
В поредицата ни с рецепти, вдъхновени от уредите за готвене на AEG, ви представяме страхотни скариди, приготвени на тепаняки плоча AEG, със сос от чесън, лайм и чили, сервирани с басмати ориз, кориандър и пресен лук.
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
ПРОДУКТИ:
- 500 г - Скариди
- 4 броя - Лайм
- 1/4 чаша - Захар
- 1 1/2 ч.л. - Сол
- 2 скилидки - Чесън
- 2 1/2 с.л. - Олио
- 1 ч.л. - Чили на люспи
- 1/2 връзка - Пресен кориандър
- 4-5 стръка - Пресен лук
- 200 г - Ориз басмати
- 350 мл - Вода
- 1/2 ч.л. - Сол
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
Начин на приготвяне:
Изстискайте сока на 4-те броя лайм и го смесете със захарта и солта.
Загрейте олиото и сложете нарязания на ситно чесън и чилито на люспи.
Гответе докато чесъна започне да покафенява.
Добавете сместа от лайм, захар и сол. Оставете на котлона за около 5 минути, докато се редуцира наполовина.
Овкусете скаридите със сол и бял пипер и запечете на тепаняки плоча.
Когато са готови прибавете в тигана със соса за около 30 секунди.
Сервирайте с ориз басмати, нарязан на тънки колелца пресен лук и свеж кориандър.
За приготвяне на ориз басмати:
Измийте и накиснете ориза в студена вода за 30 минути.
Отцедете и прехвърлете в касерола. Налейте вода в съотношение 1:1 ½, посолете и оставете да заври.
Намалете котлона на много ниска степен и варете 10 минути.
Свалете съда от котлона и оставете още 10 минути без да махате капака.
Отхлупете и разбъркайте внимателно с вилица, за да отделите зрънцата ориз едно от друго.
Пикантни скариди на плоча
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
