Готвачът на 5-ма американски президенти

Разкрива навиците на "първите семейства"

Идиличният летен ден в "Мартас Винярд" е смутен от неочакваното нахлуване на младата Челси Клинтън в кухнята на луксозната вила, където е отседнало семейството на американският президент.

"Знаете ли коя съм аз?", пита тя, когато Пиер Шове й отказва да й приготви пържено пиле вместо ястието с риба, което готви.

“Естествено, че знаех коя е,” смее се Шове. “Но разполагах единствено с риба."

Челси, която е била на 13 години по това време, в крайна сметка получава толкова желаното пиле.

72-годишният френски готвач, който е готвил за петима президенти и се е прочул сред вашингтонския елит, се усмихва при спомена за случката и казва, че желае на семейство Клинтън нов престой в Белия дом.

Пиейки скоч и пушейки цигари, скромният Шове - който се самоопределя само като “приличен” френски готвач - видимо изпитва удоволствие от спомените за дългата си американска кариера и многобройните американски политици, за които е готвил.

Реклама

 Винаги стъпил на земята и верен на френските си корени, той казва, че “за мен беше щастие да готвя за тези хора”.

След като 44 години е бил собственик и главен готвач на La Fourchette и личен готвач на Катрин Греъм, легендарната издателка на Washington Post, Шове и съпругата му Жаклин са готови да продадат ресторанта си срещу $2.4 млн. и да се пенсионират.

Шове е израснал в югозападна Франция, близо до Бордо, и все още говори с тежък френски акцент.

Той споделя, че буквално случайността го е срещнала с многобройни прочути личности, включително петима американски президенти, както и най-влиятелната жена-издателка в света.

Като тийнейджър-чирак в кухнята, първата работа на Шове е била при маркиз дьо Куевас, създател на "Маркизовия балет" в Кан. Скоро след това той започва да готви за 65-годишния Хенри Форд и “красивата му млада съпруга” във вилата на Форд на Ривиерата.

По време на престоя си при Форд, тогава 19-годишният Шове се запознава с Джо Кенеди-старши, който е отседнал в съседната къща. Кенеди разхожда Шове и друг млад готвач с новия си ролс-ройс и се представя като баща на новия американски президент - Джон Ф. Кенеди. “Беше адски впечатляващо,” спомня си Шове.

Следващата стъпка в кариерата му е френското посолство в Белгия, където през 1966 гостуващият бъдещ президент Ричард Никсън изказва похвали за приготвения от Шове мус с калкан и омар.

Надали Шове е подозирал тогава, че най-големият враг на Никсън ще се окаже бъдещият работодател на младия готвач - г-жа Греъм.

Скоро Шове получава зелена карта и започва да готви в холандското посолство във Вашингтон, а после е поканен да работи за издателката на Washington Post през 1973 г. Описанието, което той й дава, е “много мила, но и много силна”.

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара