Агнешки джолан с пюре от целина

и аспержи с грах в масло

Пролетното издание на рубриката Friday Food and Wine, която правим съвместно с нашите приятели от Moulin.bg, стартира с една рецепта от предстоящата ни книга "Храна за щастие".

Рецептата е агнешки джолан су вид, пюре от целина и картофи и конфитирани аспержи с грах, които съчетаваме с вино Дам Жан Руж - Бержери дю Капюса /Dame Jeanne Rouge – Bergerie du Capucin

ПРОДУКТИ:

  • 4 джолана - су вид
за пюрето от целина
  • 400 г - целина нарязана на кубчета
  • 400 г - картофи нарязани на едро
  • 2 скилидки - чесън
  • 50 г - масло
  • 120 мл - пълномаслена сметана
  • 4-5 стръка - мащерка
  • 2 - дафинови листа
  • зеленчуков бульон -
  • сол и черен пипер - на вкус
за аспержите
  • 1 голяма връзка - аспержи
  • 200 г - замразен грах
  • 125 г малсо -
  • 2 с.л. - ситно нарязана мента
  • сол и черен пипер - на вкус

Начин на приготвяне

Сложете джоланите су вид в тава покрита с хартия за печене и печете 25-30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна, докато станат златисти. 

В тенджера сложете целината и картофите, добавете целите скилидки чесън, мащерката, дафиновия лист сол и черен пипер. залейте с бульон, така че да ги покрие, сложете капак и кипнете. варете 20-25 минути от момента на завиране, или докато зеленчуците омекнат напълно.

Отцедете зеленчуците, прехвърлете в блендер, добавете маслото и сметната и пасирайте до гладко пюре. 

Отчупете долната част на аспержите. В касерола разтопете маслото на средно силен огън и сложете аспержите и граха. Добавете ментата, сол и черен пипер на вкус, покрийте с капак и гответе 6-7 минути. 

В чиния за сервиране сложете от пюрето, добавете от аспержите и граха и сложете джолан. Полейте с малко от маслото от аспержите и от сока, който се отделил при печенето на месото.

Виното: Дам Жан Руж - Бержери дю Капюса /Dame Jeanne Rouge – Bergerie du Capucin

Това прекрасно, комплексно и в същото време свежо червено вино ще бъде идеалния „компаньон“ на този агнешки джолан, гарниран с толкова свежи и пролетни нотки.

Района, в който е роден този бисер е едно от само 5-те Гран Крю в Лангедок - Pic Saint Loup. Лозята са разположени в подножието на едноименния планински връх, който ги предпазва, а в същото време допринася за големите температурни амплитуди, които са един от основните фактори за стойностни червени вина с прекрасна структура и свежест.

Асемблирането на 3-те основни сорта за региона (Сира, Гренаш и Мурведр) създава усещане за прекрасно съчетание от плод, подправки и билки, съчетани с приятна пикантност. Свеж и дълготраен финал с нотки на горски плодове, Гариг, мента и пипери.

Всичко това е прекрасно съчетание с тази рецепта, в която аспержи, грах и мента чудесно допълват и придават свежест и пролетен полъх на златистия агнешки джолан.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

0 Коментара