Френски ябълков тарт

С крем шантили

05.12.2020 Всички рецепти от този автор →
50 мин.

20 МИН » 30 МИН

Лесно
5 - 6 порции

ПРОДУКТИ:

за тарта
  • 1 лист - бутер тесто
  • 3 с.л. - кайсиев мармалад
  • 4-5 - ябълки грени смит
  • 40 г - масло
  • 1 - разбит жълтък
за крем шантили
  • 250 мл - сметана 35%
  • 1 с.л. - пудра захар
  • 1 - ванилова шушулка


Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 200 градуса с вентилатор.

Разстелете тестото върху кухнеския плот и изрежете от него кръг с диаметър около 25 сантиметра. 

С пръсти прищипете ръба на тестото, така че да се оформите ръб, поставете в тава покрита с хартия за печене и приберете в хладилник до момента на печене. 

Обелете ябълките и нарежете на филийки с дебелина около 3 милиметра. 

Извадете тестото от хладилника и намажете основата с кайсиевия мармалад.

Върху него подредете резенчетата ябълка застъпвайки ги, като започнете отвън навътре.

Поръсете със захарта и разпределете маслото върху ябълките на малки парченца. 

Намажете борда на тарта с разбития жълтък и печете 30 минути, докато тестото стане златисто и хрупкаво, а ябълките омекнат и се карамелизират леко. 

За крема в купата на кухненски миксер сложете студената сметана, захарта и зрънцата ванилия и разбийте до получаването на меки връхчета. 

Сервирайте тартa с ябълки, топъл или на стайна температура, с крема шантили. 

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара