Най-горещите и най-студените места на света

От 74°C до -89.2°C...

Наскоро град в Иран регистрира "топлинен индекс" 74°C.

Ето още няколко други места, които отправят предизвикателство към термометрите.

Долината на смъртта, САЩ

Долината на смъртта в Калифорния държи рекорда за най-високата надеждно отчетена темература на въздуха в света – 56.7°C през юли 1913 г.

В средата на лятото, пустинният регион е със средна температура 47°C и е най-сухото място в САЩ.

Реклама

 

Със сигурност това не е мястото, където бихте очаквали да откриете туристически пътеки, курорти и озадачаващо зелено голф-игрище.

Заобиколена от планини, Долината на смъртта се спуска до 86 м под морското равнище, което донякъде обяснява високите температури.

Тя е на по-малко от три часа път с кола от Лас Вегас. Отидете там около Коледа, за да пропуснете тълпите, и се уверете, че имате устойчиво на тежки климатични условия возило - да закъсате там не е особено препоръчително.

Ал Азизия, Либия

Шофирайте 40 км южно от Триполи и ще пристигнете в Ал Азизия, където на 13 септември 1922 г. светът е регистрирал най-високата температура, наблюдавана някога: 57.8°C.

Или поне е така, докато Световната метеорологична организация не обяви през 2012 г., че отчитането на температурата е било невалидно поради многобройни причини, една от които е била, че извършилият регистрацията в този ден не е бил обичайният служител, а неопитен наблюдател.

С това решение рекордът премина у Долината на смъртта в Калифорния, с нейните 56.7°C.

Ал Азизия е на по-малко от час път с кола от Средиземно море, което ще ви подейства освежаващо, ако живакът някога отново се покачи до такива убийствени нива.

Далол, Етиопия

В Далол, в долината Даникил, Африка се спуска до дълбочина 116 м под морското равнище, и температурата нараства рязко.

Далол има най-високата средна температура в света на обитаемо място, пресметната на 34.6°C.

Ако това дотук не ви е достатъчно, насочете се през солената равнина към вулкана Далол, най-ниския на земята.

По-ниските температури от ноември до март правят зимната визита там по-реализуема.

Дашт-е Лут, Иран

През 2004 и 2005 това пустинно плато регистрира най-високата повърхностна температура за годината, надминала границата от 70°C.

В съчетание с жегата, Дашт-е Лут се бори с пустинята Атакама в Чили за титлата най-сухо място в света, а в голяма област в централен Лут няма никакви живи същества – дори бактерии.

Източната част на пустинята има голям потенциал за туристически посещения, с класически оформени от вятъра дюни, издигащи се до височина 500 м.

Язд (най-сухият град в Иран) е на границата на пустините Дашт-е Лут и Дашт-е Кавир. За да поемете навътре в пустинята, ще ви е нужна помощта на местните номади.

Банкок, Тайланд

Обявен за най-горещия град на Земята от Световната метеорологична организация, Банкок има годишна средна температура на въздуха 28°C.

Месеците от март до май са най-горещи, като тогава обремененият с голям смог град регистрира температура 35°C през деня и 90% влажност.

Градът е съвсем малко по-прохладен през декември (около 31°C), но влажността остава висока, което прави Банкок доста некомфортен през цялата година.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: The Telegraph

24.10.2018 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара