Пикантни скариди на плоча

Приготвени на тепаняки плоча

В поредицата ни с рецепти, вдъхновени от уредите за готвене на AEG, ви представяме страхотни скариди, приготвени на тепаняки плоча AEG, със сос от чесън, лайм и чили, сервирани с басмати ориз, кориандър и пресен лук.

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg

ПРОДУКТИ:

  • 500 г - Скариди
  • 4 броя - Лайм
  • 1/4 чаша - Захар
  • 1 1/2 ч.л. - Сол
  • 2 скилидки - Чесън
  • 2 1/2 с.л. - Олио
  • 1 ч.л. - Чили на люспи
  • 1/2 връзка - Пресен кориандър
  • 4-5 стръка - Пресен лук
За ориз басмати
  • 200 г - Ориз басмати
  • 350 мл - Вода
  • 1/2 ч.л. - Сол

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg

Начин на приготвяне:

Изстискайте сока на 4-те броя лайм и го смесете със захарта и солта. 

Загрейте олиото и сложете нарязания на ситно чесън и чилито на люспи.

Гответе докато чесъна започне да покафенява.

Добавете сместа от лайм, захар и сол. Оставете на котлона за около 5 минути, докато се редуцира наполовина. 

Овкусете скаридите със сол и бял пипер и запечете на тепаняки плоча.

Когато са готови прибавете в тигана със соса за около 30 секунди.

Сервирайте с ориз басмати, нарязан на тънки колелца пресен лук и свеж кориандър.

За приготвяне на ориз басмати:

Измийте и накиснете ориза в студена вода за 30 минути.

Отцедете и прехвърлете в касерола. Налейте вода в съотношение 1:1 ½, посолете и оставете да заври.

Намалете котлона на много ниска степен и варете 10 минути.

Свалете съда от котлона и оставете още 10 минути без да махате капака.

Отхлупете и разбъркайте внимателно с вилица, за да отделите зрънцата ориз едно от друго.

Пикантни скариди на плоча

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

0 Коментара