Няма подобаващо оправдание за тези тайни на фастфуда

8 тайни на фастфуда, които ще ви накарат да го забравите

Следващия път, когато ви се прииска да си вземете салата във фастфуд верига, знайте, че вероятно изяждате повечето калории за деня наведнъж.

Не е тайна, че Америка - и Западът като цяло - живее основно от бърза храна. Всъщност близо 100 млрд. долара се харчат за фастфуд в САЩ ежегодно. Независимо дали става дума за бърз обяд, допълващ бесните темпове на съвременния начин на живот, или евтино решение за изхранване на петчленно семейство, има достатъчно причини да съществуват близо 50 000 вериги за бързо хранене в Америка.

Според Palo Alto Medical Foundation, 157 млн. деца между 6 и 14 години консумират предимно храна от заведения за бързо хранене.

Въпреки че има здравословни, балансирани предложения и във фастфуд веригите, нездравословните алтернативи обикновено са по-привлекателни и по-разпространени. Освен това, не всички компании за бързо хранене правят ястията си с еднакви съставки.

Реклама

 

Някои фастфуд вериги използват вредни химикали, специфични методи на преработка или добавят храна, за да придадат на храната разпознаваемия й вкус. Така че е много важно да знаете как точно действат фастфуд компаниите, докато се концентрирате върху размера на порцията ви и количеството поглъщани калории в тези популярни ресторанти.


Ето 8 трика, които се използват в бизнеса за бързо хранене, от които ще сте неприятно изненадани.

Сандвичите за закуска се правят с “яйчен бленд”

Сандвичът за закуска може да бъде перфектна добавка към сутрешното ви кафе, но яйцата в сандвича с бекон, яйца и сирене може и да не са само яйца. Дейвид Дисалво, журналист във Forbes, е установил, че яйцата, използвани в някои популярни фастфуд вериги (макар да не се уточнява изрично кои), са всъщност смесица от яйца и бленд, съдържащ глицерин, диметилполисилоксан и калциев силикат.

В случай че названията на тези химически вещества ви звучат подозрително, имате право: те присъстват и в продукти като крем за бръснене. Така че е най-добре да правите сами сандвичите си за закуска.

Пилешките хапки McNuggets стоят доста дълго в очакване на клиенти

В McDonald’s, McNuggets стоят в тава за подгряване по цял ден, очаквайки някой да поръча от тях. Обикновено практиката е те да се изхвърлят след определено време, но според някои бивши служители в ресторанти на веригата, това далеч не винаги се спазва.

Пържените картофки в McDonald’s не остаряват

Жалко е, когато напазарувате твърде много хранителни продукти и част от храната ви вече не е годна за консумация, защото е изтекъл срокът й на годност. Плашеща мисъл обаче е, че пържените картофки в McDonald’s вероятно изобщо нямат срок на годност; експерименти със съхранението им в продължение на 4 години са показали, че поне външно те изглеждат същите като току-що продадените във веригата. За сравнение, картофките от други вериги като KFC след известно време са развили плесен и не са изглеждали като току-що произведени.

Млечните шейкове не са равностойни навсякъде

Калорийното съдържание и съдържанието на мазнини и натрий в сходни по размер продукти от различни вериги е доста различно. Американската верига Wendy's например е прочута с шоколадовия си шейк Frosty, който осигурява 330 калории, 8 грама мазнина и 150 мг натрий за 350 ml. Еквивалентен Triple Thick Shake в McDonald’s, отново 350 ml, съдържа цели 530 калории, 13 грама мазнина и 330 мг натрий. Така че четете внимателно какво се съдържа в това, което поръчвате!

Притопляне, за да стане годно за консумация

Когато фастфуд ресторантите не рекламират “прясно” и “приготвяно в рамките на деня,” те вероятно казват истината, или поне избягват лъжи. Притоплянето на храна е лесно - с всички високотемпературни лампи, микровълнови фурни и горещи плочи в ресторанта. А и така почти нищо не се изхвърля, нали?

Ресторантите могат при желание да рециклират храната от ден за ден, което в някои случаи означава, че можете да си поръчате нещо отпреди дни, без да подозирате.

Следите от грил не са реални

За съжаление повечето фастфуд вериги нямат грил с открит огън, така че те няма как да получат характерните перфектни следи от грил, които всички харесват в кюфтетата и пилето на грил.

Тези следи обикновено се добавят преди още месото да е стигнало до ресторантга. И - както и бихте очаквали - те обикновено са само изкуствени оцветители.

Салатите не са особено здравословни

Мислите си, че салата с топинг от сирене, сос ранч и пържено пили е по-здравословна от бургер? Грешите. Някои салати във фастфуд веригите съдържат над 700 калории!

В някои вериги залежалите продукти се употребяват в други ястия

Вероятно наистина би било разхитително да се изхвърлят всички хамбургери, престояли на грила твърде дълго, за да бъдат поднасяни на клиентите, така че в американската верига Wendy’s те се държат в кутия в хладилника, след което се сваряват, нарязват и се поставят в чили сос. Може и да ви звучи странно, но всъщност е доста хитро решение.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

27.07.2019 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара