Печен чийзкейк
Сервирайте с пресни плодове и листа мента
ПРОДУКТИ:
- 85 г - масло
- 180 г - бисквити
- 2 с.л. - бадемово брашно
- 1 с.л. - захар
- 900 г - крем сирене Филаделфия
- 250 г - захар
- 3 с.л. - брашно
- 1 ч.л. - ванилов екстракт
- 1 с.л. - лимонова кора
- 1 с.л. - лимонов сок
- 3 - яйца
- 1 - жълтък
- 200 мл - сметана
- 200 мл - сметана
- 2 ч.л. - лимонов сок
- 2 с.л. - пудра захар
- пресни плодове -
Начин на приготвяне
Извадете продуктите за крема на стайна температура за поне 30 минути.
Разтопете маслото на слаб огън и оставете леко да се охлади.
В кухненски робот смелете бисквитите, добавете захарта и бадемовото брашно и смесете. При работещ уред налейте маслото и разбъркайте.
Изсипете сместа във форма за печене с падащо дъно и притиснете добре. Печете основата 10 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна и оставете да се охлади.
Увеличете градусите на фурната до 220.
В купата на кухненски робот сложете сиренето маскарпоне и разбийте докато стане пухкаво.
Добавете захарта, брашното и солта и разбийте добре.
Сложете ваниловият екстракт, лимоновата кора и лимоновия сок, а след това добавете яйцата и жълтъка.
Разбийте сметаната до меки връхчета, прибавете към останалите продукти и разбийте добре.
Намажете с меко масло стените на формата за печене и излейте сместа.
Сложете чийзкейка във фурната и печете 10 минути на 200 градуса, намалете градусите до 110 и печете още 45 минути, докато крайчетата стегнат, а в средата сместа е все още мека.
Оставете чийзкейка да се охлажда във фурната на открехната врата за около 2 часа. Това ще предотврати напукването на плънката.
Разбийте сметаната за топинга заедно със захарта и лимоновия сок и намажете кейка с тънък пласт от нея.
Останалата сметана сложете отгоре с лъжица и приберете чийзкейка за една нощ в хладилник.
Преди сервиране подредете пресни плодове и листа мента.
Подобни рецепти
