15 (не-банални) житейски уроци

Ето на какво ни учи The Homemade Kitchen на Алана Чернила

Най-новата книга на Алана Чернила The Homemade Kitchen съдържа рецепти за задушен агнешки бут, консервиран лимонов хумус, рапини с полента и чедър и печени ябълки, покрити с кленов сладолед. Рецептите звучат прекрасно, но сред 320-те страници на книгата има и доста уроци и послания, които са повече свързани с това с какво се храним и защо.

Реклама

 Те разказват за това как храната влияе на живота ни и как можем да се храним малко по-добре и по-съзнателно, защото ако цитираме изтърканата фраза, ние сме това, което ядем. Чернила не се прави на проповедник, нито на критик; тя приятелски предлага внимателни насочващи препоръки. Тя ни дава вдъхновението, от което имаме нужда.

Ето 15 най-важни уроци, които научихме от The Homemade Kitchen:

1. Начинът, по който готвим, е начинът, по който живеем.

“Когато създавам това, което желая да ям, простота задача се превръща в зрънце, което ме стимулира да живея по желания от мен начин и да го създавам.

А когато готвя и се храня по начин, който отразява начина, по който желая да живея, това означава, че имам възможността три (или повече!) пъти дневно да вземам решения,   които ми помагат да живея този живот.”

2. Бъдете начинаещи в кухнята.

“Когато влизаме в кухнята, трябва да сме готови и склонни да се проваляме, но да не очакваме това да се случи. Тази дистанция между това, което желаем и това, което знаем, че можем да направим, е пространството, където живеят креативността и находчивостта.”

3. Няма перфектно печено пиле — освен вашето собствено печено пиле.

“Мисля за ‘перфектното’ печено пиле по начина, по който мисля за Бога: всеки си има различен начин да стигне до него, и съм сигурна, че всеки е прав по своему. А дори и когато не е, няма нищо, което малко допълнителен сос да не коригира.”

4. Да ферментираш означава да вярваш.

“...това, което прави ферментацията толкова специална, не е рецептата. Ферментацията е връзка. Независимо дали правите нещо от квас, помагате на кефира да се развива или просто създавате подходящи условия за осолените ви лимони да се превърнат в идеална подправка, първото, което трябва да разберете за ферментацията е, че тя е свързана с вашата вяра, като начало.

Трябва да вярвате достатъчно в нея, за да я подхранвате, да помните, че тя има нужда от грижа, и дори от време на време да й се признавате в любов.”

5. Съставките са важни. Не го вярвате? Просто опитайте вкуса.

“Ако имате пред себе си буркан със сурова, непастьоризирана сметана, отворете капака и изяжте една лъжица. Вкусът на сметаната ще отразява храненето на кравата, от чието мляко е направена сметаната. Вкусът ще е различен в зависимост от времето на годината, климата и храната на кравата. Сметаната като съставка е първата стъпка.”

6. Готвенето с остатъци е повече от просто икономично.

“Естествено, тази промяна в нагласата не е свързана с употребата на остатъците. За да имаме остатъци, които да стават за ново готвене, трябва да мислим за това как съхраняваме храната си, колко често я купуваме и как (стратегически) я използваме.

Особено когато преминавате от купени от магазина към домашно направени основни храни, е трудно да свикнете да правите свои собствени опаковки и да преценявате срока на годност. Колкото повече храна правите у дома, толкова повече трябва да се грижите са съхранението й и безопасността на храната със собствени усилия.”

7. Прасковените костилки не са само костилки.

“Ако правите конфитюр от праскови или пай - и имате купа, пълна с костилки от праскови, махнете каквото е останало по тях от плода и бързо ги сварете, за да ги почистите напълно. (Изпийте течността от варенето им — тя е чудесна.)

После ги изсушете в нагорещена до 93 градуса фурна за около час. Оставете ги да изстинат и ги съхранявайте в буркан на стайна температура. Чаят от прасковени костилки е полезен за всякакви болежки. За да го приготвите, поставете 4-5 костилки в 5 чаши вода. Доведете водата до кипване, намалете температурата и оставете да къкри 10-15 минути. Оставете костилките да се изсушат на плота — можете да ги използвате до три пъти, преди вече да не се получава чай от тях.”

Отскочи към Коментарите (0)

Магазин

Подобни статии

0 Коментара