Шницел по виенски

Поднесете с Грюнер Велтлинер

31.03.2017 Всички рецепти от този автор →
40мин.

20 МИН » 20 МИН

Лесно
2 - 3 порции

ПРОДУКТИ:

  • Свински котлети - 3 броя
  • Яйца - 2-3 броя
  • Сметана - 1 с.л.
  • Брашно - 1 чаша
  • Галета - 2 чаши
  • Масло - 250 г
  • Зехтин - 3-4 с.л.
За гарниране
  • Дребни картофи - 9-10 броя
  • Масло - 30 г
  • Зехтин - 1 с.л.
  • Магданоз - 3-4 клонки
  • Лимонов сок - 2 с.л.
  • Сол - 1 ч.л.
  • Лимон - 4-5 резена
Цена: 12 лева

Австрийската кухня, или виенската кухня, както е известна още в рамките на страната, е смесица от всички кулинарни традиции на многото “земи на короната” на старата Австро-унгарска империя.

Рецептите са достигали до имперските кухни от целия народ на империята, и оттам те са се добирали до замъците на херцози - и евентуално до масите на средната класа.

В австрийската кухня доминират бохемски и унгарски традиции, но има и влияния отвъд Алпите от северна Италия, които също са навлезли в общата кулинарна култура.

Традиционната австрийска кухня е базирана на пет основни стила на готвене: пържене, варене, задушаване, печене и приготвяне на гювеч (особено с чушки).

Повечето класически ястия вървят добре с някое от разнообразните австрийски бели вина; същото важи и за сладководната риба.

Шницел по виенски

Начин На Приготвяне

  • 1

    Изтънете добре месото

    Начукайте много добре с плоската страна на чук за месо котлетите, като ги слагате между 2 листа фолио. Трябва да са дебели около 3 милиметра. Овкусете със сол и черен пипер и отделете настрани.

  • 2

    Панирайте шницелите

    В голям тиган загрейте зехтина и маслото на средно силен огън. В три големи чинии сложете брашното, разбитите яйца и галетата. Панирайте шницелите, като наблегнете на галетата.

  • 3

    Загрейте мазнината за пържене

    Обелените картофи сварете в подсолена вода. В голям тиган загрейте зехтина и маслото на средно силен огън.

  • 4

    Изпържете шницелите до златисто

    Изпържете шницелите за 4-5 минути до златисто, като мазнината трябва да ги облива. Разклащайте тигана често, за да може маслото да покрива шницелуте. Извадете на домакинска хартия, попийте излишната мазнина и прехвърлете в чиния, за да остане панировката хрупкава.

  • 5

    Запържете картофите в масло

    В тиган загрейте зехтина и маслото, сложете картофите и гответе до златиста коричка. Преди да извадите от тигана, поръсете със ситно нарязнаия магданоз и малко лимонов сок.

  • 6

    Поднесете шницелите топли

    Поднесете шницелите топли, с картофи, резен лимон и ситно нарязан магданоз.

Отскочи към Коментарите (2)

Подобни рецепти

2 Коментара
1 Victor Vasilev на 26.01.2016 – Вторник

Моля, обяснете ми тази 1 с.л. сметана от продуктите за шницела къде да я прибавя? Благодаря!

2 Victor Vasilev на 18.02.2016 – Четвъртък

Коментарите четете ли си? Моля, отговорете ми на поставеният въпрос - къде да добавя 1с.л. сметана, указана в съставките, но липсваща в рецептата.