
Лахмаджун е една от любимите ми рецепти в първата ни книга „Готви умно".
В нея сме направили "умна" и бърза версия на турската пица като сме използвали готов арабски хляб.
В това видео от новата ни съвместна рубрика с AEG ви предлагаме пълния вариант на рецептата, в който ви показваме всички стъпки - тесто, плънка и гарниране със свежи зеленчуци и билки.
За да спестим време използвахме функцията за втасване на тесто на паровите фурни AEG от серията SteamPro.
Лахмаджунът изпекохме на пица камъка AEG, който осигурява отлично поддържане и разпределение на топлината, което означава, че пиците се изпичат с оптимален вкус и текстура.
Лахмаджун
ПРОДУКТИ:
- 450 г - агнешка кайма
- 2 с.л. - доматена паста
- 1 с.л. - паста от чушки
- 1 малка глава - ситно нарязан лук
- 1/2 връзка - ситно нарязан магданоз
- 4 скилидки - пасиран чесън
- 1 с.л. - олио
- 1 с.л. - сладък червен пипер
- 1 1/2 ч.л. - сол
- 1/2 ч.л. - черен пипер
- 1/2 ч.л. - смлян кимион
- 1/2 ч.л. - люспи лют червен пипер
- 2-3 клонки - прясна мента
- 1/2 глава - тънко нарязан червен лук
- 1-2 домата - нарязани на кубчета
- 3-4 с.л. - лимонов сок
- 300 г - брашно за хляб
- 200 мл - топла вода
- 1/2 ч.л. - суха мая
- 1/2 ч.л. - сол
- 1 с.л. - зехтин
Направете тестото. В купа сложете маята, захарта и залейте с топла вода. Оставете за 10 минути да се активира маята. Смесете с останалите продукти за тестото и месете 10 минути, за да се активира глутена. Сложете във фурната и изберете функцията за втасване на тесто и оставете за 30 минути.
Прехвърлете тестото върху кухненския плот и разделете на 4 еднакви парчета. Оформете на топки и оставете за около 10 минути, а след това разточете на тънки кори с диаметър около 25 см.
В голяма купа сложете каймата, добавете останалите продукти и омесете добре.
Загрейте фурната заедно с камъка за пица AEG на максимални градуси за поне 30 минути.
Прехвърлете една кора върху лопатката за тесто и намажете на тънък пласт с 1/4 от каймата.
Сложете лахмаджуна върху плочата за пица и печете 10-12 минути. Извадете от фурната и прехвърлете върху дъска за сервиране.
Поднесете лахмаджуна навит на руло, или като пица, докато е още топъл. Сервирайте с листа мента, домат и лук и полейте с малко лимонов сок.
Печена паста със сьомга
14.03.2023
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
