Създайте перфектна кафе-атмосфера у дома

Ето как да преобразите кухнята си във ваше лично кафене

Нищо не може да се сравнява с това да се разположите на любимото си място в любимото си кафене и да отпивате от любимата си напитка. Нищо, освен това да имате същото изживяване у дома.

Посещението по обед в кафенето е ритуал, който обичате и който може да бъде пресъздаден стези полезни съвети и креативни концентрирани върху кафето идеи за дизайн.

Идеален вариант е да запазите място в кухнята, посветено на правенето на кафе.

Нещата, които е необходимо да бъдат там, са малко, но за сметка на това задължителни. Първо, вакуумен тенекиен съд за съхранение на кафе на зърна. Да, зърната са единственият правилен избор.

Не си струва да купувате мляно кафе, ако желаете да пресъздадете усещането и атмосферата на кафене. После ви е нужна кафемелачка или еспресо машина, която има добра мелачка. Доколкото мелите “според нуждата”, както го правят и в кафенетата, трябва ви мелачка, която да може да осигурява размери на мелене за всеки тип кафе - от филтърно, през еспресо до френска преса и всички други варианти.

Ако желаете да направите "домашното си кафене" толкова атрактивно, колкото и кафенето на ъгъла, време е да поемете по вълната на крафт кафето - т.нар. "трета вълна", където приготвянето му е почти толкова форма на изкуство, колкото и самият вкус. Тоест е крайно време да изхвърлите капсулите и да се устремите към изживяването на баристите.

След като сте се снабдили с качествено кафе на зърна, мелачка и се запознаете с методите на приготвяне, време е да помислите и за обстановката.

Създайте пространство, където има всичко, което ви е необходимо, на една ръка разстояние. Предвидете място за лаптопа си, от който комфортно да браузвате, създайте плейлист като в любимото ви кафене и подгответе закуски от любимия тип, който обичате да консумирате с кафето си.

Бисквити за потапяне, прясно изпечени мъфини, кифлички и други сладости могат да бъдат поставени на поднос за сладкиши и покрити, за да остават пресни. Можете да поканите и приятели и да им предоставите избор от сладкиши, докато те чакат специално направеното за тях кафе.

Можете също така да разпечатате свързани с кафето фрази и снимки от Интернет и да ги поставите в рамка, за да създадете подходяща атмосфера в домашното ви кафене.

Именно интимните и уникални аспекти са това, което прави избраното от вас пространство лично ваше. Замислете се за това колко приятно ще ви бъде, когато снегът започне да вали, а вие отпивате от перфектната си чаша еспресо в столчето, без да се налага да излизате на студа.

Избирайте умно кафето на зърна

Добрите кафенета дължат успеха си освен другото и на сполучливия си избор на кафе на зърна. И не, не говорим за типа кафета, които се доставят в тенекиен съд с фолио, което да откъснете преди употреба.

Най-добре е да купувате кафето си от местни експерти по специализирани кафета - и да познавате местата, от които те зареждат кафето си. Може би ще се заинтересувате от микро-производители, където се произвеждат само малки количества от един-единствен тип зърна. Или пък ще заложите на едносортови, или произлизащи от една държава видове кафе.

Опознайте видовете и сортовете, така че да знаете какво употребявате и какъв е вкусът му.

Мелете сами, не купувайте вече смляно кафе

За качествена напитка ви е нужно да действате по начина, по който го правят в кафенетата: казахме го и по-горе, но все пак да повторим: мелете сами кафето си.

И научете какъв точно размер е нужен за избрания от вас метод на приготвяне: за френска преса, за шварц кафе, еспресо и други. Ако не сте запознати с правилните размери на мелене, попитайте продавачите в магазина, от който купувате специализираното си кафе.

Научете се да го приготвяте като баристи

Задължително е да знаете как се прави доброто кафе, за да го поднасяте - дори и да е единствено за вас самите. Експериментирайте с различни методи от рода на обливане (pour over), или пробвайте сифонната техника, или френска преса. Ако можете да си позволите, пробвайте възможно най-много нови техники и джаджи за правене на кафе (цената на някои от тях обаче е доста висока, така че избирайте внимателно!).

Създайте специално кафе-пространство

Част от чара на кафенетата е в специализирания кът за кафе, където всичко е на ръка разстояние. Потърсете стара количка за сервиране, която да пригодите за нуждите на кафето.

Ако поставите върху нея кафе-машина и мелачка, плюс чаши, ще можете да мелите и приготвяте кафето навсякъде, където пожелаете (стига наблизо да има електрически контакт, разбира се). За по-драматичен вид, може да боядисате количката в ярко синьо или зелено.

Релаксираща атмосфера

Кафенетата създават настроение у посетителите, като пускат еклектична селекция от релаксираща музика. Bluetooth безжична система от високоговорители ще работи перфектно с вашия смартфон, за да постигне правилната атмосфера.

Подгответе си "галерия" от чаши

Имаме специални симпатии към кафенета, които използват разнообразни чаши за клиентите си. Създайте мини-"галерия" от чаши, като съчетаете най-различни по размер и форма чаши, от които да избират вашите гости.

Кът за похапване

Потърсете ретро чинии за сладкиши и стойки от битпазари и магазини за антики. Използвайте ги, за да наредите бисквити, мъфини и други лакомства, с които да изкушавате приятелите си (и себе си), докато кафето се приготвя.

Отскочи към Коментарите (1)

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

26.04.2017 Всички статии от този автор →

Подобни статии

1 Коментар
1 Supermag на 21.09.2018 – Петък

Благодаря за чудесните идеи!