Как доматите да остават свежи по-дълго

Не оставяйте добрите домати да се развалят

Ако искате да предизвикате бурни реакции от стая, пълна с любители на храната, обявете на всички, че държите доматите си в хладилника, и гледайте как се изливат вълни от сарказъм.

В крайна сметка престоят на доматите в хладилника е абсолютно табу, нали?

Както казва Харълд Макджий, формулирайки го изрично в книгата си "За храната и готвенето": “Доматите произлизат от топъл климат и би трябвало да се съхраняват на стайна температура.”

Реклама

 

Той отбелязва, че всичко друго освен напълно зрелите домати всъщност само страда от престой в хладилника, във всеки аспект — изграждане на вкуса, цвят и хранителна текстура.

Основната фраза, на която да обърнете внимание в случая, е “всичко друго освен напълно зрелите домати.”

Температурите под 13 градуса по Целзий (каквито са обикновено в хладилника) спирад активността на генериращия вкуса на доматите ензим.

Макджий отбелязва, че и напълно зрелите домати са податливи на загуба на вкус при поставяне в хладилник, но част от активността на този ензим може да се възстанови, ако те бъдат оставени за ден-два на стайна температура преди консумация.

Serious Eats са направили изчерпателни изследвания на съхранението на домати и са извършвали дегустации на вкуса им, и са установили практически същото: “Тъй като доматите на пазара в пика на сезона си са вече перфектно зрели, те имат много малко полза от допълнителен престой на топло, а в много случаи това им вреди, докато вредата от хладилника е минимална, стига доматите да са зрели.”

Те са държали домати в хладилника до 4 дни без проблеми.

Изводът: ако имате студено място във вашия дом, примерно винена изба или мазе, където температурите са в диапазона 13-21 градуса по целзий, съхранявайте напълно зрелите домати там.

Те ще се запазят добре за ден-два и няма да рискувате да нарушите активността на ензима, влияещ на вкуса им. Ако обаче, подобно на повечето от нас, нямате голямо разнообразие от температурни зони в дома си, бъдете спокойни - напълно зрелите домати ще оцелеят при поставяне в хладилника, само предвидете известно време за възстановяване на стайна температура.

Какво обаче да правите с доматите, които не са съвсем узрели?

Определено не бива да ги поставяте в хладилника. Те трябва да се държат на стайна температура, за предпочитане подредени на един слой под пряка слънчева светлина.

Най-важното, за да остават те свежи за по-дълго, съхранявайте ги с клонката надолу, докато не узреят напълно.

Ползите са двойни: блокирането на зоната на свързване на клонката с домата предотвратява напускането на влагата от домата и спира въздуха (и по този начин и плесените и бактериите) от навлизане в него.

Може да сте чували съвети да не съхранявате доматите наопъки, защото “раменете” (областта около мястото, където се свързва клонката) са деликатни и податливи на нараняване.

Ако се притеснявате за това, поставете парче леплива лента върху мястото, където е била клонката. Това също върши работа, както и съхраняването на доматите наопъки.

И тъй, няма проблем да не консумирате всичките си домати веднага. Не че ви спираме да го сторите.

Знаете ли някакви други трикове за запазване на доматите свежи? Споделете ги в коментарите!

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара