Бадемов кейк с клементини и зехтин

Сервирайте с крем фреш

30.12.2020 Всички рецепти от този автор →
75 мин.

30 МИН » 45 МИН

Лесно
5 - 6 порции

ПРОДУКТИ:

  • 2 - клементини
  • 4 - яйца
  • кора от - 1 лимон
  • 160 г - фина бяла захар
  • 100 мл - зехтин Ariston с портокал
  • 250 г - бадемово брашно
  • 1 ч.л. - бакпулвер
За сиропа
  • сок от - 1 лимон
  • 40 г - захар
  • 2 с.л. - вода
за сервиране
  • 1 с.л. - пудра захар
  • 200 г - крем фреш
  • 2-3 - клементини

В касерола сложете клементините, залейте със студена вода и варете 20-25 минути от момента на завиране, докато омекнат добре. 

Извадете ги от водата и оставете да се охладят. Разкъсайте на парчета, махнете семките (ако имат) и пасирайте до гладко пюре. 

Загрейте фурната до 180 градуса. 

Намаслете 24-26 сантиметрова форма за печене с падащо дъно и поставете лист хартия за печене. На дъното. 

В купа разбийте яйцата със захарта и лимоновата кора до получаването на гъста, светла пяна.

На тънка струйка налейте зехтина, като продължите да разбивате. Прибавете бадемовото брашно, пюрето от клементини и бакпулвера, и разбийте отново. 

Изсипете сместа във  формата и печете 45-50 минути, докато кейка стане златист. 

Охладете до стайна температура, прехвърлете в чиния за сервиране и залейте със сиропа. 

За сиропа в касерола сложете захарта, лимоновия сок и водата и варете 5-6 минути, докато захарта се стопи сиропа се сгъсти леко. 

С клечка или шишче направете дупки в кейка и полейте с топлия сироп.

Сервирайте кейка поръсен с пудра захар, мандарина и крем фреш.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара