Шницел по виенски
Поднесете с Грюнер Велтлинер
ПРОДУКТИ:
- Свински котлети - 3 броя
- Яйца - 2-3 броя
- Сметана - 1 с.л.
- Брашно - 1 чаша
- Галета - 2 чаши
- Масло - 250 г
- Зехтин - 3-4 с.л.
- Дребни картофи - 9-10 броя
- Масло - 30 г
- Зехтин - 1 с.л.
- Магданоз - 3-4 клонки
- Лимонов сок - 2 с.л.
- Сол - 1 ч.л.
- Лимон - 4-5 резена
Австрийската кухня, или виенската кухня, както е известна още в рамките на страната, е смесица от всички кулинарни традиции на многото “земи на короната” на старата Австро-унгарска империя.
Рецептите са достигали до имперските кухни от целия народ на империята, и оттам те са се добирали до замъците на херцози - и евентуално до масите на средната класа.
В австрийската кухня доминират бохемски и унгарски традиции, но има и влияния отвъд Алпите от северна Италия, които също са навлезли в общата кулинарна култура.
Традиционната австрийска кухня е базирана на пет основни стила на готвене: пържене, варене, задушаване, печене и приготвяне на гювеч (особено с чушки).
Повечето класически ястия вървят добре с някое от разнообразните австрийски бели вина; същото важи и за сладководната риба.
Шницел по виенски
Начин На Приготвяне
-
1
Изтънете добре месото
Начукайте много добре с плоската страна на чук за месо котлетите, като ги слагате между 2 листа фолио. Трябва да са дебели около 3 милиметра. Овкусете със сол и черен пипер и отделете настрани.
-
2
Панирайте шницелите
В голям тиган загрейте зехтина и маслото на средно силен огън. В три големи чинии сложете брашното, разбитите яйца и галетата. Панирайте шницелите, като наблегнете на галетата.
-
3
Загрейте мазнината за пържене
Обелените картофи сварете в подсолена вода. В голям тиган загрейте зехтина и маслото на средно силен огън.
-
4
Изпържете шницелите до златисто
Изпържете шницелите за 4-5 минути до златисто, като мазнината трябва да ги облива. Разклащайте тигана често, за да може маслото да покрива шницелуте. Извадете на домакинска хартия, попийте излишната мазнина и прехвърлете в чиния, за да остане панировката хрупкава.
-
5
Запържете картофите в масло
В тиган загрейте зехтина и маслото, сложете картофите и гответе до златиста коричка. Преди да извадите от тигана, поръсете със ситно нарязнаия магданоз и малко лимонов сок.
-
6
Поднесете шницелите топли
Поднесете шницелите топли, с картофи, резен лимон и ситно нарязан магданоз.
Моля, обяснете ми тази 1 с.л. сметана от продуктите за шницела къде да я прибавя? Благодаря!
Коментарите четете ли си? Моля, отговорете ми на поставеният въпрос - къде да добавя 1с.л. сметана, указана в съставките, но липсваща в рецептата.