Френски ябълков тарт
С крем шантили
ПРОДУКТИ:
- 1 лист - бутер тесто
- 3 с.л. - кайсиев мармалад
- 4-5 - ябълки грени смит
- 40 г - масло
- 1 - разбит жълтък
- 250 мл - сметана 35%
- 1 с.л. - пудра захар
- 1 - ванилова шушулка
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 200 градуса с вентилатор.
Разстелете тестото върху кухнеския плот и изрежете от него кръг с диаметър около 25 сантиметра.
С пръсти прищипете ръба на тестото, така че да се оформите ръб, поставете в тава покрита с хартия за печене и приберете в хладилник до момента на печене.
Обелете ябълките и нарежете на филийки с дебелина около 3 милиметра.
Извадете тестото от хладилника и намажете основата с кайсиевия мармалад.
Върху него подредете резенчетата ябълка застъпвайки ги, като започнете отвън навътре.
Поръсете със захарта и разпределете маслото върху ябълките на малки парченца.
Намажете борда на тарта с разбития жълтък и печете 30 минути, докато тестото стане златисто и хрупкаво, а ябълките омекнат и се карамелизират леко.
За крема в купата на кухненски миксер сложете студената сметана, захарта и зрънцата ванилия и разбийте до получаването на меки връхчета.
Сервирайте тартa с ябълки, топъл или на стайна температура, с крема шантили.
Подобни рецепти
