12 призрачно красиви изоставени места по света

Пустеещи сгради, градове, паркове и болници

Какво точно е това, което привлича вниманието ни към изоставени места по толкова озадачаващ начин?

Дали е тяхното минало, изпълнено с истории? Тяхната зловеща естетика? Начинът, по който те ни позволяват без особени усилия да впрегнем на работа въображението си, докато се чудим как са изглеждали в най-добрите си периоди?  

“Определено има естетически компонент в рушащите се сгради, възможност да се насладиш на тези сгради извън първоначалният им контекст и да попаднеш на необичайни образи, които не присъстват в непокътнатите сгради,” пише Лорън Дейвис в i09.

Но както изтъква Дейвис, това не е единствената причина толкова много хора да се интересуват от паркове, болници, замъци и цели градове, които са напълно изоставени и са оставали дълго недокосвани от човешка ръка.

Реклама

 Някои, които търсят начини да изследват, фотографират или дори просто само да наблюдават изоставените места, се интересуват от това да научат повече за историята им и да я запазят, а други просто се вълнуват от необичайните нсеща, които надали ще откриете другаде.

“Истинското забавление идва от абсурдните неща, на които постоянно попадам,” разказва фотографът с творчески псевдоним 2e, който публикува свои снимки на рушащи се сгради в Ню Йорк.

“Създаденото от човека пространство с течение на времето с много малка намеса на човека с цел разрушение разкрива неща, които никога не бихте очаквали; дървета, растящи от купчини документи, книги, служещи за пчелни кошери, вестници от 30-те години, такива неща. Особено въздействащо е, когато излезете от тази сграда и отново сте в реалния свят - в оживен квартал в Уилямсбърг, или на крачки от центъра, с хора около вас с iPhone в ръце и така нататък. До голяма степен чарът на тези места е в машината на времето.”

Независимо дали ви интересува необичайното, или обичате изоставени сгради, които имат собствени прекрасни призрачни истории, сигурни сме, че ще останете омагьосани и може би дори леко изплашени от тези призрачно красиви изоставени места по цял свят.

Припят, Украйна

Украинският град Припят е бил дом на 49 000 души до момента на евакуацията му и изоставянето му след аварията в Чернобил през 1986 г. Въпреки че регионът остава изоставен, той вече се счита за безопасен за посещения и някои туристически фирми предлагат обиколки с гид из руините.

Психиатричният център "Кингс Парк", Кингс Парк, Ню Йорк

Тази зловеща стара психиатрична клиника датира още от края на XIX век, когато е била създадена като център за лечение на психично болни от Ню Йорк. Местните жители на Лонг Айлънд я наричат просто “психо-центъра,” и въпреки че голяма част от терена е превърната в парк след закриването му през 1996 г., мястото като цяло повече прилича на декор за хорър-филм, отколкото на локация, където бихте отишли за отдих на открито.

Психиатричната клиника "Транс-Алегени", Уестън, Западна Вирджиния

Тази отдавна изоставена психиатрична клиника от ерата на Гражданската война в САЩ е оставена да се руши, когато е била принудена да затвори врати през 1994 г. Смелчаците, които са я посещавали след това, съобщават, че тя сега изглежда обитавана от призраци и настоящите й собственици предлагат целогодишно обиколки за любителите на духове.

През октомври гостите на клиниката могат да присъстват на сезонни празници като Asylum Ball и Zombie Paint Ball.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Huffington Post

23.07.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара