Агнешка дроб сарма

със спанак, коприва и лапад

Великден е почитан във всяко християнско семейство празник.

За тазгодишния Великден ви даваме идея как да приготвите по различен начин едно от задължителните ястия за трапезата, а именно дроб сарма с пролетни листни зеленчуци и агнешко.

Светъл празник на всички.

ПРОДУКТИ:

  • 1 агнешки комплект - бял и черен дроб
  • 300 г - ориз
  • 1 морков - нарязан на кубчета
  • 1 връзка - нарязан на колелца пресен лук
  • 3 стръка - пресен чесън, нарязан на колелца
  • 1.2 л - зеленчуков бульон
  • 100 г - нарязан спанак
  • 50 г - нарязани листа лапад
  • 50 г - попарена и нарязана коприва
  • кора от - 1 лимон
  • 1 малка връзка - нарязан джоджен
  • 1 ч.л. - червен пипер
  • 1/2 ч.л. - пушен пипер
  • 1 ч.л. - чили на люспи
  • сол и черен пипер - на вкус
за сос бешамел
  • 500 мл - прясно мляко
  • 30 г - масло
  • 30 г - брашно
  • сол, бял пипер и индийско орехче - на вкус

Начин на приготвяне

Сложете белия дроб в дълбока тенджера, залейте с вода, така че да го покрие, посолете и покрийте с капак. Пуснете индукционния плот AEGBRIDGE WITH EXTRACTOR 80 CM С АБСОРБАТОР ЗА ВГРАЖДАНЕ на функция P и оставете течността да заври. Намалете котлона и варете 30 минути, като периодично обирате пяната по повърхността.

Извадете белия дроб в чиния и отново кипнете водата. Попарете черния дроб за 2 минути, извадете и охладете.

Нарежете двата вида дроб на кубчета и оставете настрана.

В тиган  AEG с незалепващо покритие и диаметър 30 см налейте 50 мл олио. Сложете моркова и гответе 2-3 минути. Добавете двата вида пресен лук, разбъркайте и гответе още 2 минути.

Прибавете ориза, разбъркайте, за да се намасли, посолете, подправете с черен пипер и сложете сладкия и пушения пипер. Разбъркайте, прибавете спанака, лапада и копривата и налейте малко бульон. Разбъркайте и гответе 2 минути.

Загрейте ФУРНАТА AEG 9000 STEAMPRO С ПАРА ПОЧИСТВАНЕ на фурната функция "Традиционно печене" и 200°C.

Изсипете сместа в дълбока тава с размери приблизително 40/28 см. Добавете дроба, лимоновата кора, джоджена и чилито. Разбъркайте добре, налейте останалия бульон и печете дроб сармата 35-40 минути.

През това време пригответе соса бешамел.

Налейте млякото в касерола и загрейте без да кипва. В друг съд разтопете маслото, добавете брашното, разбъркайте и гответе 4-5 минути, докато брашното се сготви и стане златисто. Налейте млякото при непрекъснато бъркане и гответе 6-7 минути, докато соса се сгъсти и стане гладък и кремообразен. Подправете със сол, индийско орехче и бял пипер. Разбъркайте и свалете съда от котлона.

Охладете дроб сармата за няколко минути и сервирайте със свежа салата, сос бешамел и пресен джоджен.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

0 Коментара