Как да станете майстори на китайската кухня

Основните продукти и инструменти, които са ви нужни

Иска ви се да започнете да готвите китайски ястия у дома? Чудесен план! Със сигурност направените от вас самите дан дан нудъли ще са с по-добър вкус от храната за в къщи, която консумирате със срам в погледа.

Първата стъпка, като всяко друго приключение, е да се снабдите с правилното оборудване. Има смисъл да инвестирате от самото начало във всички инструменти и съставки, с които да станете майстори на китайската кухня. Така ще имате подръка всичко, което ви е необходимо, за да практикувате рецептите от тази азиатска кухня. Ето откъде да започнете.

Тъмен соев сос

Тъмният соев сос е по-богат, гъст и по-малко солен от обикновения соев сос. Той е с добавена захар или меласа и е оставен да ферментира по-дълго от светлия.

Използвайте тъмен соев сос в маринати и купувайте китайски брандове, вместо японски, които обикновено са по-леки и сладки.

Оризов оцет и оризово вино

Лесно е да сбъркате тези два необходими за готвене продукта, доколкото и двата се правят от ферментирал ориз.

Оризовото вино се прави чрез ферментация на захарите в ориза в алкохол, който може да се използва и в процеса на готвене, и за пиене.

Оризовият оцет отива една стъпка по-далеч и подлага на ферментация оризовото вино, превръщайки го в киселина.

Прахообразна комбинация от пет подправки

Този класически бленд от подправки обикновено съдържа звездовиден анасон, копър, канела, карамфил и сечуански пипер, и понякога черен пипер и млян джинджифил.

Броят в названието на бленда е свързан с петте природни стихии, характерни за китайската медицина: дърво, земя, огън, метал и вода, които са представени от сладко-пикантно-горчиво-киселият вкус в праха.

Дауши (ферментирал черен боб)

Този черен боб всъщност представлява сушени соеви зърна, ферментирали с много сол, което му придава силно концентриран вкус, полезен като основа за много китайски ястия.

За да купите такъв, посетете китайски магазин и търсете бобени зърна в пластмасови пакетчета, които обикновено имат по-силен вкус от версията в буркани.

Китайски сушени черни гъби (шийтаке)

Гъбите шийтаке са толкова разпространени в китайската кухня, колкото и бок чой и бамбуковите кълнове. Сушенето на гъбите засилва техния земен, пикантен вкус. За да ги използвате, просто ги поставете за известно време в топла вода преди готвене.

Уок, шпатула и капак

Извитият уок е задължителен за всякакви китайски ястия - от стир фрай до пържене. Кован модел от въглеродна стомана е най-подходящ, защото топлопроводимостта му е по-висока и равномерна, а вдлъбнатините от коването спомагат готвената храна да остава встрани, без да се хлъзга, когато добавяте сурови съставки в нагорещения център.

Ако използвате електрическа печка, ви е нужен уок с плоско дъно. Шпатулата за уок е специално оформена така, че да работи с заоблени краища, а куполообразният капак е задължителен за готвенето на пара.

Сатър

Китайският сатър е незаменим универсален инструмент: използвайте го за рязане на съставки, почистване на риба от люспи, разфасоване на месо, намачкване на чесън, белене на зеленчуци, рязане и разточване на тесто и други.

Бамбукова кошница за готвене на пара

Задължителна за приготвяне на кнедли, риба, зеленчуци и дори ориз. Бамбукът е естествена алтернатива на металните съдове за готвене на пара и изглежда по-добре от тях.

Готварски клечки

Клечките за готвене са полезни извън простата консумация — използвайте ги като удобна шпатула или заместител на щипките, за проверка на нагорещеността на мазнината, за фино разбъркване и събиране на остатъци от храна и други. Задължително обаче си вземете по-дългата версия, която е по-безопасна при готвене.

Телена лъжица с дупки

Телената лъжица с дупки или гевгирът правят изгребването на храна от пълен с нагорещена мазнина уок по-безопасно и безпроблемно.

Every Grain of Rice на Фуксия Дънлоп

Пътувалата по цял свят авторка на кулинарни книги Фуксия Дънлоп обяснява как да готвите китайска храна с лекота в домашната ви кухня, с разбираеми и лесни за спазване рецепти.

Отскочи към Коментарите (0)

Goodlife.bg

Източник: Tasting Table

17.10.2018 Всички статии от този автор →

Подобни статии

0 Коментара