Източник: Maille.com

Какво е да бъдеш сомелиер на горчица

Пиерет Хътнър, сомелиер на емблематичния френски бранд за дижонска горчица Maille

Светът на сомелиерите е уважаван. Независимо дали пиете вино или дори вода, познанията, които притежава един сомелиер, могат да бъдат полезни, когато планирате какво да съчетаете с вечерята си.

Но какво да кажем за огромния свят на подправките? Запознайте се с Пиерет Хътнър, сомелиер на емблематичния френски бранд за дижонска горчица Maille в първия американски бутик на компанията в Ню Йорк, където се предлагат пет наливни горчици (правилно четете, наливни) и над 30 разновидности на горчицата с различен вкус.

“Всъщност няма вариант за неправилна употреба на горчица,” казва Хътнър.

Запитахме я как тя се е захванала с толкова пикантна работа и защо Maille наливат горчина по начина, по който други го правят с бирата.

Как станахте сомелиер на горчица?

Беше дълъг път. Винаги съм обичала храната; винаги съм обичала да готвя; израснах в семейство, където особено голямо внимание се е обръщало на храната. Майка ми харесваше Джулия Чайлд, така че в детството ми имаше много експериментиране.

Имах досег с доста различни съставки, и Maille беше нещо, което тя също харесваше, така че съм израснала с тази горчица. Що се отнася до мен самата, имам опит в търговията, така че бях много заинтригувана, когато видях, че търсят човек за тази позиция - и си помислих: “Мога да правя това. Обичам да готвя, обичам и горчицата.” И за мой късмет, избраха мен.

Трябваше ли да преминете през някакъв тест, като традиционните сомелиери?

Не и сертификация, не и като това, което съществува при виното. Засега не правим такова нещо. Намираме сомелиери на горчица за Maille, когато навлезем в нов регион.

Например имаме един сомелиер във Великобритания и един в САЩ. Това е нова територия, където сериозно се опитваме за промотираме употребата на продуктите ни.

Обсъждаме горчицата не толкова като съчетание с други храни, а по-скоро като съставка, навлизайки и в нови области извън това, за което бихте си помислили, че ще използвате горчица.

Преминах през много задълбочено обучение. С Елза (от маркетинга на Maille) винаги се смеем, че мога да разпозная горчиците и със завързани очи.

Наистина трябва човек да познава продукта - и мисля, че трябва и да обича да го използва, и да бъде отворен към пробването на различни неща.

Колко дълго продължи обучението?

Няколко седмици.

Какво представляваше?

Ами, имаше много ядене и много храна. Посетих всички бутици в други страни, както и производствените съоръжения. Срещнах се с господата, които разработват нашите рецепти, и им дадох обратна връзка - и минах отново през много различни дегустации.

Правих много забавни неща. Бях на пикник на полето, където отглеждаме гроздето за нашите оцети, беше сезонът на добив, така че можах да ги откъсна от лозята и да ги вкуся.

Правих всичко - от наблюдаване как корнишони се консервират до носене на престилка в магадина на площада "Св. Мария Магдалена" в Париж, помагайки на клиентите и наистина опознавайки отвътре бранда.

Реално част от работата ми е да се грижа за съчетанията и да преценявам какво помага продуктът да бъде по-лесен за употреба от клиентите у дома.

Например горчицата с вкус на трюфел е фантастична в много различни аспекти. Някои по-традиционни начини биха били съчетаване с отличен стек, или смесена с галета върху пилешки гърди, печени във фурната.

Всъщност това е тайната ми съставка за фантастично картофено пюре, защото добавя допълнително измерение, приятен опушен вкус на трюфели, но не оставя непременно отличителния вкус на горчица.

Един от по-нетрадиционните варианти за употреба са бърканите яйца. Фантастична е в бъркани яйца или омлет. Когато опитате готовия продукт, ще разберете защо. Той придобива вкусен, земен, пикантен вкус. Този тип горчица модернизира всяко ястие с яйца или киш.

Случва ли ви се да ядете горчица, направо гребейки с лъжицата?

Да. (Смях) Доста често. Сотернът определено е нещо, което можете да използвате като дип. Имаме и горчица със синьо сирене, която е много атрактивна, ако сте почитатели на синьото сирене.

Не мога да си си вземам от нея, защото веднъж си занесох бурканче там, и това, което направих, реално беше да я изям напълно с торбичка претцели. Не мога да се контролирам, когато такава горчица е наоколо.

Да преминем към наливната горчица. Защо я предлагате по този начин? Това допринася ли с нещо специално?

Има няколко причини: Първо, основата на виното. Горчицата традиционно може да бъде базирана на оцет или вино. Употребата на вино и по-конкретно винтидж реколти вина, употребата на шабли или сотерн, води до огромна разлика във вкуса на основата на горчицата и в цялостния й вкус.

Това напълно преобразява продукта, който пробвате. Освен това, горчицата се съхранява на студено от момента, в който се произвежда, до момента, в който се поднася на клиента. Тя се превозва в хладилен кораб през океана, държи се в хладилен контейнер, превозва се с хладилен камион до магазина, където също се държи охладена. Това спомага за запазване на нюансите на рецептите, така че това, което получавате от момента, в който отворите бурканчето, е това, което вкусвате и накрая.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Food Republic

20.12.2015 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара