Тарт с круши и бадемов крем
Tarte bourdaloue aux poires
ПРОДУКТИ:
- ерревррве -
- 75 г - пудра захар или фина бяла захар
- 50 г - масло
- 25 г - разбито яйце
- 1/2 -1 ч.л. - вода
- 125 г - брашно
- 50 г - масло
- 50 г - захар
- 1 (40 г) - разбито яйце
- 50 г - бадемово брашно
- 5 г - бяло брашно
- 1 ч.л. - ром
- 1 - ванилова шушулка
- 500 мл - вода
- 3 - средно голвми круши
- 150 г - пудра захар
- 1 1/2 ч.л. - звезден анасон
- 1 - лимон
- 3-4 с.л. - кайсиев или портокалов мармалад
- 2 с.л. - филирани бадеми
Кипнете в широка касерола водата и захарта.
Добавете 2 резена лимонова кора, ваниловата шушулка и звезден анасон.
След като заври оставете да къкри 15 минути, за да се овкуси и леко да се редуцира.
Обелете и разполовете крушите, почистете от семената и полейте с лимонов сок.
Поставете ги в сиропа и гответе 20 минути. Проверете с върха на ножа, дали са добре омекнали и охладете.
В блендер смесете продуктите за тестото, омесете за кратко, оформете на диск и приберете за 30 минути в хладилник завито с фолио за свежо съхранение.
Разточете на кора с дебелина около 3 милиметра и поставете в съд за печене с падащо дъно, като покриете и стените. Надупчете с вилица и отново приберете в хладилника.
В купа сложете маслото и захарта и разбийте на крем. Добавете яйцето, бадемовото брашно, рома и ванилията. Разбийте и накрая прибавете брашното. Разбъркайте до смесване и разстелете върху дъното на тестото.
Нарежете крушите на тънки филийки напречно и внимателно пренесете в съда за печене. Подредете 6-те половинки на еднакво разстояние една от друга и притиснете леко в бадемовия крем.
Печете 35 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Извадете върху решетка и намажете със затопения мармалад.
Преди поднасяне поръсете с филирани бадеми.
Подобни рецепти
