Тарт Татен с червен лук и фенел

Поръсете с натрошено козе сирене

15.12.2020 Всички рецепти от този автор →
60 мин.

30 МИН » 30 МИН

Лесно
5 - 6 порции

ПРОДУКТИ:

  • 1 лист - бутер тесто
  • 50 г - настърган пармезан
  • 2-3 клонки - мащерка
  • 60 г - захар
за карамелизираните зеленчуци
  • 2 средно големи глави - червен лук
  • 2 глави - фенел
  • 100 мл - зехтин
  • 2 с.л. - балсамов оцет
  • 1 ч.л. - счукани семена кориандър
  • сол и прясно смлян черен пипер - на вкус
за сервиране
  • прясна мащерка -
  • козе сирене -

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 200 градуса. 

Обелете лука и нарежете на дебели шайби, като се стремите да не се разместват кръгчетата лук. почистете фенела и нарежете на 6 или 8 клиновидни парчета, като отстраните внимателно сърцевината.

Сложете лука и фенела в тава за печене и полейте със зехтин и балсамовия оцет.

Поръсете със счуканите семена кориандър, посолете и подправете с прясно смлян черен пипер.

Печете 20-25 минути, докато зеленчуците омекнат и започнат да се карамелизират. 

За печенето на тарта изберете тиган с незалепващо покритие.

Разстелете тестото на кухненския плот и изрежете кръг с размера на тигана, в който ще печете тарта. 

Сложете тестото в плитка тава и приберете в хладилника. 

Извадете зеленчуците от фурната и оставете да се охладят. 

В тигана за печене на тарта сложете захарта и добавете 3 супени лъжици студена вода. 

Загрейте на средно-силен огън и оставете захарта да се карамелизира, а водата да се изпари. 

Свалете съда от котлона и внимателно прехвърлете охладените зеленчуци в него, като при подреждането  им имайте предвид, че тарта се сервира обърнат.

Поръсете с листенца мащерка и настъргания пармезан.

Извадете тестото от хладилника и покрийте зеленчуците.

Подпъхнете крайчетата на тестото навътре и надупчете с остър нож, за да може въздуха да излиза и тестото да се изпече добре. 

Печете 30-35 минути, докато тестото стане златисто и хрупкаво. 

Извадете тарта от фурната и оставете да се охлади за 3-4 минути. 

Поставете отгоре подходяща чиния и внимателно обърнете тарта. 

Преди сервиране поръсете с листенца прясна мащерка и натрошено козе сирене.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара