Лахмаджун

Рецепта за турска пица

Лахмаджун е една от любимите ми рецепти в първата ни книга Готви умно".

В нея сме направили "умна" и бърза версия на турската пица като сме използвали готов арабски хляб.

В това видео от новата ни съвместна рубрика с AEG ви предлагаме пълния вариант на рецептата, в който ви показваме всички стъпки - тесто, плънка и гарниране със свежи зеленчуци и билки.

За да спестим време използвахме функцията за втасване на тесто на паровите фурни AEG от серията SteamPro.

Лахмаджунът изпекохме на пица камъка AEG, който осигурява отлично поддържане и разпределение на топлината, което означава, че пиците се изпичат с оптимален вкус и текстура. 

Лахмаджун

ПРОДУКТИ:

  • 450 г - агнешка кайма
  • 2 с.л. - доматена паста
  • 1 с.л. - паста от чушки
  • 1 малка глава - ситно нарязан лук
  • 1/2 връзка - ситно нарязан магданоз
  • 4 скилидки - пасиран чесън
  • 1 с.л. - олио
  • 1 с.л. - сладък червен пипер
  • 1 1/2 ч.л. - сол
  • 1/2 ч.л. - черен пипер
  • 1/2 ч.л. - смлян кимион
  • 1/2 ч.л. - люспи лют червен пипер
за сервиране
  • 2-3 клонки - прясна мента
  • 1/2 глава - тънко нарязан червен лук
  • 1-2 домата - нарязани на кубчета
  • 3-4 с.л. - лимонов сок
за хлебчетата
  • 300 г - брашно за хляб
  • 200 мл - топла вода
  • 1/2 ч.л. - суха мая
  • 1/2 ч.л. - сол
  • 1 с.л. - зехтин

Направете тестото. В купа сложете маята, захарта и залейте с топла вода. Оставете за 10 минути да се активира маята. Смесете с останалите продукти за тестото и месете 10 минути, за да се активира глутена. Сложете във фурната и изберете функцията за втасване на тесто и оставете за 30 минути.

Прехвърлете тестото върху кухненския плот и разделете на 4 еднакви парчета. Оформете на топки и оставете за около 10 минути, а след това разточете на тънки кори с диаметър около 25 см

В голяма купа сложете каймата, добавете останалите продукти и омесете добре. 

Загрейте фурната заедно с камъка за пица AEG на максимални градуси за поне 30 минути.

Прехвърлете една кора върху лопатката за тесто и намажете на тънък пласт с 1/4 от каймата. 

Сложете лахмаджуна върху плочата за пица и печете 10-12 минути. Извадете от фурната и прехвърлете върху дъска за сервиране.

Поднесете лахмаджуна навит на руло, или като пица, докато е още топъл. Сервирайте с листа мента, домат и лук и полейте с малко лимонов сок. 

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара