Тиквена супа със скариди
Първата рецепта от новата ни книга „Добра година“
Тази супа е първата рецепта в новата ни книга „Добра година“.
Богата, плътна, пикантна тиквена супа с кокосово мляко, съчетана с гриловани скариди и гарнирана с лайм и пресен кориандър.
В рецептата използваме незалепващата, лесна за почистване тава AEG за изпичането на тиквата.
Приготвяме биск от главите на скаридите, a самите скариди гриловаме на Планча грил AEG, като ползваме функция Bridge на индукционния плот за вграждане AEG, която превъръща две единични зони в една голяма зона за готвене само с едно докосване на сензора.
Супа с тикви и скариди
ПРОДУКТИ:
- 800 г - почистена тиква
- 30 г - джинджифил
- 3 скилидки - чесън
- 1 с.л. - доматена паста
- 2 с.л. - паста том ям
- 1 - червено чили
- 500 г - скариди
- 500 мл - пилешки бульон
- 200 мл - кокосово мляко
- 2 с.л. - масло
- 1 с.л. - олио
- пресен кориандър -
- лайм -
Начин на приготвяне
Нарежете тиквата на кубчета, полейте с малко зехтин, посолете и подправете с черен пипер и печете 30-40 минути в предварително загрята до 200°C фурна.
Почистените джинджифил, чесън и чили нарежете на ситно и оставете настрана.
В дълбок тиган загрейте олиото и половината масло и запържете главите и черупките на скаридите. Добавете малко от чесъна и джинджифила, след като главите порозовеят и гответе 2-3 минути.
Налейте бульона, оставете да заври, намалете котлона и гответе 5 минути. Прецедете бульона, налейте в тенджера и оставете настрана.
В малък тиган разтопете останалото масло, сложете джинджифила, чесъна и чилито и гответе 2-3 минути. Прибавете пастата том ям и доматената паста, разбъркайте и гответе още 2 минути.
Изсипете сместа в тенджерата с бульона, налейте кокосовото мляко и добавете тиквата. Пасирайте, намалете котлона и варете 10 минути.
Почистете вената на скаридите, полейте с малко олио и разбъркайте. Сложете по 2-3 скариди на дървено шишче и гриловайте за 2-3 минути.
Разлейте супата в чинии за сервиране. Към всяка порция добавете 2-3 шишчета скариди и гарнирайте с листа пресен кориандър и резен лайм.
Домашни бисквити
24.09.2024
Мини ябълкови пайове
30.09.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015