Огретен с карфиол

Любима сезонна рецепта

Функция помощ при готвене на фурните AEG е изключително удобна и практична, както за начинаещи, така и за хора готвещи редовно.
В нея има базови рецепти със зададена функция и препоръчително време за готвене. Различни видове цяло или нарязано месо, риба, огретени, гарнитури, десерти, плодови и зеленчукови ястия, десерти, яйца, хляб и печива.
В тази рецепта използвахме програмата за приготвяне на огретен. Вижте видеото и начина на приготвяне.

Огретен с карфиол

 

ПРОДУКТИ:

  • 80 г - масло
  • 1 кг - карфиол накъсан на розички
  • 3 с.л. - брашно
  • 480 мл - прясно мляко
  • 240 мл - сметана
  • 1 с.л. - сол
за коричката
  • 240 г - сирене комте
  • 2 с.л. - ситно нарязан розмарин
  • 1 с.л. - листа мащерка
  • 60 г - галета панко
  • 50 г - настърган пармезан

Загрейте фурната на функция традиционно печене до 220°C. Намаслете съд за печене с диаметър около 35 сантиметра.

Сложете карфиола в незалепващата, лесна за почистване тава AEG, полейте със зехтина, посолете и печете 20 минути.

Извадете от фурната и оставете да се охлади за няколко минути.

Разтопете половината масло, добавете брашното, разбъркайте и гответе 3-4 минути, докато брашното стане златисто.

Налейте млякото и сметаната при непрекъснато бъркане и гответе 6-8 минути, докато соса се сгъсти.

Намалете котлона, посолете и добавете 3/4 от настърганото сирене комте. Можете да използвате и друго сирене (грюер, ементал, суха моцарела или зрял кашкавал).

Разбъркайте и оставете на котлона за около минута, докато сиренето се разтопи.

В тиган разтопете останалото масло, добавете розмарина и мащерката и гответе 30 секунди.

Прибавете галетата панко и разбъркайте, за да се намасли равномерно.

Свалете от котлона, прехвърлете в купа и смесете с останалото сирене комте и пармезана.

Прехвърлете карфиола в съда за печене, залейте със соса и поръсете с галетата. Изберете функция Помощ при готвене, Гарнитури на фурна, Ястия на фурна и Зеленчуков огретен.

Печете 25 минути, докато карфиола се сготви, а коричката от галета стане златиста и хрупкава. Ако започне да потъмнява прекалено много, покрийте с алуминиево фолио. Охладете за 15 минути преди да сервирате.

 

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара