малц скоч уиски tasting и усещането за място - има ли "тероар" в уискито?
Райони, техники , стилове в Шотландския сингъл малц.
Дегустиране на: Benromach 10 YO, BenRiach 16 YO, GlenDronach Cask Strength Batch 5, Kilchoman 100% Islay 7th Edition
Лектор - Асен Станев, вино и уиски ентусиаст, част от проекта Two Owls, с интереси в производството и налагането на независими, нишови, традиционни вина и високоалкохолни напитки.
Вход – 30 лв
14 април - домакин Culture club studio 21
От 13.00 ч. до 14:00
Професионална дегустация на испански зехтини
Дегустация на няколко вида испански зехтини екстра върджин с интересна и полезна информация за испанските зехтини, като: - кратка история на маслината и зехтина - сортовете маслини в Испания - видове зехтини и начин на производство - как се дегустира зехтин - качества и кулинарно приложение.
Лектор: Радослав Кирилов.
Вход 10 лв
15 април - домакин Culture club studio 21
От 13:00 ч.
Една вълнуваща винена дегустация в памет на Алекс Велянов, една от най-ярките звезди на българския винен небосклон, напуснал ни без време!
Дегустация на три бели и три червени вина от последните два български проекта на Алекс Велянов - Thirstwines и Two Owls, реализирани съответно с партньорите Стефан Гьонев и Асен Станев.
На вниманието на публиката ще бъдат представени вина, които отразяват визионерския дух на Алекс, като дегустацията ще бъде водена и коментирана от Борис Добрев, съдържател на пловдивския винен бар Vino Culture.
Вход - 12 лв (задължителна предварителна резервация на Рецепция на Фестивала)
Съпътстваща програма
Съпътстваща програма на шестото Изложение „Фестивал Вино и Храна Варна 2018“ ще бъде развитието на кафе културата в България.
В трите дни на Изложението ще се проведе Регионалното състезание ЛАТЕ АРТЕ.
Награден фонд: общо 2000 лв.
1000 лв - I– во място
600 лв - II– ро място
400 лв - III– то място
Състезанието ще се провежда по стандартите на SCA с официалните за 2018 г. кафемашини.
Жури: Dario Ciarlantini и Michael McCauley
Брой участници: неограничен (в зависимост от интереса ще се проведе в 1, 2 или 3 тура).
Подобни статии
