Скариди с басмати ориз и пикантен биск с кокосово мляко

Гарнирайте с кориандър, пресен лук, чили и лайм

15.04.2020 Всички рецепти от този автор →
40 мин.

10 МИН » 30 МИН

Лесно
2 - 3 порции

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg 

ПРОДУКТИ:

  • 300 г - скариди
  • 1/2 с.л. - олио
  • 1 ч.л. - сусамово олио
  • 2 скилидки - чесън
  • 20 г - масло
  • 1/4 ч.л. - сол
  • щипка - черен пипер
За биск
  • Главите и черупките от скаридите
  • 2 скилидки - чесън
  • 2 стръка - пресен лук
  • 3 см парче - динджифил
  • 400 мл - кокосово мляко
  • 1 - червена люта чушка
  • 1 с.л. - рибен сос
  • 1/2 - лайм
  • 1 с.л. - соев сос
  • 1 с.л. - оризов оцет
За сервиране
  • 1/2 връзка - пресен кориандър
  • 10 стръка - див лук
  • сварен басмати ориз -
  • 1 стрък - пресен лук

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg 

Биск

Обелете скаридите и сложете черупките и главите с сгорещен сух тиган. Гответе на средно-силен огън 2-3 минути докато се зачервят и по тигана полепнат парченца.

Прибавете ситно нарязаните чесън и джинджифил и гответе още около минута. 

Деглазирайте с 1 с.л. рибен сос и налейте кокосовото мляко. 

Сложете перата на зеления лук и половината от червенето чили, нарязано на колелца.

Намалете котлона и гответе докато сместа се редуцира наполовина.

Добавете соевия сос, оризовия оцет и сока на половин лайм.

Разбъркайте и гответе още 2-3 минути. Прецедете соса и го отделете настрана. 

Скариди

Овкусете почистените скариди със сол, черен пипер и малко сусамово олио. Налейте в загрят тиган  ½ с.л. олио, сложете две смачкани скилидки чесън и скаридите.

Запържете до златисто от едната страна и обърнете, добавете 20 г масло и гответе до готовност. 

Сервиране

Сложете биск на дъното на чинията. Добавете басмати ориз. Гарнирайте с нарязано чили, див лук, пресен лук и пресен кориандър.

Сложете 3 броя от изпържените скариди и полейте с малко от масления сос от тигана. Скаридите може да се сервират и нарязани.

За финал изстискайте сок от лайм и сложете още няколко листа кориандър.

 

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg  

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара