Източник: www.joel-robuchon.com

Почина Жоел Робюшон

Най-признатият от Мишлен готвач в света почина на 73 години

Най-признатият от Мишлен готвач в света - Жоел Робюшон почина на 73 години тази сутрин от рак в Женева.

В невероятната си кариера Робюшон, който започва работа в кухнята още на 15 години, спечели 32 звезди от Мишлен в 13 държави, повече от всеки друг готвач по света.

Жоел Робюшон е известен с перфекционизма си и с използването на малко съставки.

"Колкото по-проста е храната, толкова по-изключителна е," казва той пред Business Insider през 2014 г.

През 1989 година Gault Millau го титулова като "Шеф-готвач на века".

Роденият през 1947 година, Robuchon първоначално учи в семинария, преди да започне работа в кухня.

На 29 г. печели наградата Meilleur Ouvrier de France в l’Hôtel Concorde Lafayette, след кеото отива в l’Hôtel Nikko.

Отваря първото си място, Jamin, в Париж на 36 години, където получава три звезди от Мишлин за три години, ставайки ресторантът, спечелил най-бързо три звезди по това време. По това време той става ментор на Гордън Рамзи и Ерик Рипер.

Този успех продължава десетилетие и Робюшон решава да отвори ресторант, който носи неговото име. В последствие този ресторант е наречен “Best Restaurant in the World” от International Herald Tribune през 1994.

Жоел Робюшон се оттегля от "паса" на 50-годишна възраст, за да се съсредоточи върху предаването на знанията си на бъдещи поколения главни готвачи, но все пак задържа пръст на пулса на международната кухня.

След период в телевизията и издаване на книги, той се завръща през 2003 г. разработвайки L’Atelier.

Жоел Робюшон е и председател на комисията "Larousse Gastronomique", целяща да запази френските техники за готвене за бъдещите поколения.

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара