Картофен гратен с праз и бекон

Вкусен и лесен

04.10.2017 Всички рецепти от този автор →
95мин.

15 МИН » 80 МИН

Лесно
5 - 6 порции

ПРОДУКТИ:

  • Обелени картофи - 1 кг
  • Животинска сметана - 650 мл
  • Бекон - 90 г
  • Праз - бялата част - 3 стръка
  • Зеленчуков бульон - 150 мл
  • Чесън - 2 скилидки
  • Дафинов лист - 2 броя
  • Индийско орехче - 1 щипка
  • Масло - 20 г
  • Сол - 1 ч.л.
  • Черен пипер - 1/2 ч.л.
Цена: 10 лева

Картофен гратен с праз и бекон

Начин На Приготвяне

  • 1

    Затоплете сметаната с подправките

    В касерола налейте сметаната и бульона. Добавете целите скилидки чесън, дановият лист, индийското орехче и солта. Кипнете сместа и свалете от котлона. Оставете да се охлади.

  • 2

    Изпържете бекона и праза

    В касерола налейте сметаната и бульона. Добавете целите скилидки чесън, дановият лист, индийското орехче и солта. Кипнете сместа и свалете от котлона. Оставете да се охлади.

  • 3

    Изсипете сметаната в голяма купа

    Нарежете картофите на много тънки филийки с ренде или кухненски робот. Загрейте фурната до 160 градуса. Прехвърлете сметаната в голяма купа, извадете дафиновият лист и чесъна и сложете картофите. С ръце разбъркайте добре, за да може всяко резенче картоф да се намасли добре и оставете за 7-8 минути.

  • 4

    Подредете гратена в съда за печене

    Намажете с маслото съд за печене с диаметър 26-28 сантиметра. Прехвърлете картофите в голяма купа, като отцедите леко от сметаната. Добавете охладените праз и бекон и разбъркайте добре. Изсипете сместа в съда за печене и налейте отгоре сметаната. Покрийте съда с капак или алуминиево фолио и печете 30 минути.

  • 5

    Допечете без капак до златисто

    Свалете капака, увеличете температурата на 170 градуса и печете около 50 минути, докато картофите хванат лека коричка.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни рецепти

0 Коментара