Няколко мита за спешно развенчаване

За всички любопитни, но плахи почитатели на виното

„Колкото повече знам, толкова по-малко знам”, вчера изпратих вкъщи поредната група винени ученици, голяма част от които изглеждаха осенени от тази мисъл.

Не е лесна работа виното, няма спор, нито пък литературата или философията е.

Как се разбира кой е Левият бряг на Бордо - като стоя на брега на Гарона или гледам картата? Как така точно това вино, което хич не ми харесва е уж най-качественото? Отива ли си вино с яйца? С един вид - да, с друг вид - не? И къде е този пипер във виното?

В прав текст

Най-важното за виното е това, че то трябва да носи удоволствие

Всъщност най-важното за виното, което трудно ви се удава да обясните когато сте в ролята на учител, е това, че то трябва да носи удоволствие. 

А най-важното за пиещите го е да бъдат експериментатори, които нарушават правилата („всяко правило си има...”, чували сте) и свободни от предразсъдъци души. Виното е велика мистерия и древна митология в очите на повечето хора, поради което удобен терен за изпъкване на много(не)знайковци.

За всички любопитни, но плахи почитатели на виното - няколко мита, които се нуждаят от спешно развенчаване и с които да разобличите фалшифите играчи.

1. Червеното вино е по-добро от бялото

Каза кой? Дядо с домашното вино? Бялото вино е всичко друго, но не и безхитростна алтернатива на червеното, когато го няма или навън е прекалено горещо за него.

То предлага изключителна палитра от стилове, много по-богата от тази на червеното: тихо или пенливо, от сухо до десертно, с висока или с ниска киселинност, с или без дъб.

Реклама

 

Сортовите аромати са изключително разнообразни: растителни, цветисти, минерални и опушени.

Големите бели вина могат да отлежават с десетилетия (шампанско, бяло бургундско, ризлинг, Шабли).

Висококачествени бели вина могат да се получат само в райони с достатъчно хладен климат, който да позволи бавното и цялостно узряване на гроздето (рядкост с напредването на глобалното затопляне) и искат повече грижи и в избата, като контрол на температурата на ферментацията и на достъпа на кислород по време и след нея, температурно стабилизиране, бистрене, филтриране и т.н.

На трапезата бялото вино също е доста по-многостранен участник от червеното.

Ясно е, че то е виното за салати, предястия или риби. Също така обаче то е един от най-добрите партньори за телешко, азиатска кухня, пернат дивеч или джолан с кисело зеле. За десертите да не говорим.

2. Бяло вино с риба, червено - с месо

Морално остаряло правило, особено пък на фона на етническите кухни, които завладяват света и на изключително разнообразната стилистика на вината по света.

Съобразявайте се с интензивността и вкусовете на цялото ястие (плюс подправки, сосове и начин на приготвяне), експериментирайте. Червеното месо на риба тон е прекрасно за пино ноар, а гъската със сладко червено зеле и тежък грейви сос - за млад ризлинг.

3. Розето е за жени

Любимо изказване на БГ-мачото. Ако ухаещите на йогурт с ягода, сладникави розета може и да са били купувани главно от жени, то сухите розета, особено тези от Прованс, формират последната наистина голяма тенденция в световното потребление на вино.

През 2012 година са произведени 22.5 милиона хектолитра розе, които са около 10% от световното винопроизводство.

Не сме чак толкова много жените, има и мъже, които са си купили няколко от тези милиони литри. Не се плашете, не боли.

4. Винтова капачка = евтино вино

Всяка четвърта бутилка е корквана (т.е. притежаваща дефекта „корк”, съответно негодна за консумация) и винопроизводителите от години търсят алтернатива на корка като средство за затваряне.

Винтовата капачка се налага като най-качествената такава - няма коркване, няма оксидация, няма нужда от тирбушон, запазва се качеството на виното в недопитата бутилка.

Как се развиват вината затворени с нея е много рано да се каже, тъй като се използва от има-няма 30 години. Коркът - от 17 век.

Така, че почакайте малко преди да осъждате и отхвърляте. Може да ви подейства успокояващо, че страни, известни с качествените си вина, използват до 90% винтова капачка за вината си - Нова Зеландия, Австрия, Швейцария, Австралия.

Отскочи към Коментарите (0)

Яна Петкова

След интересни професионални лутания Яна достига до прозрението, че виното не е просто течност в бутилка. Оттогава се образова във винено отношение по всички възможни начини и засега е единственият за България притежател на WSET Diplomа, което я прави дегустатор и винен журналист.

21.03.2017 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара