Баски кейк

Лек и ронлив блат със сладкарски крем

27.12.2019 Всички рецепти от този автор →
80 мин.

40 МИН » 40 МИН

Лесно
5 - 6 порции

Баският кейк (Etxeko biskotxa) е най-популярният традиционен десерт в баския регион на Франция. Създаден през 19-и век, този десерт е приготвян от жени, за специални поводи и семейни събирания.

Стоян Георгиев, Foodphotograpgy.bg

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg

ПРОДУКТИ:

  • 200 г - Брашно
  • 130 г - Фина бяла захар
  • 140 г - Масло нарязано на кубчета
  • 70 г - Жълтък
  • 1 с.л. - Лимонова кора
  • 1 щипка - Сол
За сладкарския крем:
  • 250 мл - Пълномаслено прясно мляко
  • 40 г - Захар
  • 80 г - Жълтък
  • 1/2 - Ванилова шушулка
  • 15 г - Царевично нишесте
  • 10 г - Брашно
  • 20 г - Масло
За намазване:
  • 25 г - разбито яйце
  • 20 г - Жълтък
  • 25 мл - Прясно мляко


Начин на приготвяне

За да приготвите тестото пресейте брашното заедно с бакпулвера върху кухненския плот и направете кладенче.

Сложете в него захарта и маслото и с ръце започнете да претривате сместа, докато стане на трохи.

Отново оформете кладенче и добавете жълтъците и лимоновата кора.

С шпатула, започнете да смесвате докато всички продукти се обединят. Омесете с ръка докато тестото стане гладко. Завийте с фолио и оставете да почива 30 минути. 

За крема

Сложете млякото и половината захар в касерола, добавете ванилията и кипнете на средно-силен огън.

В купа разбийте жълтъците с останалата захар, докато сместа стане светложълта и пухкава, добавете царевичното нишесте и брашното и разбийте отново.

Към сместа на тънка струйка налейте топлото мляко, върнете в касеролата и бъркайки непрекъснато гответе 2-3 минути на средно-силен огън.

Свалете от котлона добавете нарязаното на парченца масло и бъркайте до гладкост.

Разстелете крема в тава, покрийте с лист фолио за свежо съхранение и оформете на равен пласт, за да се охлади по-бързо. 

Разделете тестото на две и разточете на два диска с диаметър 22 см и дебелина 6 мм.

Сложете едното тесто в тава покрита с хартия за печене. 

Прехвърлете охладения крем (350 г)  в пош и изстискайте в кръг върху долния блат, като оставите около 1 см от тестото по края непокрито.

В купичка разбийте жълтъците, яйцето и млякото и със сместа намажете крайчетата на тестото.

Покрийте с второто тесто и със сладкарски ринг с диаметър 20 см притиснете тестото, изрежете излишното и намажете с яйцето. Печете без да махате ринга 40-45 минути в предварително загрята до 180 градуса.

Охладете преди да сервирате.

 Стоян Георгиев, Foodphotograpgy.bg

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg

Съвети

Ако не може да намерите фина бяла захар, смелете тази която имате в кухненски блендер, до получаване на фини кристали. 

Тестото за кейка може да приготвите и в блендер.

Купете си сладкарски ринг с променящ се диаметър, за да ползвате за различни печива.

За рецептата може да ползвате жълтъци от кутия. 

Ако ползвате цели яйца, от белтъците направете целувки.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара