Арабски хляб с агнешко и аншоа
Ароматна агнешка кайма и вкусни питки
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
ПРОДУКТИ:
- 300 мл - Топла вода
- 12 г - Суха мая
- 15 г - Захар
- 180 г - Кисело мляко
- 30 мл - Зехтин
- 500-550 г - Брашно
- 15 г - Сол
- 1 с.л. - Сушен риган
- 1 ч.л. - Едро счукан цветен пипер
- 1 ч.л. - Семена кимион
- 500 г - Агнешка кайма
- 1 голяма глава - Лук
- 6 филета - Аншоа
- 1 с.л. - Зехтин
- 1 1/2 ч.л. - Канела на прах
- 1/2 ч.л. - Смлян карамфил
- 3 клонки - Прясна мента
- 1 с.л. - Лимонов сок
- 1 1/2 ч.л. - Смлян кимион
- 1 1/2 ч.л. - Смлян кориандър
- 1 1/2 ч.л. - Сол
- 1 ч.л. - Черен пипер
- 100 г - Кисело мляко
- 1 с.л. - Лимонена кора
- 2 клонки - Прясна мента
- 1/2 ч.л. - Сол
- 1/4 ч.л. - Черен пипер
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
Начин на приготвяне
За питките
В купа смесете водата, маята и захарта. Добавете 3 с.л. от брашното, разбъркайте и оставете за 10 минути, докато маята се активира.
В голяма купа сложете брашното и солта и разбъркайте. Налейте водата с мая и започнете да разбърквате. Прибавете киселото мляко, зехтина, ригана и счукания кимион и омесете меко тесто.
Прехвърлете върху набрашнен плот и омесете за 6-7 минути, като добавяте още брашно, ако има нужда.
Готовото тесто сложете в намаслена купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете за 30 минути.
Разделете на парчета от по 50-70 г и оформете на топки. Оставете покрити с кърпа за 10 минути, а след това разточете на тънки, кръгли или продълговати кори.
Изпечете в сух тиган за 2 минути на страна. Покрийте с кърпа, до момента на сервиране.
В тиган загрейте зехтина, добавете каймата и гответе на средно силен огън около 8 минути, докато покафенее.
За плънката
Добавете нарязаните на ситно лук и аншоа, разбъркайте, намалете котлона и гответе 10 минути.
Прибавете подправките, гответе около минута, налейте малко вода и гответе още 20 минути.
Прибавете ментата, лимоновия сок и подправете със сол и черен пипер.
Свалете тигана от котлона и смесете с част от млечния сос.
Сложете от каймата върху хляба, полейте с малко сос и гарнирайте със свежи билки, ситно нарязан червен лук и прясно чили.
За млечния сос
Смесете киселото мляко, лимоновата кора и ментата и овкусете със сол и черен пипер.