Как да пиете сладки вина

Захарта, мазнината и солта, консумирани в комбинация, водят до почти неземна гастрономическа хармония.

“Вино за крале, и кралят на вината” - това е казал Луи XIV за елегантните сладки вина "асу" от Токай.

От средно сухия ризлинг до пенливото москато, та чак до пълноценните десертни вина като асу или френския му събрат сотерн, сладките вина по света могат да бъдат невероятно приятно допълнение към много храни и ситуации.

Мнозина са пробвали слабо, нездраво сладко москато, или прекалено озахарен ризлинг, и в резултат от това са се отказали от сладките вина завинаги. Има някои ужасни сладки вина, няма спор, но добрият търговец ще има и качествени предложения, от които да изберете.

Защо да пиете сладки вина?

За да отговорим на този въпрос, добре е да дефинираме какво е “сладко” вино, за разлика от отлежавалото в дъбови бъчви или плодовото вино (което много хора неправилно идентифицират като “сладко”).

Сладкото вино всъщност има остатъчна захар в себе си, защото по време на ферментацията маята не е преработила цялата захар.

В резултат на това те могат да пасват на вкус и аромат на храната, който не винаги е достижим за сухите вина. Захарта, мазнината и солта, консумирани в комбинация, водят до почти неземна гастрономическа хармония.

Ето няколко примера за наистина отлични сладки вина - и препоръки с какво да ги съчетавате. Всички тези вина е за предпочитане да се поднасят сравнително охладени.

Москато

Забравете за Nicki Minaj Fusion Moscato. Истинското вино от този сорт в традиционния си вид е вкусно и гъвкаво – можете да го използвате като аперитив или за финал на вечерята.

Обикновено москато бианко е сортът грозде, който се употребява за производството на това леко пенливо (frizzante) вино.

Доброто москато има силен аромат на диви цветя, праскови и лимонов крем, който се получава естествено от самото грозде. Москато с най-високо качество се прави в контролирания региона Асти, в Пиемонт – и то се нарича “Moscato d’Asti.” То не е напълно сладко, лепкаво вино; повечето разновидности на москато са средно сладки, с приятна лекота.

Съчетавайте с:

Постъпете като италианците и пригответе подходящ аперитив: москато, колбаси, маслини и малки сандвичи. Или можете да консумирате москато със сладкиш за десерт.

Ризлинг

През 80-те и 90-те години, много масово произвеждани бели вина получаваха етикета "ризлинг", въпреки че всъщност бяха бленд от евтини бели сортове с много добавена захар.

Това създаде на ризлинга незаслужено лоша репутация, но за щастие винопроизводителите в Германия (родината на това вино) и други държави съживиха имиджа на този сорт чрез внимателно управление на лозята и винарните.

Полусухият и сладък ризлинг може да бъде поразителен, защото ризлингът е естествено високо-киселинен и минерален, което означава, че виното може да постигне висока комплексност. Търсете бутилки, които са отлежавали поне няколко години, в идеалния случай от Мозел, Германия.

Съчетавайте с:

Полусух (Kabinett) ризлинг постига перфектна комбинация със свръх-пикантна азиатска кухня, независимо дали е тайландска, индийска или сечуанска.

Пробвайте и ще се убедите в това: сладостта поглъща всичко люто и пикантно.

Ако можете да се доберете до бутилка качествен сладък (Auslese, Spatlese, Beerentrockenlese) ризлинг – който никак не е евтин и е доста труден за откриване – той ще е направо вълшебен с плодов пай, но е отличен и с основни ястия, съдържащи мазно свинско, защото сладостта добре се съчетава с мазнината.

Отскочи към Коментарите (0)

Подобни статии

0 Коментара