Източник: Baroni Alimentari

За любителите на колбаси

10 задължителни места в Италия

Кристофър Лий, който е ръководил кухнята в Chez Panisse от 1987 до 2003 и е спомогнал раят на местната храна на Алис Уотърс да се появи на световната карта, за първи път се потапя в италианското производство на колбаси (салуми) през 1988 г.

Реклама

 

Той е искал да суши сам прошуто за ресторанта, но е имало твърде малко информация в САЩ по това време.

Под наставленията на някои от най-видните италиански месари и колбасари, Лий прекарва следващото десетилетие в посещения, наблюдения и дегустации, за да научи процеса и техниката зад тази многовековна традиция.

Сега той ръководи фирмената салуми програма в Il Buco Alimentari e Vineria в Ню Йорк, единственият ресторант в града, който има правото да суши сам месо за колбаси на собствен терен.

“Нашият модел е вкусът на Италия,” казва Лий за дузината видове, които предлага, включително кулатело, копа и - очаквано - прошуто.

Вижте по-долу списък с 10 предпочитани от Лий месари, магазини за храни и ресторанти в Умбрия, Тоскана, Кианти и Емилия-Романя, където ще откриете страхотни колбаси — директно от първоизточника — както и други вкусни местни храни.

УМБРИЯ

Osteria Antiche Sere

Като допълнение към простото меню с непринудена кухня от Умбрия, готвачът и собственик Лучано Сабатини предлага и изключитена селекция от локално салуми в това комфортно кафене.

Piazza Giuseppe Garibaldi, 10, Bevagna.

Macelleeria Norcineria Tagliavento

В красивия изцяло пешеходен град Беваня, семейството Марко Биаджети и Розита Кариани — чиито семейства са били месари от няколко поколения - притежават този магазин, където месата се сушат според местните занаятчийски традиции. Двамата сервират продуктите си и по-надолу по улицата в ресторанта си Osteria Scottadito.

ТОСКАНА, КИАНТИ и ФЛОРЕНЦИЯ

Antica Macelleria Cecchini

"Дарио Сечини е вероятно най-прочутият месар в Италия,” казва Лий. Освен че е гастрономическо убежище за любителите на месото, магазинът е зареден и с голяма селекция от традиционни продукти от Тоскана от рода на боб и зехтин.

Лий препоръчва да се отбиете да похапнете и в някой от ресторантите на Сечини: Solociccia, разположена срещу магазина, или съседния Dario Doc, известен с отличните си хамбургери.

Falorni

Местните знаят, че си заслужава да посещават тази съществуваща от поколения месарница в долината Кианти за “вкусния салуми, който се прави от големи бели прасета, Cinta Senese (хляб, специфичен за региона на Сиена) и див глиган."

Baroni Alimentari

Хранителният магазин Baroni на Паола Барони на централния пазар на Флоренция е “задължителен,” казва Лий.

Тосканските специалитети включват сирена пекорино от Корзано е Патерно и огромна селекция от местно салуми от различни източници.

Baronialimentari.com

Da Nerbone

Популярно място за обяд на централния пазар, известно с вкусните си сандвичи, включително болито (варени телешки гърди). “Винаги специално се отбивам до там, за да хапна един,” казва Лий, който съветва да го поръчвате "bagnato" — потопен в богатия сос от готвенето.

Piazza del Mercato Centrale, 12-red, Firenze.

ЕМИЛИЯ-РОМАНЯ

Antica Corte Pallavicina

Масимо Спигароли, който суши месата си в пещери от XII век, е "майстор на кулатело," казва Лий. В това просторно имение по река По има и ресторант, както и шест стаи за желаещи да пренощуват посетители.

Prosciuttificio Zuarina

Условията може да изглеждат първокласни и високотехнологични в огромните, подобни на фабрика съоръжения на Zuarina, но те са такива, за да отговорят на сериозното, оправдано търсене на прочутия продукт на производителя на прошуто Джовани Гози, който се продава и от Il Buco Alimentari.

Amerigo dal 1934

Този семеен ресторант и страноприемница е сред любимите на Лий.

"Тук си изградих правилната представа за локална кухня." Собственикът Алберто Бетини "прави собствено салуми, а пастата е ненадмината."

Locanda del Sale

Лий препоръчва този малък ресторант, където собственикът лично сервира собствените си салуми продукти, които се отличават с по-дългото си време на отлежаване.

“Пробвал съм 24-месечно, 36-месечно и 60-месечно прошуто от прасета, тежащи над 250 кг, отлежало в червено вино, и изключителна, предлагана през цялата година панчета.”

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Food and wine

19.05.2021 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара