Телешко бон филе с гъби, шалот и червено вино

С копринено пюре от целина

29.06.2020 Всички рецепти от този автор →
45 мин.

15 МИН » 30 МИН

Лесно
5 - 6 порции

Печеното телешко бон филе е чудесно основно ястие за семейни празници, но също така е подходящо и за бързо готвене през седмицата. 

За приготвянето на перфектно телешко печено бон филе има няколко лесни стъпки, които ни споделиха от онлайн магазина за доставка на свежо месо - BBQBG.STORE

Ето ги и тях.

Температури за приготвяне на телешко бонфиле


Недопечено - 49°C

Средно недопечено – 54°C

Средно изпечено – 60°C

Добре изпечено – 71°C

Почистете бон филето от сивата ципа и жилите. 

Подсушите месото с кухненска хартия, преди да го намаслите със зехтин и да натриете с подправки и билки, които харесвате. 

Независимо дали готвите бон филето цяло, или нарязано на стекове, ползвайте кухненски конец, с който да завържете, за да запази формата си и да може да се сготви равномерно. 

Задължително темперирайте месото за поне 30 минути преди готвене. 

Запечатайте месото в силно сгорещен тиган с малко мазнина. При този процес освен хубава коричка, ще запазите и соковете от месото вътре. Малко масло към зехтина в тигана и скилидка чесън ще добавят още вкус. 

Използвайте термометър за месо. Винаги го поставяйте в центъра на месото и вадете месото от фурната 2 до 3 градуса, преди да достигне желаната температура, защото ще продължи да се готви и след като го извадите. 

Оставяйте месото да отпочине за 15 минути, покрито с алуминиево фолио преди да разрежете.

Вижте рецептата за "Телешко бон филе с гъби, шалот и червено вино и пюре от целина"

Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg 

ПРОДУКТИ:

  • 1.2 кг - телешко бонфиле
  • 1 с.л. - зехтин
  • 3 скилидки - чесън
  • 3 клонки - прясна мащерка
  • 1 клонка - пресен ромарин
  • 1 ч.л. - сол
  • 1/2 ч.л. - черен пипер
За соса с гъби и шалот
  • 300 г - лук шалот
  • 400 г - печурки
  • 200 мл - червено вино
  • 250 мл - телешки бульон
  • 3-4 клонки - прясна мащерка
  • 2 с.л. - зехтин
  • 60 г - масло
За пюрето от целина
  • 800 г - целина
  • 200 мл - прясно мляко
  • 200 мл - готварска сметана
  • 50 г - масло
  • 2 ч.л. - сол

Начин на приготвяне

Печено бон филе

В купичка смесете 1 с.л. от зехтина, ситно нарязаните розмарин и мащерка, пасираният чесън, сол и пипер.

Разбъркайте добре и намажете телешкото бон филе от всички страни. Покрийте с фолио и оставете да се маринова за 1 час. 

Ако държите месото в хладилник, извадете го поне 1 час преди готвене, за да се темперира. 

Загрейте фурната до 230 градуса. 

В чугунен тиган загрейте 1 с.л. зехтин и запечатайте филето за по 2 минути на страна. 

Прехвърлете месото в тава и печете около 12 минути за средно недопечено. Вътрешната температура на месото трябва да достигне до 51-52 градуса преди да го извадете.

Извадете месото от фурната, покрийте с фолио и оставете за отпочине за 15 минути преди да разрежете. 

Гъби и шалот с червено вино

Почистете лука и гъбите и ги разрежете на две или четири парчета. 

В съда от запечатването на месото добавете 1 с.л. от маслото и зехтина, сложете зеленчуците, посолете и гответе на средно силен огън около 10 минути, като разбърквате често. 

Налейте виното и бульона,  добавете мащерката и оставете на котлона, докато соса се редуцира наполовина. Изключете котлона, добавете останалото масло и разбъркайте. 

Пюре от целина

Обелете главата целина и нарежете на кубчета. Сложете в съд със студена вода, посолете и варете около 20 минути, или докато целината е сварена и мека. 

Прецедете и прехвърлете в блендер. Добавете маслото, сметаната и млякото и пасирайте до получаването на гладко пюре. Дръжте топло, до момента на сервиране.

Сервиране

В чиния за сервиране сложете от пюрето от целина, върху него сложете от гъбите и лука и сложете няколко филийки месо. Полейте със соса и поднесете веднага. 

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара