Как да научим възрастните да се хранят правилно

Японската диета

До XX век японската храна нито е била вкусна, нито хранителна. Джуничи Сага, японски лекар, който хроникира спомените на възрастни жители на села край Токио през 70-те години, констатира, че в първите години на века повечето семейства са живели от смесица от ориз и ечемик, придружени от малки количества листа от репички, туршия или мисо.

Животинският протеин е липсвал почти напълно, а дори рибата, както си спомня един от анкетираните от Сага, е била ограничена до “една осолена сьомга,” купувана за Нова година“, но само след ужасно много усилия.”

Едва след Втората световна война, с появата на американската хранителна помощ и нови технологии на риболов и съхранение, японската кухня става разнообразна като подправки и същност.

Реклама

 

В рамките на XX век, консумацията на зърно в Япония спада почти наполовина, като то е заменено от яйца, месо, пресни плодове и зеленчуци - и най-вече риба. Тези нови влияния се вграждат в японската кухня, адаптират се, за да се впишат в традиционните представи за размери на порциите и структура на храненето и традиционните вкусове - мисо, соя, консервирани и ферментирали зеленчуци.

Към 70-те години хранителната култура на страната напълно се е преобразила. Сега Япония е една от най-вманиачените на тема храна държави в света — първата перфектна диня за сезона се продава на търг за повече от 2000 долара, а гурме манга поредици оглавяват списъка с бестселъри — и все пак страната е сред тези с най-ниски нива на затлъстяване в света.

В новата си книга “Първа хапка” - изследване на начина, по който хората и културите се учат да се хранят, Бий Уилсън цитира кулинарната история на Япония като пример как подобряването на диетата може да се случи в национален мащаб.

Урокът, който може да бъде научен от японците, според нея е не че Западът трябва да премине на суши-базирана диета, за да се бори с пандемията си от затлъстяване, независимо колко привлекателно звучи това предложение.

Вместо това Япония е пример как навиците за хранене, които далеч не са “неизбежни или вродени,” могат да еволюират забележително бързо - дори и на места, където практиките на здравословно хранене липсват. “Често хората се самоубеждават, че има нещо жизненоважно в нас, което ни пречи да се храним различно,” пише Уилсън. Но “ако японците могат да се променят, защо ние да не можем?”

Уилсън — чиято предишна книга “Мислете за вилицата” беше увлекателен поглед как кухненските прибори са оформили храненето ни — често използва темата за храната като повод да изследва свързаните истории на идеи, култури, технологии и общества. Тя е писала и за еволюцията на фалшивите храни, за историята на сандвичите и връзката на хората с пчелите.

“Първа хапка” бележи известна промяна на темата и подхода: книгата съдържа богати архивни изследвания, разкриващи например историята на програмите за училищно хранене и хранителните разстройства, но също така включва и лични истории от живота на Уилсън: нейните сложни отношения с въглехидратите като тийнейджърка, и отчаяните й опити да дава здравословна храна на съпротивляващия се неин малък син.

Голяма част от книгата се концентрира върху това как децата се учат да се хранят.

Уилсън разглежда най-новите изследвания кога трябва да се предлага твърда храна - и дългата история на правителствени интервенции в детското хранене, както и как вкусовите предпочитания се пренасят чрез импринтинг, или как се развива злоядството. Въпреки че тя изглежда несклонна да поучава (“Никакви призиви от мен да се консумира една или друга храна няма да ви накарат да я консумирате,” пише тя), Уилсън все пак има ясна цел.

Може да е трудно да се научим отново как да се храним като възрастни, казва ни тя, но това е възможно - и в голяма част от развития свят дори е необходимо.

В крайна сметка поне в Америка много диети за възрастни остават затворени в безкрайна ротация на любими неща от детските менюта, просто в по-голям мащаб: повече от половината храна, поръчвана в ресторанти, е съставена от бургери, пържени картофи, пица или мексиканска храна.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара