
ПРОДУКТИ:
-
1 лист -
бутер тесто
-
50 г -
настърган пармезан
-
2-3 клонки -
мащерка
-
60 г -
захар
за карамелизираните зеленчуци
-
2 средно големи глави -
червен лук
-
2 глави -
фенел
-
100 мл -
зехтин
-
2 с.л. -
балсамов оцет
-
1 ч.л. -
счукани семена кориандър
-
сол и прясно смлян черен пипер -
на вкус
за сервиране
-
прясна мащерка -
-
козе сирене -
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200 градуса.
Обелете лука и нарежете на дебели шайби, като се стремите да не се разместват кръгчетата лук. почистете фенела и нарежете на 6 или 8 клиновидни парчета, като отстраните внимателно сърцевината.
Сложете лука и фенела в тава за печене и полейте със зехтин и балсамовия оцет.
Поръсете със счуканите семена кориандър, посолете и подправете с прясно смлян черен пипер.
Печете 20-25 минути, докато зеленчуците омекнат и започнат да се карамелизират.
За печенето на тарта изберете тиган с незалепващо покритие.
Разстелете тестото на кухненския плот и изрежете кръг с размера на тигана, в който ще печете тарта.
Сложете тестото в плитка тава и приберете в хладилника.
Извадете зеленчуците от фурната и оставете да се охладят.
В тигана за печене на тарта сложете захарта и добавете 3 супени лъжици студена вода.
Загрейте на средно-силен огън и оставете захарта да се карамелизира, а водата да се изпари.
Свалете съда от котлона и внимателно прехвърлете охладените зеленчуци в него, като при подреждането им имайте предвид, че тарта се сервира обърнат.
Поръсете с листенца мащерка и настъргания пармезан.
Извадете тестото от хладилника и покрийте зеленчуците.
Подпъхнете крайчетата на тестото навътре и надупчете с остър нож, за да може въздуха да излиза и тестото да се изпече добре.
Печете 30-35 минути, докато тестото стане златисто и хрупкаво.
Извадете тарта от фурната и оставете да се охлади за 3-4 минути.
Поставете отгоре подходяща чиния и внимателно обърнете тарта.
Преди сервиране поръсете с листенца прясна мащерка и натрошено козе сирене.
