Картофен гратен с праз и бекон
Вкусен и лесен
ПРОДУКТИ:
- Обелени картофи - 1 кг
- Животинска сметана - 650 мл
- Бекон - 90 г
- Праз - бялата част - 3 стръка
- Зеленчуков бульон - 150 мл
- Чесън - 2 скилидки
- Дафинов лист - 2 броя
- Индийско орехче - 1 щипка
- Масло - 20 г
- Сол - 1 ч.л.
- Черен пипер - 1/2 ч.л.
Картофен гратен с праз и бекон
Начин На Приготвяне
-
1
Затоплете сметаната с подправките
В касерола налейте сметаната и бульона. Добавете целите скилидки чесън, дановият лист, индийското орехче и солта. Кипнете сместа и свалете от котлона. Оставете да се охлади.
-
2
Изпържете бекона и праза
В касерола налейте сметаната и бульона. Добавете целите скилидки чесън, дановият лист, индийското орехче и солта. Кипнете сместа и свалете от котлона. Оставете да се охлади.
-
3
Изсипете сметаната в голяма купа
Нарежете картофите на много тънки филийки с ренде или кухненски робот. Загрейте фурната до 160 градуса. Прехвърлете сметаната в голяма купа, извадете дафиновият лист и чесъна и сложете картофите. С ръце разбъркайте добре, за да може всяко резенче картоф да се намасли добре и оставете за 7-8 минути.
-
4
Подредете гратена в съда за печене
Намажете с маслото съд за печене с диаметър 26-28 сантиметра. Прехвърлете картофите в голяма купа, като отцедите леко от сметаната. Добавете охладените праз и бекон и разбъркайте добре. Изсипете сместа в съда за печене и налейте отгоре сметаната. Покрийте съда с капак или алуминиево фолио и печете 30 минути.
-
5
Допечете без капак до златисто
Свалете капака, увеличете температурата на 170 градуса и печете около 50 минути, докато картофите хванат лека коричка.