10 неща, които вероятно не знаете за шампанското

Изненадващи факта за мистериозната пенлива напитка

Специалистката на Moet Алис Мизия споделя 10 изненадващи факта за мистериозната пенлива напитка, произвеждана в невероятно разнообразния, но изключително малък френски винен регион Шампан:

1. Шампанското, произвеждано през XIX век, изобщо не е приличало на сегашното.

Някъде през 1668 г., когато бенедиктински монах на име Дом Периньон е правел всичко по силите си да създаде най-доброто вино в света, това, което той е сътворявал, не е приличало изобщо на сухото, "брут" шампанско, което познаваме и харесваме в наши дни.

През по-голямата част от XIX век, шампанското е било невероятно сладко, почти наподобяващо сироп. Но когато г-жа Барб-Никол Понсарден Клико започва да изнася шампанското си за Англия, тя открива, че англичаните предпочитат сухо шазпанско, така че започва да прави два вида : оригиналното сладко шампанско, обозначавано с бял етикет, и суха версия с жълтия етикет Veuve Clicquot, което познаваме и пием сега, което се категоризира като gout anglais - “английски вкус”.

Реклама

 

За класификация на най-сладкото шампанско пък се използва gout russe или “руски вкус” - това шампанско е било около шест пъти по-сладко от най-сладкото съвременно шампанско. (Русия е изиграла сериозна роля в индустрията на шампанското — Cristal носи това име, защото наистина се е поднасяло в кристални стъклени бутилки на руските царе.)

Все още има гама от сладост на шампанското (която произлиза основно от добавянето на гроздов сок при вторичната ферментация), но като цяло сега то е доста по-сухо от някогашната си версия. Сладостта се измерва в доза - грамове захар на литър шампанско, от Extra Brut при нулева доза, което сега е на мода, до Demi-Sec и Doux с доза до 50 г.

2. Шампанското би било мътно и съдържащо мая, ако г-жа Клико не беше изобретила начин маята да се изважда от бутилката.

Когато г-жа Клико поема бизнеса с шампанско на съпруга си след смъртта му (оттам и името Veuve, или “вдовица” Clicquot), тя става първата жена в този бранш - но да кажем, че тя е заслужила напълно славата си би било твърде скромно. Част от големия й принос към света на шампанското е изобретяването на специална стойка.

След като шампанското веднъж ферментира в бъчви, то се бутилира и се добавя мая за вторична ферментация. Маята преработва захарта, което води до прочутата пенливост на шампанското, но в крайна сметка на дъното на бутилката остава много остатък от маята.

Решението на Клико е било да се създаде стойка, на която бутилките се поставят под ъгъл, с тапата надолу, така че маята да попада в гърлото на бутилката след около две седмици и да образува сбита и лесна за махане шайба. Сега много производители извършват механично този процес чрез устройство, наречено жиропалет, но методът на Клико е просъществувал стотици години и стои зад първоначалната прозрачност на шампанското.

3. Тесните и високи - и ниските и плитки чаши за шампанско са предимно декоративни — за реална дегустация и максимално ефективна консумация, шампанското е най-добре да се пие от традиционна винена чаша.

Въпреки че специалните чаши за шампанско са красив начин да поднесете пенливото вино, те са непрактични. Алис обяснява, че много от рецепторите ни за вкус са свързани с аромата, но традиционните чаши за шампанско пречат на обонянието ни да усети аромата на пенливото вино. Тя споделя, че производител на шампанско някога й е обяснил консумацията на шампанско от такива чаши като “посещение на концерт на оркестър с антифони в ушите.”

4. Когато купувате скъпо шампанско, искайте бутилка от складовото помещение.

Когато купувате шампанско, особено такова в прозрачни стъклени бутилки (като Ruinart), помолете да ви дадат бутилка от складовото помещение на магазина, а не от изложбената площ, тъй като шампанското започва да губи от качеството си при излагане на светлина (затова и обикновено се държи в подземни изби!). Покупката директно на бутилка от кашона или сандъка, в който е доставено, ще ви гарантира по-добро качество.

5. Не пазете твърде дълго шампанското преди консумация.

Алис коментира, че когато разказва на хората с какво се занимава, най-често чува коментари в стил “Имам бутилка Moet, която пазя за специален случай!”, на което винаги отговаря: “Довечера е специален случай — изпийте я!”. Тя обяснява, че всяка бутилка, която се оказва в магазина, е отлежала до най-доброто си възможно състояние — производителят вече е свършил работата по отлежаването вместо вас, така че в момента на покупка тя е перфектна за пиене.

Въпреки че мнозина приемат, че шампанското само става още по-добро с годините, в повечето случаи е вярно точно обратното за повечето бутилки, независимо от това какъв купаж от сортове е използван. Шампанското се прави от три сорта грозде: пино ноар, шардоне и мьоние.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара