13 неща, които никога не бива да правите в ресторант

Сервитьорът не е ваш слуга

Вечерята навън би трябвало да бъде приятно, носещо удоволствие изживяване.

Отиваме, сядаме, поръчваме, храним се, плащаме и си отиваме. Но въпреки че звучи сякаш в това няма нищо сложно, всъщност има цял куп неформални правила, които би трябвало да спазвате.

Работата на хората в ресторанта е много по-трудна, отколкото изглежда отвън.

Хостесите не чакат само да се освободи маса и да разположат хора на нея. Те се придържат към сложна система, за да гарантират, че резервациите се спазват.

Реклама

 

Сервитьорите не са ваши слуги, те трябва постоянно да жонглират с табли, докато стоят на крак с часове, и същевременно да гарантират, че всички получават каквото са поръчали – и да не спират да се усмихват.

Работата на помощник-келнерите не е само да ви носят кетчупа, те трябва да гарантират, че правилната храна отива при правилния човек, чашите за вода се пълнят, а мръсните чинии се отсервират. 

Много неща трябва да се случат, за да може обслужването в ресторанта да върви гладко, и въпреки че гостите очевидно са плащащи клиенти, това не оправдава лошото отношение към обслужващия ги персонал.

Звучи като проява на здрав разум просто да бъдете любезни, но за много хора нетърпението и егоцентризмът се задействат в момента, в който влязат в ресторанта.

Очевидно има проблем, когато минава цял час, преди да получите храната си, и в определени ситуации е редно да се обърнете към мениджър, за да се намери решение. Но не приемайте, че в основата на всеки проблем стои сервитьорът, и не си го изкарвайте върху него.

Затова следващия път, когато отидете на ресторант, се поставете за малко на мястото на персонала и следвайте златното правило: бъдете любезни с тях и те не само ще ви отвърнат със същото, но и ще направите деня им малко по-добър. И не просто оставяйте бакшиш - а оставяйте добър бакшиш!

13 неща, които никога не бива да правите в ресторант

Не идвайте точно преди затварянето на кухнята

Ако ресторант затваря в 23:00, това не означава, че можете да дойдете в 22:50 и да очаквате персоналът да ви посрещне с отворени обятия.

Най-вероятно хората в ресторанта са имали много дълъг и тежък ден и им предстои много чистене, преди да се приберат у дома. 

Не сядайте, преди масата да бъде почистена

Да, формално масата е свободна, но няма да ви обслужат по-бързо, ако седнете, преди да е почистена. Само ще направите работата на помощник-келнера по-трудна, и ще се наложи да гледате цял куп мръсни чинии.

Не сменяйте памперса на бебето си на масата

Да, някои хора наистина го правят. Хората трябва да се хранят на тази маса - и това е последното, което другите посетители на ресторанта желаят да виждат… или помирисват.

Не водете кучето си

Влизането със служебно куче е едно, внасянето на миниатюрно чихуахуа в ръчната ви чанта и заявяването на персонала, че това е служебно куче, е съвсем друго.

Ресторантите не са място за животни, освен ако не седите навън.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

30.07.2020 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара