Поширани яйца с винен сос

по Бургундски

Както всички знаем, няма по-прекрасна комбинация от ястие, приготвено с прекрасното вино, което ще съчетаем с храната, след това.

Това сме направили в новата рецепта от съвместната ни рубика с Lа Cave du Moulin - "Friday Food and Wine".

Подбрахме една Бургундска класика - Oeufs en meurette façon Bourguignon или пoширани яйца в сос Мюрет по Бургундски.

Класическа бургундска рецепта, за която използваме прекрасно Бруйи Монпол от Шато дьо Ла Шез, реколта 2019.

100% Гаме Ноар от едно от изключителните Крю на Божоле, единичен парцел (Lieu-dit) и Монопол на производителя.

Успехът на Château de La Chaize се дължи на неговото уважение към тероара и уникалното ноу-хау, което се предава в продължение на 350 години.

Автентичност и традиции, прекрасно съчетани с модерна и новаторска визия за производството на вина „висша мода“! Цвета на това прекрасно Brouilly e красив, тъмен и рубинен с лилави отблясъци. Прекрасната зрялост на реколта 2019 запечатва изключителни аромати на касис, черна череша, билки и землисти нюанси. Вкусът е сочен, балансиран и хомогенен. 

Това вино съблазнява със своята „приятелска“ и смилаема комплексност, която чудесно се съчетава както със соса на това прекрасно ястие, така и с нежната течна текстура на яйцето.

ПРОДУКТИ:

  • 120 г - бекон нарязан на кубчета
  • 3 с.л. - зехтин
  • 70 г - масло
  • 2 с.л. - брашно
  • 1 с.л. - захар
  • 80 г - перлени лукчета
  • 1 глава - ситно нарязан шалот
  • 200 г - нарязани на кубчета печурки
  • 1 скилидка - ситно нарязан чесън
  • 1 с.л. - листа мащерка
  • 1 - дафинов лист
  • 500 мл - Морго от Шато дьо Ла Шез
  • сол и черен пипер - на вкус
за пошираните яйца
  • 4 - пресни яйца
  • 60 мл - бял винен оцет
за сервиране
  • 4 филии - хляб с квас
  • 1 скилидка - чесън
  • ситно нарязан - магданоз

Начин на приготвяне

В широк тиган загрейте 1 с.л. от зехтина, сложете бекона и гответе 7-8 минути, докато стане хрупкав.

Прибавете ситно нарязания шалот, перлените лукчета и чесъна, разбъркайте и гответе 4-5 минути.

Налейте виното, добавете дафиновия лист, захарта и мащерката, кипнете  и гответе 12-15 минути, докато се редуцира леко. 

В друг тиган загрейте останалия зехтин, сложете гъбите, посолете, подправете с черен пипер и гответе 7-8 минути, докато станат златисти. Извадете ги в чиния и оставете настрана. 

Смесете мекото масло и брашното и разбъркайте добре. Добавете към виното, разбъркайте и гответе 3-4 минути, докато соса се сгъсти. Върнете гъбите, разбъркайте и свалете съда от котлона. 

В касерола кипнете вода, налейте оцета и разбъркайте. Намалете котлона и внимателно пуснете едно по едно яйцата. 

Гответе 3-4 минути и извадете в чиния с решетъчна лъжица. 

Намажете хляба от двете страни с мекото масло. Запечете в широк, незалепващ тиган до златисто и натъркайте със скилидката чесън.

В чиния за сервиране сложете филия хляб, налейте четвърт от соса и отгоре поставете едно поширано яйце. 

Поръсете със ситно нарязан магданоз и сервирайте веднага. 

 Santé et BON APPÉTIT. 

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

0 Коментара