
Как доматите да остават свежи по-дълго
Не оставяйте добрите домати да се развалят
Ако искате да предизвикате бурни реакции от стая, пълна с любители на храната, обявете на всички, че държите доматите си в хладилника, и гледайте как се изливат вълни от сарказъм.
В крайна сметка престоят на доматите в хладилника е абсолютно табу, нали?
Както казва Харълд Макджий, формулирайки го изрично в книгата си "За храната и готвенето": “Доматите произлизат от топъл климат и би трябвало да се съхраняват на стайна температура.”
Реклама
Той отбелязва, че всичко друго освен напълно зрелите домати всъщност само страда от престой в хладилника, във всеки аспект — изграждане на вкуса, цвят и хранителна текстура.
Основната фраза, на която да обърнете внимание в случая, е “всичко друго освен напълно зрелите домати.”
Температурите под 13 градуса по Целзий (каквито са обикновено в хладилника) спирад активността на генериращия вкуса на доматите ензим.
Макджий отбелязва, че и напълно зрелите домати са податливи на загуба на вкус при поставяне в хладилник, но част от активността на този ензим може да се възстанови, ако те бъдат оставени за ден-два на стайна температура преди консумация.
Serious Eats са направили изчерпателни изследвания на съхранението на домати и са извършвали дегустации на вкуса им, и са установили практически същото: “Тъй като доматите на пазара в пика на сезона си са вече перфектно зрели, те имат много малко полза от допълнителен престой на топло, а в много случаи това им вреди, докато вредата от хладилника е минимална, стига доматите да са зрели.”
Те са държали домати в хладилника до 4 дни без проблеми.
Изводът: ако имате студено място във вашия дом, примерно винена изба или мазе, където температурите са в диапазона 13-21 градуса по целзий, съхранявайте напълно зрелите домати там.
Те ще се запазят добре за ден-два и няма да рискувате да нарушите активността на ензима, влияещ на вкуса им. Ако обаче, подобно на повечето от нас, нямате голямо разнообразие от температурни зони в дома си, бъдете спокойни - напълно зрелите домати ще оцелеят при поставяне в хладилника, само предвидете известно време за възстановяване на стайна температура.
Какво обаче да правите с доматите, които не са съвсем узрели?
Определено не бива да ги поставяте в хладилника. Те трябва да се държат на стайна температура, за предпочитане подредени на един слой под пряка слънчева светлина.
Най-важното, за да остават те свежи за по-дълго, съхранявайте ги с клонката надолу, докато не узреят напълно.
Ползите са двойни: блокирането на зоната на свързване на клонката с домата предотвратява напускането на влагата от домата и спира въздуха (и по този начин и плесените и бактериите) от навлизане в него.
Може да сте чували съвети да не съхранявате доматите наопъки, защото “раменете” (областта около мястото, където се свързва клонката) са деликатни и податливи на нараняване.
Ако се притеснявате за това, поставете парче леплива лента върху мястото, където е била клонката. Това също върши работа, както и съхраняването на доматите наопъки.
И тъй, няма проблем да не консумирате всичките си домати веднага. Не че ви спираме да го сторите.
Знаете ли някакви други трикове за запазване на доматите свежи? Споделете ги в коментарите!
Печени маслини с Philadelphia крем
29.05.2023
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
