Суфле с лапад, коприва и спанак

пухкаво и сочно, със сирене и кашкавал

ПРОДУКТИ:

  • 110 г - масло
  • 60 г - брашно
  • 600 мл - прясно мляко
  • сол и бял пипер - на вкус
  • индийско орехе - щипка
за основната смес
  • 6 - яйца
  • 200 г - зряло овче сирене
  • 100 г - кашкавал от овче мляко
  • 200 г - спанак, нарязан на едро
  • 100 г - лапад, нарязан на едро
  • 50 г - попарена и нарязана коприва
  • 2 стръка - пресен лук
  • 1 стрък - пресен чесън
  • 30 г - масло
  • 1 с.л. - зехтин
  • сол и черен пипер - на вкус
за намазване на съда
  • 2 с.л. - масло
  • 2-3 с.л. - галета панко
за сервиране
  • рукола -
  • запечени орехови ядки -

Начин на приготвяне

Загрейте маслото и зехтина в широк съд.

Сложете лука и чесъна, гответе 2 минути и добавете всички листни зеленчуци. Посолете, подправете с черен пипер и гответе 2-3 минути, докато омекнат. Прехвърлете в купа и оставете да се охладят. 

В касерола разтопете маслото, добавете брашното и гответе 3-4 минути, докато брашното се запече и стане златисто.

Свалете съда от котлона и налейте млякото при непрекъснато бъркане. Посолете, подправете с бял пипер и индийско орехче и върнете съда на котлона.

Гответе на средно силен огън 8-10 минути, докато се сгъсти. Прехвърлете в голяма купа и оставете да се охлади за няколко минути. 

Намаслете съд с размери приблизително 22х33 см покрийте дъното и стените с хартия за печене и намаслете и нея. Поръсете с галета дъното и стените и оставете настрана. 

Отделете жълтъците от белтъците на яйцата. Добавете жълтъците един по един към соса бешамел и разбийте добре.

Прибавете охладените и отцедени лапад, коприява и спанак, сиренето и кашкавала и разбъркайте с шпатула. 

Използвайте функция "Помощ при готвене" на комбинираната фурна с пара 8000 STEAMBOOST AEG. Изберете Гарнитури/Ястия на фурна/Зеленчуков огретен и оставете да загрее. 

Към белтъците добавете малко сол и разбийте, докато се сгъстят и увеличат обема си. На части прибавете към първата смес и разбъркайте внимателно.  

Изсипете в подготвения съд и печете 35 минути на 180°C. 

Поднесете веднага, с листа рукола и нарязани печени орехови ядки. 

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара