Източник: Scaa.org

Кафето не чака никого

Ако държите на кафето, трябва да знаете как да го съхранявате

Ако плащате солидна сума за пакет кафе висок клас, трябва поне да знаете как да го съхранявате.

По-доброто кафе на зърна, съхранявано правилно, дава напитка с по-добър вкус.

Мляно кафе срещу кафе на зърна

Ако желаете да получите качествено кафе, купувайте такова на зърна.

Зърната на кафето са най-доброто средство да се запази качеството на кафето, защото след като зърната се разчупят с мелачка кафето бързо се оксидира.

Желателно е да го смелите точно преди приготвянето на напитката.

Току-що смляното кафе запазва повече от присъщия му аромат, така че ще получите по-приятна и привлекателна чаша кафе. При висококачествените специализирани кафета точно това е, за което плащате.

Дали датата на изпичане има значение?

За филтърното кафе колкото по-близо приготвяте напитката спрямо датата на изпичане, толкова по-добре.

В прав текст

Мислете за кафето като за добър стек, който трябва да оставите да поотлежи.

Кафето все пак има нужда от един-два дни почивка след изпичането. В кафето има много газ, затворен вътре, така че оставянето му да отлежи от 24 до 48 часа е абсолютно необходимо.

Еспресото е напълно различно, и повечето кафенета оставят зърната да почиват около пет дни, преди да приготвят от тях еспресо.

В противен случай клиентите ще усетят допълнителна соленост, заради освобождаването на въглероден двуокис, или ще забележат малки мехурчета да се появяват в рисунката върху тяхното лате.

Специалистите препоръчват от 3 до 10 дни период от датата на печене за филтърно кафе и френска преса, и повече - от 5 до 12 дни за еспресо.

Колко издържа кафето?

Всичко зависи от опаковката. В зависимост от начина, по който са опаковани зърната кафе, те ще останат по-дълго пресни, или вкусът им бързо ще стане по-плосък и безличен.

Най-добрите опаковки са еднократни пакети с фолио и клапа с малки отвори — които да отделят навън газа, но да не допускат навлизането му вътре — така че клиентите да се наслаждават на кафето си една-две седмици, преди то да изгуби ароматността си и да започне да има по-безличен вкус.

Ако кафето ви е в такава опаковка, оставете го там. Ако обаче е било в хартиен пакет, обмислете дали да не го преместите във вакуумен пластмасов контейнер, но непременно го съхранявайте в шкафа, далеч от светлина, на стайна температура.

Да го замразявате или не?

Пробвайте да не поставяте кафето в хладилника или камерата. Наистина, просто недейте.

Ако оставите отворен пакет кафе на зърна в камерата на хладилника, когато го размразите, той няма да има същия добър вкус, както когато сте го купили.

Причината - клетъчната структура на кафето е мека и пореста, и абсорбира аромати. С по-прости думи това означава: ако имате лук или чесън в камерата, кафето ви може да прихване част от този аромат.

Още по-тежко е положението с основната част на хладилника. Той причинява конденз в кафето и изважда ароматните масла в него на повърхността.

Ако сте твърдо решени да съхранявате кафето във фризера (тоест сте се запасили с няколко пакета кафе на зърна от далеч, но знаете, че се справите само с един от тези пакети за седмица-две), просто се уверете, че опаковката е запечатана и неотворена.

Преди пиене трябва да оставите зърната да се затоплят до стайна температура. Така може и да запазите част от този пресен вкус, но също така ще сте си създали и доста главоболия за приготвянето на напитка, която би трябвало да бъде удобна и лесна.

За край

Купувайте малки количества прясно изпечено кафе във вакуумни контейнери, след което ги съхранявайте на стайна температура. Или пийте колкото може повече от тях, колкото може по-бързо. Кафето не може да чака.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Bon Appetit

17.07.2019 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара