Как да научим децата на маниери на масата

Научете ги как да се хранят на обществени места

Ужасен поглед... обзалагаме се, че сте го виждали и преди. Най-често той се демонстрира в добър ресторант, когато влезе семейство с малки деца. Посетителите на заведението се опасяват от хаос, нервни изблици, силен шум, хвърчаща навсякъде храна и импровизирани игри на криеница.

"Усещането, когато си с малки деца на ресторант е донякъде като храненето на стадо диви животни," казва Роби Лудвиг, психолог и експерт по възпитание. - Трябва да бъдете търпеливи и да се забавлявате, знаейки, че има много път, докато социализирате децата си и ги научите как да се държат на обществени места. Не се подлагайте на огромен натиск, и не се чувствайте сякаш сте се провалили, когато кроткото ви 5-годишно дете изстиска кетчуп върху чантата ви. Усвояването на маниерите на масата изисква време. А петната от кетчуп (рано или късно) се махат". 

Ето няколко съвета как да преборим неловките изживявания при хранене навън.

Започнете у дома

Експертите са единодушни, че семейното хранене е чудесна практика преди посещения в ресторант. Опитвайте се поне веднъж седмично да преподавате маниери на хранене у дома.

Положете усилия и научете децата си да поставят салфетка в скута си, да се хранят с прибори (не с ръце!), да разговарят на масата, да сдържат оригванията, да се хранят със затворена уста, и да не побягват в мига, в който храненето е приключило.

Когато децата ви са свикнат да участват в интересни разговори по време на хранене у дома, те ще се държат по-естествено и при хранене навън.

Изберете правилната дестинация

"Не отхвърляйте охотно приемащите семейства ресторанти. Може и да не получите храна "от фермата на масата", каквато жадувате, но места, които очакват много деца, са най-доброто място за изпробване до каква степен децата ви ще се държат приемливо на масата. 

Плюсовете: храната често се сервира бързо, детските чаши се поднасят с капачета, за да се избегне разливане, и обикновено на масата има моливи и хартия.

Когато децата получават собствено меню, това ги кара да се чувстват значими. Позволете им да избират и да поръчат сами ястията си (в разумни граници) и те ще се чувстват възрастни.

И не проточвайте твърде визитата в ресторанта. Обяд, траещ два часа, не е място за малки деца.

Технологиите вън

Вие сте залепени нонстоп за вашия BlackBerry. Съпругът ви пък държи iPhone така, все едно той е прораснал от дланта му.

Всички ние обичаме умните си джаджи, но децата и възрастните трябва да са наясно, че не е редно те да присъстват на масата по време на хранене.

"Вбесявам се, когато виждам хората да използват телефони, докато се хранят," казва Лудвиг.

В прав текст

Масата е чудесно място да се практикува разговор лице в лице.

"Когато дете седи и се храни, то се учи да поддържа контакт с друг човек и да води разговор. Ако лицето му е заровено в някой iPad, то ще пропусне възможността да общува с всички останали.

Имаше време, когато родителите изключваха телевизора, когато сядаха на масата. Сега е нужно само да оставяме телефоните си в другата стая."

Лудвиг е съгласен, че масата е чудесно място да се практикува разговор лице в лице.

Това спомага децата да изграждат отлични социални и училищни умения.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

21.09.2022 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара