Тиквена супа със скариди

Първата рецепта от новата ни книга „Добра година“

Тази супа е първата рецепта в новата ни книга „Добра година“.

Богата, плътна, пикантна тиквена супа с кокосово мляко, съчетана с гриловани скариди и гарнирана с лайм и пресен кориандър.

В рецептата използваме незалепващата, лесна за почистване тава AEG за изпичането на тиквата.

Приготвяме биск от главите на скаридите, a самите скариди гриловаме на Планча грил AEG, като ползваме функция Bridge на индукционния плот за вграждане AEG, която превъръща две единични зони в една голяма зона за готвене само с едно докосване на сензора. 

Супа с тикви и скариди

ПРОДУКТИ:

  • 800 г - почистена тиква
  • 30 г - джинджифил
  • 3 скилидки - чесън
  • 1 с.л. - доматена паста
  • 2 с.л. - паста том ям
  • 1 - червено чили
  • 500 г - скариди
  • 500 мл - пилешки бульон
  • 200 мл - кокосово мляко
  • 2 с.л. - масло
  • 1 с.л. - олио
за сервиране
  • пресен кориандър -
  • лайм -

Начин на приготвяне

Нарежете тиквата на кубчета, полейте с малко зехтин, посолете и подправете с черен пипер и печете 30-40 минути в предварително загрята до 200°C фурна.

Почистените джинджифил, чесън и чили нарежете на ситно и оставете настрана.

В дълбок тиган загрейте олиото и половината масло и запържете главите и черупките на скаридите. Добавете малко от чесъна и джинджифила, след като главите порозовеят и гответе 2-3 минути.

Налейте бульона, оставете да заври, намалете котлона и гответе 5 минути. Прецедете бульона, налейте в тенджера и оставете настрана.

В малък тиган разтопете останалото масло, сложете джинджифила, чесъна и чилито и гответе 2-3 минути. Прибавете пастата том ям и доматената паста, разбъркайте и гответе още 2 минути.

Изсипете сместа в тенджерата с бульона, налейте кокосовото мляко и добавете тиквата. Пасирайте, намалете котлона и варете 10 минути.

Почистете вената на скаридите, полейте с малко олио и разбъркайте. Сложете по 2-3 скариди на дървено шишче и гриловайте за 2-3 минути.

Разлейте супата в чинии за сервиране. Към всяка порция добавете 2-3 шишчета скариди и гарнирайте с листа пресен кориандър и резен лайм.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

0 Коментара