Печен чийзкейк

Сервирайте с пресни плодове и листа мента

03.01.2021 Всички рецепти от този автор →
90 мин.

20 МИН » 70 МИН

Средно
5 - 6 порции

ПРОДУКТИ:

за основата
  • 85 г - масло
  • 180 г - бисквити
  • 2 с.л. - бадемово брашно
  • 1 с.л. - захар
за крема
  • 900 г - крем сирене Филаделфия
  • 250 г - захар
  • 3 с.л. - брашно
  • 1 ч.л. - ванилов екстракт
  • 1 с.л. - лимонова кора
  • 1 с.л. - лимонов сок
  • 3 - яйца
  • 1 - жълтък
  • 200 мл - сметана
за декорация
  • 200 мл - сметана
  • 2 ч.л. - лимонов сок
  • 2 с.л. - пудра захар
  • пресни плодове -

 

Начин на приготвяне

Извадете продуктите за крема на стайна температура за поне 30 минути. 

Разтопете маслото на слаб огън и оставете леко да се охлади.

В кухненски робот смелете бисквитите, добавете захарта и бадемовото брашно и смесете. При работещ уред налейте маслото и разбъркайте. 

Изсипете сместа във форма за печене с падащо дъно и притиснете добре. Печете основата 10 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна и оставете да се охлади. 

Увеличете градусите на фурната до 220. 

В купата на кухненски робот сложете сиренето маскарпоне и разбийте докато стане пухкаво. 

Добавете захарта, брашното и солта и разбийте добре.

Сложете ваниловият екстракт, лимоновата кора и лимоновия сок, а след това добавете яйцата и жълтъка. 

Разбийте сметаната до меки връхчета, прибавете към останалите продукти и разбийте добре. 

Намажете с меко масло стените на формата за печене и излейте сместа. 

Сложете чийзкейка във фурната и печете 10 минути на 200 градуса, намалете градусите до 110 и печете още 45 минути, докато крайчетата стегнат, а в средата сместа е все още мека. 

Оставете чийзкейка да се охлажда във фурната на открехната врата за около 2 часа. Това ще предотврати напукването на плънката.

Разбийте сметаната за топинга заедно със захарта и лимоновия сок и намажете кейка с тънък пласт от нея. 

Останалата сметана сложете отгоре с лъжица и приберете чийзкейка за една нощ в хладилник. 

Преди сервиране подредете пресни плодове и листа мента. 

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара