Фугас

Френски хляб с розмарин и мармалад от лук

ПРОДУКТИ:

  • 500 г - брашно тип 00
  • 300 мл - хладка вода
  • 7 г - суха мая
  • 15 г - сол
  • 2 с.л. - зехтин
За хляба
  • 1 с.л. - ситно нарязан розмарин
  • 30 г - пармезан
  • 3 с.л. - мармалад от лук
за мармалада от лук
  • 1 кг - червен лук
  • 60 мл - зехтин
  • сол - 1 ч.л.
  • 2 - дафинови листа
  • 2 клонки - пресен розмарин
  • 200 г - кафява захр
  • 5 с.л. - балсамов оцет
  • 70 мл - бяло вино
  • 70 мл - червен винен оцет
  • 1/2 ч.л. - прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне

Пригответе първо лучения мармалад. Може да го направите и няколко дни предваритлено.

В широк тиган загрейте зехтина на средно силен огън. Сложете нарязнаия на тънки полумесеци лук и разбъркайте. 

Гответе като разбърквайте често, докато лука започне да се оцветява. 

Посолете, добавете черния пипер, дафиновия лист, и розмарина и гответе 20 минути. Сложете захарта, виното и двата вида оцет и гответе още 40 минути, докато течността се редуцира. Внимавайте лука да не започне да прегаря. 

Махнете билките и прехвърлете мармалада в буркани. 

Охладете до стайна температура и приберете в хладилник и съхранявайте до 3 седмици. 

Замесете тестото за хляба 

В купа смесете зехтина и водата и добавете маята. 

В друга купа смесете брашното със солта, разбъркайте и налейте половината от течните съставки. Разбъркайте, за да започне да се оформя и излейте и останалата течност. Разбъркайте до оформянето на тесто, прехвърлете върху кухненския плот и месете 4-5 минути. 

Разстелете леко тестото, добавете розмарина, мармалада от лук и настърганото сирене.Омесете добре без да добавяте брашно, докато лука се разпредели добре в тестото. 

Прехвърлете в чиста купа, покрийте с кърпа и оставете за 1 час на стайна температура, докато тестото удвои обема си. 

Загрейте във фурната чугунена или каменна плоча на максимални градуси. 

Прехвърлете тестото върху леко набрашнен плот и разделете на две равни части. 

Внимателно разтеглете с пръсти  всяко парче тестото, като оформите триъгълник. Направете разрези в тестото, за да оформите като листо и прехвърлете върху лист хартия за печене.

Печете около 10 минути, или докато хляба стане златист и хрупкав. 

 

 

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара