Как кафето ще ви помогне да живеете по-дълго

Нови научни изследвания потвърждават тезата, че кафето е доказано полезно за здравето

Имаме радостни вести за любителите на кафето тази седмица.

Ново изследване, публикувано в изданието Circulation, констатира, че редовно пиещите кафе хора (тези, които консумират под 5 чаши кафе дневно) са изложени на по-малък риск от преждевременна смърт, дължаща се на разнообразни причини.

Това не означава непременно, че кафето ви гарантира дълъг живот.

И все пак учените са установили, че при тези, които пият редовно кафе, е имало по-малък риск от смърт през 30-годишния период на изследването от проблеми от типа на сърдечни заболявания, диабет, мозъчно увреждане и самоубийство.

Реклама

 

Констатациите само установяват връзка между консумацията на кафе и дългия живот - и не могат да потвърдят категорично, че именно то е основната причина за намаления риск от смърт поради тези причини, но учените коментират, че много съставки в кафето доказано понижават инсулиновата резистентност или действат противовъзпалително, което може да доведе до по-добро здраве и по-дълъг живот.

Учените са изследвали няколко големи групи доброволци - сумарно около 208 500 мъже и жени. Те са приканили доброволците да описват навиците си за консумация на кафе на всеки 4 години в продължение на три десетилетия.

Връзката между консумацията на кафе и по-малкия риск от смърт е била още по-изразена сред хората, които никога не са пушили цигари.

Учените признават, че методиката, залагаща на описания от самите участници на консумацията им на кафе, не е напълно надеждна, и изследването не е било замислено с идеята да проверява преките ползи за здравето от употребата на кафе. Но според тях връзката заслужава да бъде проверена с нови изследвания, за да се установи какво стои зад нея, доколкото по-ранни изследвания са открили в кафето някои потенциално полезни съставки - от антиоксиданти до противовъзпалителни агенти.

Любопитно е, че учените са установили, че по-ниският риск от смърт е сходен при хората, които пият както кофеиново, така и безкофеиново кафе. Това според учените подсказва, че “други компоненти от кафето, освен кофеина, може би играят полезна роля в изграждането на връзката между дългосрочната консумация на кафе и понижения риск от смъртност.”

Резултатите бележат поредната реабилитация на кафето в последно време.

В продължение на доста години кафето се считаше за нездравословно; голяма част от тези опасения произлизаха от изследвания през 70-те и 80-те години, които свързваха кафето с по-високи нива на рак и сърдечни заболявания, но в тях не се е отчиталфактът, че консумиращите кафе също така е и по-вероятно да пушат, евентуално да пият алкохол и да извършват и други действия, допринасящи за възникването на рак и проблеми на сърдечно-съдовата система.

По-съвременните изследвания, вземащи предвид тези фактори, започват да констатират точно обратното - че консумиращите редовно кафе имат малко по-ниска смъртност. Както и при всяка храна или поведение, решаващо е да не се прекалява. Докато не консумирате твърде много кафе, според авторите на изследването, “резултатите от това и други по-ранни проучвания ясно показват, че употребата на кафе може да присъства безпроблемно в здравословния начин на живот.”

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара