Арабски хляб с агнешко и аншоа

Ароматна агнешка кайма и вкусни питки

09.04.2020 Всички рецепти от този автор →
85 мин.

45 МИН » 40 МИН

Лесно
4 - 5 порции

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg 

 

ПРОДУКТИ:

  • 300 мл - Топла вода
  • 12 г - Суха мая
  • 15 г - Захар
  • 180 г - Кисело мляко
  • 30 мл - Зехтин
  • 500-550 г - Брашно
  • 15 г - Сол
  • 1 с.л. - Сушен риган
  • 1 ч.л. - Едро счукан цветен пипер
  • 1 ч.л. - Семена кимион
За плънката
  • 500 г - Агнешка кайма
  • 1 голяма глава - Лук
  • 6 филета - Аншоа
  • 1 с.л. - Зехтин
  • 1 1/2 ч.л. - Канела на прах
  • 1/2 ч.л. - Смлян карамфил
  • 3 клонки - Прясна мента
  • 1 с.л. - Лимонов сок
  • 1 1/2 ч.л. - Смлян кимион
  • 1 1/2 ч.л. - Смлян кориандър
  • 1 1/2 ч.л. - Сол
  • 1 ч.л. - Черен пипер
За млечния сос
  • 100 г - Кисело мляко
  • 1 с.л. - Лимонена кора
  • 2 клонки - Прясна мента
  • 1/2 ч.л. - Сол
  • 1/4 ч.л. - Черен пипер

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg 

Начин на приготвяне

За питките

В купа смесете водата, маята и захарта. Добавете 3 с.л. от брашното, разбъркайте и оставете за 10 минути, докато маята се активира. 

В голяма купа сложете брашното и солта и разбъркайте. Налейте водата с мая и започнете да разбърквате. Прибавете киселото мляко, зехтина, ригана и счукания кимион и омесете меко тесто. 

Прехвърлете върху набрашнен плот и омесете за 6-7 минути, като добавяте още брашно, ако има нужда. 

Готовото тесто сложете в намаслена купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете за 30 минути. 

Разделете на парчета от по 50-70 г и оформете на топки. Оставете покрити с кърпа за 10 минути, а след това разточете на тънки, кръгли или продълговати кори. 

Изпечете в сух тиган за 2 минути на страна. Покрийте с кърпа, до момента на сервиране. 

В тиган загрейте зехтина, добавете каймата и гответе на средно силен огън около 8 минути, докато покафенее. 

За плънката

Добавете нарязаните на ситно лук и аншоа, разбъркайте, намалете котлона и гответе 10 минути.

Прибавете подправките, гответе около минута, налейте малко вода и гответе още 20 минути. 

Прибавете ментата, лимоновия сок и подправете със сол и черен пипер. 

Свалете тигана от котлона и смесете с част от млечния сос. 

Сложете от каймата върху хляба, полейте с малко сос и гарнирайте със свежи билки, ситно нарязан червен лук и прясно чили. 

За млечния сос

Смесете киселото мляко, лимоновата кора и ментата и овкусете със сол и черен пипер.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара