Бриош питки

Бриош (Brioche) е класически френски хляб, който се прави с мляко, масло и яйца

06.04.2020 Всички рецепти от този автор →
390 мин.

30 МИН » 360 МИН

Средно
5 - 6 порции

ПРОДУКТИ:

  • 7 - Яйца
  • 80 г - Захар
  • 150 мл - Прясно мляко
  • 15 г - Суха мая
  • 700 г - Брашно тип 00
  • 20 г - Сол
  • 200 г - Масло
За глазиране
  • 2 - Жълтъка
  • 3-4 с.л. - Прясно мляко

Начин на приготвяне

Активирайте маята. 

В купата на кухненски миксер сложете яйцата, млякото, захарта и маята. Разбъркайте на ниска скорост и започнете да добавяте по малко брашно, а след това и сложете и солта. 

Бъркайте на ниска скорост. След като се оформи тесто прибавете нарязаното на филийки масло. Месете 25 минути, докато получите гладко и еластично тесто, което се е събрало на куката.

Сложете тестото в намаслена тава на развномерен пласт, покрийте с намаслено фолио и приберете в хладилник за минимум 2 часа.

Най-добре е да оставите тестото за цяла нощ, за да втаса бавно и да узрее. 

От тестото отрежете парчета по 80 г всяко, омесете на топки и подредете в тава покрита с хартия за печене.

Около всяко топче тесто поставете ринг с диаметър 10 см, който ще помогне тестото да запази формата си при печене, покрийте с намаслено фолио за свежо съхранение и притиснете с дъното на купа, така че да получите плоски питки, които почти изпълват ринга, но има място, което тесото да запълни при втасване. 

Оставете оформените питки на стайна темепратура (24-25 градуса) за 2 часа, докато удвоят обема си и запълнят ринговете. 

Загрейте фурната до 180 градуса. 

Намажете бриош питките с разбитите жълтъци с мляко и печете 15-18 минути. 

Извадете върху решетка и охладете за няколко минути преди да махнете ринговете. 

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара