Телешко бон филе с гъби, шалот и червено вино
С копринено пюре от целина
Печеното телешко бон филе е чудесно основно ястие за семейни празници, но също така е подходящо и за бързо готвене през седмицата.
За приготвянето на перфектно телешко печено бон филе има няколко лесни стъпки, които ни споделиха от онлайн магазина за доставка на свежо месо - BBQBG.STORE.
Ето ги и тях.

Температури за приготвяне на телешко бонфиле
Недопечено - 49°C
Средно недопечено – 54°C
Средно изпечено – 60°C
Добре изпечено – 71°C
Почистете бон филето от сивата ципа и жилите.
Подсушите месото с кухненска хартия, преди да го намаслите със зехтин и да натриете с подправки и билки, които харесвате.
Независимо дали готвите бон филето цяло, или нарязано на стекове, ползвайте кухненски конец, с който да завържете, за да запази формата си и да може да се сготви равномерно.
Задължително темперирайте месото за поне 30 минути преди готвене.
Запечатайте месото в силно сгорещен тиган с малко мазнина. При този процес освен хубава коричка, ще запазите и соковете от месото вътре. Малко масло към зехтина в тигана и скилидка чесън ще добавят още вкус.
Използвайте термометър за месо. Винаги го поставяйте в центъра на месото и вадете месото от фурната 2 до 3 градуса, преди да достигне желаната температура, защото ще продължи да се готви и след като го извадите.
Оставяйте месото да отпочине за 15 минути, покрито с алуминиево фолио преди да разрежете.
Вижте рецептата за "Телешко бон филе с гъби, шалот и червено вино и пюре от целина"
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
ПРОДУКТИ:
- 1.2 кг - телешко бонфиле
- 1 с.л. - зехтин
- 3 скилидки - чесън
- 3 клонки - прясна мащерка
- 1 клонка - пресен ромарин
- 1 ч.л. - сол
- 1/2 ч.л. - черен пипер
- 300 г - лук шалот
- 400 г - печурки
- 200 мл - червено вино
- 250 мл - телешки бульон
- 3-4 клонки - прясна мащерка
- 2 с.л. - зехтин
- 60 г - масло
- 800 г - целина
- 200 мл - прясно мляко
- 200 мл - готварска сметана
- 50 г - масло
- 2 ч.л. - сол
Начин на приготвяне
Печено бон филе
В купичка смесете 1 с.л. от зехтина, ситно нарязаните розмарин и мащерка, пасираният чесън, сол и пипер.
Разбъркайте добре и намажете телешкото бон филе от всички страни. Покрийте с фолио и оставете да се маринова за 1 час.
Ако държите месото в хладилник, извадете го поне 1 час преди готвене, за да се темперира.
Загрейте фурната до 230 градуса.
В чугунен тиган загрейте 1 с.л. зехтин и запечатайте филето за по 2 минути на страна.
Прехвърлете месото в тава и печете около 12 минути за средно недопечено. Вътрешната температура на месото трябва да достигне до 51-52 градуса преди да го извадете.
Извадете месото от фурната, покрийте с фолио и оставете за отпочине за 15 минути преди да разрежете.
Гъби и шалот с червено вино
Почистете лука и гъбите и ги разрежете на две или четири парчета.
В съда от запечатването на месото добавете 1 с.л. от маслото и зехтина, сложете зеленчуците, посолете и гответе на средно силен огън около 10 минути, като разбърквате често.
Налейте виното и бульона, добавете мащерката и оставете на котлона, докато соса се редуцира наполовина. Изключете котлона, добавете останалото масло и разбъркайте.
Пюре от целина
Обелете главата целина и нарежете на кубчета. Сложете в съд със студена вода, посолете и варете около 20 минути, или докато целината е сварена и мека.
Прецедете и прехвърлете в блендер. Добавете маслото, сметаната и млякото и пасирайте до получаването на гладко пюре. Дръжте топло, до момента на сервиране.
Сервиране
В чиния за сервиране сложете от пюрето от целина, върху него сложете от гъбите и лука и сложете няколко филийки месо. Полейте със соса и поднесете веднага.
Подобни рецепти
